Šabaz Nejpir i Rokas Giedraitis (©Starsport; ©MN Press)
Šabaz Nejpir i Rokas Giedraitis (©Starsport; ©MN Press)

Novi tandem je u gradu: Ofanzivna klinika Nejpira i Giedraitisa

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.10.23. | 11:27

Zvezda dobila na sigurnosti u šutu i novog mađioničara, ali nešto drugačijeg od prethodnih

Evropska premijera Crvene zvezde za pamćenje. Pune tribine Beogradske arene i sjajna atmosfera uveličani su odličnim izdanjem ekipe Duška Ivanovića, koja je upisala jednu od najvićih pobeda na otvaranju Evrolige (94:73). Tek treću na startu, uz drugu najveću razliku i ubedljivo najviše postignutih poena. Savršen početak kojim se polako postavlja stabilan temelj za ostvarivanje visokih ambicija kluba sa Malog Kalemegdana.

Iako su crveno-beli imali problema tokom leta sa povredama, ali i kasnim priključivanjem pojedinih igrača, zbog kojih su u nekoliko navrata morali da kreću gotovo od nule sa pripremama, početak je više nego obećavajući. Videlo se protiv Asvela šta pojedini igrači mogu da donesu. Pre svih, Šabaz Nejpir i Rokas Giedraitis.

Izabrane vesti

Kada prođete jedan od najuspešnijih koledž programa u NCAA (Jukon Haskis), a onda vas Lebron Džejms proglasi jednim od najboljih bekova u generaciji, jasno je da imate materijala za velike stvari. Novom Zvezdinom plejmejkeru se nije dalo da prokrči put u najjačoj konkurenciji sveta, ali bi zato u evropskoj košarci mogao da ostavi ozbiljan trag. Nejpir je za kratko vreme pokazao da spada u krem evroligaških bekova. Minule sezone je preokrenuo sezonu Olimpiji Milano i pokazao deo šarenolikog repertoara, a na Mali Kalemegdan je došao da bude lider i pokaže svima za šta je sposoban.

Nema mnogo igrača njegovog renomea na najvećoj evropskoj pozornici u ovom trenutku. Dva puta je bio NCAA šampion, odigrao 345 utakmica u ligaškom delu NBA sezone, u poslednje dve (pre povrede i prelaska u Evropu) beležio je oko 10 poena u proseku. Rekord karijere u najjačoj konkurenciji mu je 32 poena, dok je kao član Zenita na debiju ubacio 33 Uniksu. Videlo se i u prvom zvaničnom nastupu pod vođstvom Duška Ivanovića da je napadač vrhunske klase. Nema sumnje da bi Nejpir danas igrao u NBA da je imao više sreće sa povredama. Ali, splet okolnosti doveo ga je do Malog Kalemegdana, gde bi mogao da napravi nešto posebno.

Iako je tek debitovao u dresu Zvezde i pred njenim navijačima, prvi put nastupio u jedinstvenoj atmosferi Beogradske arene, Šabaz je igrao sa velikom lakoćom. Čitao odbranu rivala i koristio sve što mu je ponudio. Fantastično je kontrolisao loptu. Praktično se poigravao sa čuvarima. Najgore je prošao snažni centar Džon Egbunu kojeg je Zvezdin plejmejker prilično posramio fintom. Prodao mu je lažanjak, poslao ga "po burek" i rutinski pocepao mrežicu. Navijačima, koji su videli razne majstore od svojih ljubimaca prethodnih godina, vilica je pala na pod Arene.

Debi sa 21 poenom, 2/3 za dva i 5/8 van linije 6,75, uz 2/2 sa linije penala, tri skoka, dve krađe i više nego podnošljive dve izgubljene lopte, pokazuje da je Crvena zvezda dobila ono što je u 32-godišnjem plejmejkeru i tražila - veliko pojačanje. A Šabazovi potezi, lakoća sa kojom igra (protivnici bi rekli nepodnošljiva) i suvi ofanzivni kvalitet koji je demonstrirao već na startu mandata ukazuju da je dobila i novog mađioničara. Samo, nešto drugačijeg od prethodnih. Nejpir je Zvezdino NBA pojačanje, iako nije došao direktno iz najjače konkurencije na svetu. Jer ovakav napadački potencijal obično je rezervisan samo za onu stranu Atlantika. Ovde se retko viđa i uglavnom u najbogatijim klubovima.

Naravno, lako je hvaliti posle velikih trijumfa, ali košarkaši Zvezde su to posle sinoćnje predstave zaslužili. Posebno jer nisu poleteli, već su posle utakmice istakli da moraju bolje. Prvi je to izjavio upravo Nejpir.

Naravno, igrali smo dobro, ali možemo bolje. Niko nije preterano uzbuđen zbog jedne pobede. Jedna pobeda ne znači ništa, duga je sezona", jasan je Šabaz.

I dok je "Haski" Nejpir neko ko će individualnim kvalitetom praviti razliku na parketu, Zvezda je u Giedraitisu dobila sigurnost. Košarkaša koji će gotovo uvek pogoditi otvorenu trojku i na čiji šut se struka i saigrači uvek mogu osloniti. Rekao je da je pred debi u Areni bio nervozan, a onda je nervozu razbio sa četiri vezana pogotka iz igre (tri van linije 6,75, jedan na liniji), susret okončao sa 17 poena i 4/7 za tri. Kako izgleda kada ne mora da „krca prste“ pre utakmice?

Od polaznika litvanske škole košarke se ništa manje nije ni očekivalo. Dokazao je Rokas kroz karijeru da spada u šuterski krem Evrolige. Možda su mu prethodne sezone malo opali procenti, ali to je verovatno bio i produkt blago haotične igre Baskonije. Znao je u šta se upušta kada je pristao da ponovo sarađuje sa Duškom Ivanovićem (izlišno je više pisati da ga je angažovao i u Vitoriji). Pokazao je želju da radi, da nastavi se razvija, ali i da se podredi timu. A od trenera je dobio dozvolu da opali kad god želi. Ako se po jutru dan poznaje, to bi moglo odlično da funkcioniše.

Posebno je karakteristična Giedraitisova šuterska forma. Gađa praktično iz mesta, sa brzim izbačajem. Naučio je da koristi i najmanji prostor na liniji za tri poena i zato ga je gotovo nemoguće zaustaviti ga pri šutu. Kvalitetan rad tokom leta i dobra ekipa sa kojom bi konačno mogao da se bori za titule (osvajao samo u Nemačkoj sa Albom), očigledno su mu podigli samopouzdanje. A ono je za šutere kao gorivo.

Iako je tvrdio da je bio nervozan pre početka, čim je prva lopta prošla kroz obruč dobio je veliku vetar u leđa sa tribina i onda nastavio da zatrpava Asvel. Ne zaboravimo da je imao i vrlo dobro šutersko izdanje protiv Igokee u Laktašima. Da je pogodio dve vrlo bitne i teške trojke: o tablu na isteku napada i za kraj druge četvrtine. Uzorak je još prilično mali, čak i sa pripremama (gde je takođe izgledao vrlo dobro), ali se čini da Zvezda igrača takvih šuterskih mogućnosti nije skorije imala. Možda još od Bilija Berona. I to je dodatni kvalitet ove ekipe u odnosu na prethodnu sezonu. Jedan vrhunski trojkaš nije samo problem za protivnike, već daje i veliku sigurnost ostatku tima.

"Bio sam malo nervozan pred početak utamice, pod stresom, ali kada je lopta podbačena... Ali da, prva utakmica, dobar način da otvoriš sezonu. Moramo da nastavimo da igramo na istom nivou, možda i bolje. Danas sam ja pogađao, sutra će neko drugi. Velika pobeda za ceo tim," rekao je Giedraitis.

Crvena zvezda je izvanredno počela sezonu. Na startu ABA lige su se izdvojili Majk Tobi i Miloš Teodosić, Rokas Giedraitis je zagolicao maštu navijačima, a onda je zajedno sa Šabazom Nejpirom raspalio protiv Asvela na startu jubilarne 10. sezone u elitnom takmičenju. Rano je za euforiju, ali Zvezda zasad radi sve kako treba i pravi čvrstu osnovu da predsezonske najave pretoči u dela.


tagovi

KK Crvena zvezdaRokas GiedraitisŠabaz Nejpir

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara