Detalj sa utakmice (© Star Sport)
Detalj sa utakmice (© Star Sport)

Nije kraj finala: Partizan slavio posle potpune ludnice! Prekid, pražnjenje i trojka Pantera!

Vreme čitanja: 6min | sre. 01.06.22. | 23:25

Crno-beli u nestvarnom finišu pobedili rezultatom 70:67 i smanjili na 2:1. Naredni meč se igra u petak.

Šta reći o trećem meču finala ABA lige? Ono glavno je da je Partizan pobedio i tako ostao u igru. Izabranici Željka Obradovića ostavili su apsolutno sve na parketu, baš kao i večiti rival. Na kraju je to bilo dovoljno za pobedu koju je Kevin Panter obezbedio trojkom u poslednjem minutu, ali tih poslednjih 60 sekundi je ostalo obeleženo sudijskom trojkom. Naime, u jednom momentu sva trojica su napustila parket, a posle nekoliko minuta konfuzije bilo je jasno da su to uradili jer su pogođeni predmetima sa tribina. Usledila je situacija o kojoj će se sasvim sigurno raspravljati. Sudije su napustile parket i tako je pokrenut prekid koji je trajao više od 45 minuta. Tek kada se deo tribina ispraznio utakmica je mogla da se nastavi. U međuvremenu su i igrači napustili parket, pa se ponovo zagrejali za finalnih 57 sekundi. U preostalom vremenu niko nije mogao da pronađe napadački ritam. Madar je pogodio dva slobodba bacanja koja su obezbedila plus pet pa je koš Davidovca nije bio značajan. Konačan rezultat 70:67.

Naredna utakmica igra se već u petak, ponovo pred navijačima Partizana. Zvezda će tada imati drugu meč loptu, a Partizan priliku da izbori majstoricu.

Izabrane vesti

Ovoga puta bez dileme, heroj je Kevin Panter. Amerikanac je preuzeo stvari u svoje ruke kada je to bilo najpotrebnije. Na kraju bio je najefikasniji pojedinac meča sa 22 poena, pet skokova i šest asistencija za indeks korisnosti 34. Pored njega jedini dvocifren bio je Aleksa Avramović sa 14.

Na drugoj strani su takođe dva igrača ubedljivo prednjačila. Ognjen Dobrić je imao 20, a Dejan Davidovac 19 poena.

Nije bilo ispitivanja snaga, blagog ritma ili traženja forme, krenulo je odmah žestoko, baš kao što finalna utakmica i zahteva. Niko nije šteteo ni promil snage.

Kalinić je otvorio meč poenima, ali uvodni minuti meča su protekli u znaku dve trojke Dalasa Mura sa iste pozicije. Odmah je usledila eksplozija emocija Amerikanca praćenja hukom sa tribina.

Upravo je dalekometna paljba bila glavna napadačka snaga crno-belih u prvoj deonici. Pored Mura, pogađao je Ledej, ali i Kevin Panter. Svega nekoliko minuta je bilo potrebno da se vidi da će Panter igrati znatno drugačije u odnosu na prva dva meča. Odmah je napadao direktnog čuvara čim bi dobio loptu, bez obzira ko je bio ispred njega. Sve to je bilo dovoljno da Partizan ima prednost od pet poena u jedno momentu uvodne deonice u kojoj je i Zvezda imala prednost. Mogli su crno-beli da imaju veći plus, ali i Zvezda je imala segmente u igri gde je dominirala. Pre svega u reketu i skoku u napadu. Koliko je Zvezda bila bolja u skoku govori podataka da su u prvoj deonici upisali čak pet ofanzivnih skokova, Partizan je u tom segmentu ostao na nuli.

Koliko god je Zvezda bila smirena i nije paničila, veliki problemi su se pojavili u drugoj deonici. Crveno-beli su ubacili svega četiri šuta iz igre u drugoj četvrtini. Od toga Dobrić tri i Ivanović jedan. Zaigrao je Partizan granitnu odbranu u tom periodu, kao malo puta tokom ove sezone. Na to je i Alen Smailagić probudio, barem kada je energija u pitanju. Mladi igrač jeste napravio nekoliko kikseva, ali je to kompenzovao dobrom odbranom, skokom i zakucavanjem. U tom periodu Zvezda se održavala u igri isključivo preko slobodnih bacanja. Više od pet minuta igrači crveno-belih nisu postigli koš iz igre i to je bio period kada je Partizan stekao najvećih plus osam sa koliko se otišlo na veliki odmor – 39:31.

Nejt Volters sa loptom (© KK Partizan/Dragana Stjepanović)Nejt Volters sa loptom (© KK Partizan/Dragana Stjepanović)

Nije bilo lako igračima oba tima. vlažnost u dvorani je bila ogromna, parket se konstantno brisao, ali je bilo jasno da igrači imaju problem. Najveći je imao Kevin Panter koji je nezgodno pao početkom drugog poluvremena prilikom prenosa lote, ali se ubrzo pridigao i nastavio tamo gde je stao. Sa četiri poena na identičan način iz ugla održavao je osam poena prednosti za crno-bele. Međutim, kao mnogo puta ove sezone, Partizan nije bio na nivou u trećoj deonici, a Zvezda je igrala najbolju. Za svega tri napada, Partizan je prokockao osam poena prednosti. Zvezda je rutinski iskoristila tri greške Partizana da napravi seriju 7:0 u kojoj je Marković učestvovao trojkom.

Pokazala je tada četa Dejana Radonjića šta znači evroligaška odbrana. U 26. minutu formalni gosti su preokrenuli, a silovit nalet crveno-belih je samo na kratko prekinuo Koprivica posle čega je Davidovac pogodio trojku za 47:45. Igledao je Partizan potpuno bez energije i koncentracije. Većina napada crno-belih je išla preko mladog Koprivice koji nije bio u stanju da izađe na kraj sa igračima Zvezde koji su bez greške preuzimali i udvajali, a i kada bi mladi centar izvukao faul, promašivao bi slobodna bacanja. Na sve to nadovezale su se izgubljene lopte koji je bilo šest u toj deonici.

Ključni momenat treće deonice viđen je u poslednjih 10 sekundi. Lopta je došla do Ognjena Dobrića i kao nebrojano puta prethodnih godina, bek crveno-belih je zablistao protiv večitog rivala. Pogogodio je nestvarnu trojku uz faul i tako se Zvezda od minus osam izvukla i došla do sasvim komotnnih plus sedam pred ulazak u četvrtu četvrtinu - 47:54.

Balša Koprivica u duelu (© ABA liga)Balša Koprivica u duelu (© ABA liga)

Krenuo je Partizan na sve ili ništa. Avramović je odmah postigao koš za minust pet, ali onda promašaj koji je već tada mogao da odredi pobednika-. Rade Zagorac je ostao sam van linije 6,75, promašio je ceo koš. Na drugoj strani u identičnoj situaciji se našao Dejan Davidovac, samo što je on bio precizan. Uprkos ovome, treba da ti priznanje igračima crno-belih koji se nisu predavali. Panter je uspeo da izvuče faul posle čega je bio precizan sa linije za slobodna bacanja, a potom je Avramović atraktivno završio solo prodor.

Dok je trajala ekstaza na tribinama, Panter je ponovo pogodio dva slobodna bacanja za izjednačenje u najavu velike drame u samom finišu.

Posle serije promašaja na obe strane, Dalas Mur posle dugo vremena postiže koš. Bila je to trojka za 63:61 na tri minuta i 20 sekundi pre kraja meča. U novoj razmeni koševa su učestvovali Dobrić i Ledej pa se u poslednjih 90 sekundi ušlo rezultatom 65:65.

Znalo se tada kome ide lopta u ruke kada je Partizan u pitanju. Jednostavno nije smela da bude kod bilo koga drugog, znao je to i Panter. Uzeo je sve u svoje ruke, napravio dva karakteristična driblinka sa Lazićem ispred sebe i pogodio trojku koja je zatresla ceo Pionir.

Ipak, umesto finiša, desio se već opisani prekid. Tek kada su sudije dobile uverenje da je deo tribina ispražnjen.

Napad je bio za Zvezdu, a lopta je išla u ruke Kaliniću. Sjajnu odbranu odigrao je Zagorac koji je posle kontakta pao na parket i u prvi mah nije mogao da ustane. Igrači su morali da ga iznesu

Usledili su promašaji Ledeja i na drugoj strani Davidovca. Bio je to znak da je Partizan rešio meč, Jam Madar je ubacio dva slobodna bacanja za trijumf crno-belih.

---------------------------

- Treća utakmica finala ABA lige -

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 70:67 /1-2 u seriji/

/21:17, 18:14, 8:23, 23:13/

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Matej Boltauzer, Uroš Nikolić, Milan Nedović

Partizan: Panter 22, Vukčević, Ledej 7, Zagorac 2, Avramović 14, Koprivica 5, Smailagić 2, Mur 9, Glas, Lesor 2, Trifunović, Madar 7

Crvena zvezda: Lazarević, Volters, Davidovac 19, Mitrović 2, Lazić 2, Kalinić 9, Dobrić 20, Holins 3, Ivanović 3, Marković 3, Vajt, Kuzmić 4

---------------------------

FINALE JADRANSKE LIGE

Prvi meč

Petak, 27. maj:

Crvena zvezda - Partizan 90:76

/Ivanović 18 - Panter 15/

Drugi meč

Nedelja, 29. maj:

Crvena zvezda - Partizan 85:81

/Kalinić 25 - Avramović 21/

Treći meč

Sreda, 1. jun

Partizan - Crvena zvezda 70:67

/Panter 22 - Dobrić 20/

Četvrti meč*

Petak, 3. jun, 18.30: Partizan - Crvena zvezda

Peti meč*

Ponedeljak, 6. jun, 20.00: Crvena zvezda - Partizan

* Ako bude potrebe.



tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara