Reprezentacija Srbije (©MN Press)
Reprezentacija Srbije (©MN Press)

Najteže je kada znaš da nemaš pravo na grešku

Vreme čitanja: 6min | pet. 11.11.22. | 10:39

Srbija je favorit u Njukaslu, Velika Britanija bez trojice važnih igrača

Postoji ta, u sportu toliko puta izgovorena rečenica da je najteže pobediti utakmice koje su unapred dobijene. Da su okolnosti u evropskoj košarci normalne, sigurno bi se sa takvim mislima nosila reprezentacija Srbije. Možda to može da se kaže i kada se pogledaju imena večerašnjih rivala na papiru. Ipak, danima unazad se o utakmici sa Velikom Britanijom (TV Sportklub, 20.00) govori kao o prvom finalu Srbije u kvalifikacijama. Jer, eventualni poraz u Njukaslu mogao bi ekipu Svetislava Pešića da dovede u gotovo nemoguću poziciju pred tri preostala meča.

Mnogo je neizvesnosti vladalo oko sastava na koji će prekaljeni stručnjak moći da računa. Do poslednjeg trenutka čekalo se na spisak od 24 imena, jer su selektor i njegovi saradnici bili angažovani na više strana kako bi obezbedili učešće što više reprezentativaca sa iskustvom. Čak i kada je lista objavljena, nije moglo da prođe bez problema... Balša Koprivica otpao je zbog preloma kosti šake, Nemanja Nedović je zamolio da preskoči gostovanje Velikoj Britaniji zbog umora usled nedavnog povratka u takmičarski ritam posle dugog oporavka od rupture mišića lista koju je zaradio na Evrobasketu. Dejana Davidovca moskovski CSKA na kraju nije pustio zbog obaveza, uprkos želji kluba. Luka Mitrović je zbog istegnuća primicača bio gotovo van stroja nedelju dana, ali je uspeo da odigra utakmicu protiv Zadra i ponovo oseti takmičarske uslove. Na istom susretu manju povredu doživeo je Ognjen Dobrić. Njegovo učešće bilo je čak dovedeno u pitanje, ali je nakon pregleda na magnetnoj rezonanci određena terapija, pa se levoruki šuter iz Knina ipak našao na letu za Njukasl...

Izabrane vesti

Još jednu dobru vest doneo je Ognjen Jaramaz. Bek minhenskog Bajerna stigao na sever Ostrva kako bi pomogao Srbiji i pojačao konkurenciju na bekovskim pozicijama i pogotovo u organizaciji igre, gde je zapravo bilo najvećih problema kada se spisak kandidata sastavljao. Zato se selektor odlučio da u reprezentaciju vrati Stefana Jovića, bez obzira na to što od letos nema angažman. Plejmejker iz Niša svojim iskustvom može da podigne kvalitet, a sa Jaramazom u rotaciji biće i njemu lakše da podele odgovornost.

20.00: (7,50) Velika Britanija (23,0) Srbija (1,10)

Selektor je u međuvremenu odredio sastav za duel sa Velikom Britanijom i sve je potpuno očekivano. Kako je Srbiji realizacija bila problem u nekim prethodnim utakmicama kvalifikacija, pogotovo u šutu za tri poena, prisustvo Danila Anđušića, Ognjena Dobrića i Marka Jeremića biće od velikog značaja upravo za situacije kada se traži hladna glava. Anđušić i Jeremić su odlično započeli sezone u svojim klubovima. Anđušić u dresu Partizan Mozzart Beta šutira impresivnih 63 odsto (10/16 za tri) u Evroligi, dok je Jeremić na blizu 40 odsto u Evrokupu. Dobrićevi procenti su trenutno ispod očekivanja, tek nešto više od 20 odsto uspešnosti, ali ne treba zaboraviti da je on propustio početak sezone zbog povrede i da još traži prepoznatljivu formu.

Centarsku liniju Srbije držaće Marko Jagodić Kuridža, Dušan Ristić i Luka Mitrović. Jagodić Kuridža i Ristić nose veliko iskustvo iz dosadašnjih kvalifikacija jer su dvojica igrača sa najviše odigranih mečeva u dresu Orlova uz povređenog Aleksu Avramovića. Iako će odigrati prve takmičarske minute kao reprezentativac, Mitrović sa sobom donosi veliki kvalitet pod košem i ulogu sekundarnog kreatora sa vrlo dobrim pregledom igre. Zato je, uostalom, Pešić na konferenciji za novinare pred put na Ostrvo govorio o tome da je momak iz Novog Sada još i ranije zaslužio poziv...

VELIKA BRITANIJA BEZ VAŽNOG TRILINGA

Majls Heson (©FIBA Basketball)Majls Heson (©FIBA Basketball)

Prva velika stvar u sastavu Velike Britanije jeste promena na klupi. Pošto Nejt Renking ima obaveze u NBA ligi gde radi kao pomoćnik na klupi Klivlenda, na selektorsku poziciju vratio se njegov pomoćnik Mark Stutel. Javnost na Ostrvu nije preterano zadovoljna Renkingovim poslom jer je Britanija bila džak za udaranje na Evrobasketu i većinski je za Stutela. On je odlučio da u protokol za večerašnju utakmicu uvrsti šestoricu igrača sa Evropskog prvenstva gde je pretrpljeno svih pet poraza i to velikom razlikom. To su Gejb Olaseni, Bendžamin Mokford, Luk Nelson, Patrik Vilan, Džamel Anderson i Devon Van Ostrum. Nema kapitena Dena Klarka koji se na Evrobasketu oprostio od reprezentacije i postao zatim generalni menadžer reprezentacije. Njegov izostanak je veliki hendikep za ekipu. Ne i najveći.

Iako je na širem spisku bilo najviše igrača iz London Lajonsa koji se takmiče u Evrokupu, Stutel se odlučio da u tim uvrsti samo dvojicu plejmejkera Van Ostruma i Nelsona. Upravo je Nelson prvi kreator Lajonsa, dok minutaža Van Ostruma u Evrokupu nije bila zavidna. On je doveden naknadno, kada je Tarik Filip doživeo tešku povredu kolena zbog čega ga neće biti na parketu duže vreme. Filip je u dve utakmice kvalifikacija ozbiljno namučio Grčku i Tursku.

Neće biti ni "Japanca" Majlsa Hesona iz Kagave, koji je dosad bio prva violina Velike Britanije sa 18,3 poena u proseku, što je potvrdio selektor Stutel. Meč sa Srbijom propušta i Ovi Soko, koga nije bilo ni za Lajonse proteklog vikenda u domaćem prvenstvu. Sa svim tim izostancima Olaseni je verovatno najpoznatije ime i biće možda i najveća pretnja Srbiji. Nekoliko je novajlija bilo u trening kampu Velike Britanije, kojima je ovo prvo učešće u reprezentaciji.

Kako je naglasio Stutel, cilj ovog trening kampa biće da se povrati kontinuitet timske igre pre Evrobasketa, u kojoj su glavni postulati čvrsta odbrana, otvaranje prostora i šutevi iz lakših pozicija.

ORLOVI GLEDAJU KA HERAKLIONU I ISTANBULU

Paralelno sa dešavanjima na severu Ostrva, srpska ekspedicija pomno će pratiti dešavanja u Heraklionu gde se sastaju Grčka io Letonija, odnosno Istanbulu gde se za nas igra daleko važniji duel Turske i Belgije. U ovom trenutku Letonija ima 5-1, Grčka 4-2, Belgija je na 3-3 kao i mi, s tim što nas je selekcija Darija Đerđe što joj daje prednost u slučaju istog skora na kraju kvalifikacija. Turska je na 2-4 uz poraz od Orlova u avgustu, dok je Velika Britanija poslednja sa 1-5.

Najteže je kada znaš da nemaš pravo na grešku. Toga su i te kako svesni u reprezentaciji Srbije. Bez obzira na izostanak gotovo kompletnog prvog tima, Srbija je na papiru i dalje favorit protiv rivala koji igra u svom najjačem sastavu. Velika Britanija je bez pobede bezmalo punih godinu dana, tačnije od senzacionalnog trijumfa nad Grčkom na startu kvalifikacija u toliko pominjanom Njukaslu.

Od tada naređali su sve poraze, ukupno deset. Dok je na kontinentalnom prvenstvu, žargonski rečeno, svaki poraz bio teži od drugog, gosti dvorane u gradu na reci Tajn nisu mogli da računaju na tako lake pobede. Kompletna Turska je definitivno prelomila utakmicu u poslednjoj deonici, dok je Letonija drhtala sve do poslednje minuta, kada je Kristaps Porzingis zakucavanjem prelomio susret. Doduše, vredi ponovo istaći da će domaćin biti značajno oslabljen nego u tim susretima...

Srbija ima dobru šansu da pobedom nastavi niz započet u avgustu, posle čega će sve oči biti uprte ka duelu sa Turskom. Očekivanja su da će za taj meč Srbija na raspolaganju imati Vasilija Micića, Marka Gudurića i Vladimira Lučića. No, prvo da dobijemo Britance.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA FAZA

GRUPA I

Petak:

18.00: (1,60) Grčka (14,5) Letonija (2,55)

19.00: (1,55) Turska (14,5) Belgija (2,70)

20.00: (7,50) Velika Britanija (23,0) Srbija 1,10)

GRUPA J

Petak:

13.00: (1,60) Izrael (14,5) Slovenija (2,55)

18.05: (3,90) Estonija (16,0) Švedska (1,30)

19.00: (1,35) Nemačka (16,0) Finska (3,50)

GRUPA K

Petak:

18.15: (2,10) Češka (14,0) Crna Gora (1,80) 18.30: (2,55) Litvanija (14,5) Francuska (1,60) 20.00: (2,10) BiH (14,0) Mađarska (1,80)

GRUPA L

Petak:

19.00: (2,70) Holandija (14,5) Ukrajina (1,55)

20.35: (2,70) Island (14,5) Gruzija (1,55)

21.00: (1,80) Italija (14,5) Španija (2,15)



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićStefan JovićKvalifikacije za Mundobasket 2023Danilo AnđušićOgnjen DobrićOgnjen Jaramaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara