Jokić. Dončić i Adetokunbo (Foto: Star Sport / FIBA)
Jokić. Dončić i Adetokunbo (Foto: Star Sport / FIBA)

Jokić, Adetokunbo i Dončić predvode zvezde najjačeg Evrobasketa

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.06.22. | 20:16

Šampionat Evrope koji počinje u septembru biće prepun najkvalitetnijih košarkaša sa Starog kontinenta

Odavno nije vladalo veće interesovanje za neko prvenstvo Evrope u košarci kao za ovo što se igra u septembru u Nemačkoj, Češkoj, Gruziji i Italiji. Ima nekoliko razloga zbog čega je euforija na visokom nivou. Pre svega zbog velike pauze od poslednjeg Evrobasketa koji se održao sada već daleke 2017. godine u Istanbulu, a uz to veliki broj najvećih zvezda košarke je potvrdilo učešće. Mislimo naravno na Luku Dončića, Janisa Adetokunba i Nikolu Jokića. U ovom momentu možda i tri najbolja igrača na planeti. Prosek bi mogao da pokvari Bogdan Bogdanović koji po svemu sudeči neće igrati zbog povrede.

O čudesnim partijama Nikole Jokića u dresu Denvera se već sve zna, uostalo zbog njih je i dve sezone uzastopno MVP, a pre toga najkorisniji igrač NBA lige je bio Grk Adetokunbo, Odmah je tu i Luka Dončić koji je možda i najpopularniji na planeti zbog svega što pruža u dresu Dalasa.

Izabrane vesti

Sa njima trojicom, nema dileme da nas očekuje verovatno najzanimljivije prvenstvo Evrope u poslednje dve decenije.

Dovoljno je samo da se uporedi prethodni Evrobasket koji je imao velika imena, ali ne na ovom nivou. U Istanbulu najveća seznacija je bila ekipa Slovenije koja se okitila zlatnom medaljom sa Igorom Kokoškovim na klupi. Na terenu su bili Goran Dragić i Luka Dončić koji u tom momentu nije bio zvezda kao što je sada. Obijica su najavili da će biti deo reprezentacije i ovog leta, samo je pitanje da li će Dragić igrati Evrobasket ili će se zvanično oprostiti od dresa nacionalnog tima na meču protiv Hrvatske.

Te 2017. najveće ime turnira bio je Pau Gasol, dosta se bilo pričalo o partijama Kristapsa Porzingisa u dresu Letonije, za Francuze je tada još uvek igrao Boris Dijao, dok su Italijani računali na Marka Belinelija. Srbiju je tada predvodio Bogdan Bogdanović do srebrne medalje... sve izvanredna imena.

Ipak, pomenuti trojac je nešto posebno u ovom trenutku.

Dončić je tu bez dileme najaktivniji, bio je ključan deo 2017. godine i največeg uspeha košarke u Slovenija, a i sada je željan da bude vođa ekipe.

"Prvo ćemo se kvalifikovati za Svetsko prvenstvo, pa ću napraviti pauzu, a onda kreću pripreme za Evrobasket. Čeka me napeto leto. Kao i uvek što kažem, ako nisam povređen, ja ću uvek igrati za reprezentaciju.“

Što se Janisa tiče, prvi put dres Grčke obukao je 2013. godine u mladoj selekciji. Za seniore je debitovao 2014. na Mundobasketu u Španiji, igrao je i 2015. na Evrobasketu u Nemačkoj, nastupao je i 2016. i 2017, ali nije otišao na EP zbog povrede kolena.

"Brojim dane, jedva čekam da počne", poručio je bio Grk na društvenim mrežama na objavu o Evrobasketu.

Za kraj, srpski as Jokić je poslednji put za seniore igrao u Kini 2019. godine kada je Srbija bila peta. Pre toga je osvojio srebro na OI u Riju 2016. Pamti se i njegov nastup za juniorsku reprezentaciju 2013. u Pragu, taj tim je takođe došao do srebra.

"U skladu sa ograničenjima, učešće u reprezentativnim akcijama vezanim za Evropsko prvenstvo, odnosno kvalifikacioni prozor u avgustu je potvrdio Nikola Jokić, koji će od prvog dana kada to NBA pravila budu dozvoljavala biti sa nacionalnim timom. Sa druge strane, zdravstvena situacija Bogdana Bogdanovića je takva da zahteva strpljenje. U ovom trenutku, najvažnije je da se on oporavi i vrati na teren u punom sjaju, a kada će to biti nije do kraja izvesno, jer procene na današnji dan mogu biti samo okvirne" poručio je direktor srpskog muškog nacionalnog tima Dragan Tarlać.

Čak se i Francuzi nadaju najjačem sastavu koji bi predvodio Rudi Gober i Evan Furnije. Od Nemaca se oglasio Denis Šreder sa željom da igra, ali samo ako bude imao adekvatnu pomoć. Nikola Vučević je takođe predviđen da bude lider Crne Gore, dok se u sastav Hrvatske vraća Mario Hezonja uz često prisutnog Bojana Bogdanovića, a deo ekipe bi mogao da bude i Ivica Zubac.

"Imamo dobre šanse da uradimo nešto na Evrobasketu ovog leta. Imamo veliki broj dobrih igrača i mislim da je ovo godina u kojoj ćemo igrati svi. Možemo do dobrog rezultata. Naravno da ću biti tu. Nadam se i svi ostali. Mislim da imamo dobar tim i šansu da konačno uzmemo medalju", rekao je Zubac.

Šuška se da će Španci takođe biti prepuni atraktivnih košarkaša kao što su Usman Garuba, Serž Ibaka i Huančo Hernangomez koji se ovoga leta proslavio u filmskoj industriji.

Očekuje nas istinski košarkaški spektakl.

Evrobasket počinje 1. septembra, a šampion će biti poznat 18.

GRUPA A: Španija, Crna Gora, Turska, Gruzija, Belgija, Bugarska

GRUPA B: Francuska, Litvanija, Slovenija, Nemačka, Mađarska, BiH

GRUPA C: Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija, Estonija

GRUPA D: Srbija, Češka, Poljska, Finska, Izrael, Holandija


tagovi

Nikola JokićLuka DončićJanis Adetokunbo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara