Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Individualno najbolji plej-of u istoriji NBA? Jokić je miks Durenta, Medžika, Dankana, Karija i Janisa

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.06.23. | 09:00

Analitičar ESPN Ričard Džeferson izneo uporednu statistiku od koje pamet staje

Denver Nagetsi su šampioni NBA lige, Nikola Jokić je radio stvari koje nikada dosad nisu viđene u plej-ofu najjače košarkaške lige sveta i tako naterao čak i najveće kritičare da mu se poklone i ugrizu se za jezik...

Analitičar Nik Rajt priznao je da mu je bilo potrebno da vidi Jokića kako radi velike stvari, a kada je to učinio uvrstio ga je na listu 20 najboljih košarkaša od 1970. do danas. Kendrik Perkins je za tandem Jokić - Marej rekao da je jedan od najboljih ikada viđenih, dok je Ričard Džeferson, analitičar ESPN i bivši NBA as, otišao najdalje i izneo uporednu statistiku od koje pamet staje.

Izabrane vesti

Ukratko - za Nikolu Jokića je rekao da je po učinku u šampionskom pohodu Denvera pokazao da je miks pet aždaja - Kevina Durenta, Medžika Džonsona, Tima Dankana, Stefa Karija i Janisa Adetokunba. Tačnije, uporedio je birane parametre za svakog od njih iz sezona kada su uzimali prvu titulu MVP finala sa Jokićevim i izneo impozantan zaključak - centar iz Sombora odigrao je statistički najbolji plej-of za jednog igrača u istoriji košarke!

Krenimo redom... Za početak - napadački učinak. Tu je Ričard Džeferson Jokića uporedio sa - Kevinom Durentom! Popularni KD beležio je 28,5 poena kada je prvi put osvojio priznanje za MVP finala, Jokić je ovogodišnje doigravanje završio na proseku od impozantnih 30 poena.

“Durent je poznat po tome, kao jedan od najboljih strelaca u istoriji NBA. Jokić, uz dužno poštovanje, nije imao prostor kakav su donosili Stef (Kari) ili Klej (Tompson), zbog čega je Jokićev prosek od 30 poena jako impresivan“, analizira Džeferson.

Kada je završio sa segmentom poena, prešao je na asistencije, gde je kraj Nikole Jokića stavio nikog drugog do - Medžika Džonsona.

“Kada je prvi put postao MVP finala, u svojoj prvoj godini karijere, Medžik je beležio 9,4 asistencija u proseku. Jokić je na 9,5 dodavanja po utakmici. Zato možemo da kažemo da je Jokić Durent kao strelac, a Medžik kao asistent. Ne zaboravite da je Medžikovo najjače oružje bilo upravo dodavanje“.

Tu se nekadašnji NBA as nije zaustavio...

“Kada pogledamo Medžikova dodavanja, kako je stalno pronalazio prava rešenja, razigravao saigrače, kako je produžio karijeru igrača poput Karima Abdul Džabara i dozvolio mu da igra na još višem nivou jer ga je stalno hranio loptama... To je ono što radi i Nikola Jokić, što znači da su Jokićeva dodavanja impresivna“.

Prešao je Ričard Džeferson dalje, na segment uhvaćenih lopti...

“Hajde sada malo o skokovima, gde je tu Nikola Jokić? Na nivou Tima Dankana“, rekao je nekadašnji igrač nekoliko NBA franšiza, što je zaprepastilo Kendrika Perkinsa i njegovu koleginicu:

“Kada je uzeo prvu nagradu za MVP finala, Tim Dankan je imao 11,5 skokova po utakmici pored Dejvida Robinsona. Dankan je tada bio još mlad. Jokić je sada bio na 13,5 uhvaćenih lopti. Da, Jokić je stariji nego što je Dankan bio u to vreme, ali ko je zapravo Nikola kada ga pogledamo – Durent u napadu, Medžik na dodavanjima i Dankan u skoku“.

Verovatno najimpresivniji detalj jeste procenat ubačenih trojki...

“Pazite sada ovo... Svima je jasno da je šut za tri poena Karijevo primarno oružje i broj ispaljenih lopti u odnosu na Jokića je drastično veći, zato ne mogu da kažem da je Jokić Kari po broju uzetih šuteva, ali gledajući procente, nalazi se na 46,7 odsto sa distance (Kari je ubacivao bezmalo 40 odsto kada je prvi put uzeo titulu MVP finala prim. aut)! To je gotovo polovina onoga što proba, a znamo da pokušava dosta za tri. Sve ovo što smo nabrojali je zasad impresivno, zar ne“.

Na kraju – odbrana. A tu je upoređen Jokićev učinak sa Janisovim.

“Hajde da pričamo o odbrani, segmentu na koji smo se svi žalili kada je u pitanju Nikola Jokić. Tu možemo da ga uporedimo sa Janisom, defanzivnim igračem godine, koji kada je pokušavao da spreči napadače koje je čuvao, dozvoljavao je 39,7 odsto pogodaka. Nikola Jokić je na 39,8 posto! Ne kažem da Jokić zaustavlja igrače, da ih blokira i radi stvari koje Janis radi, ali statistika ne laže“.

Ričard Džeferson je izveo zaključak...

“Kada vas neko pita koliko je dobar Nikola Jokić, vi mu kažete da je kombinacija Kevina Durenta, Medžika Džonsona, Tima Dankana, Stefa Karija i Janisa Adetokunba! Kada pogledate sve statističke paramtere, Jokić je bolji ili je bar na nivou svih pomenutih igrača. To je podatak da ti pamet stane. Ovo je statistički možda i najbolji plej-of jednog igrača u istoriji košarke“.



tagovi

Nikola JokićRičard DžefersonDenver NagetsNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara