Matijas Lesor (Foto: Starsport)
Matijas Lesor (Foto: Starsport)

"Hekovanje" na evropski način - Lesor oborio crni rekord i sa crte promašio najbolju partiju u crno-belom

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.01.22. | 12:37

Francuski košarkaš nije uspeo da realizuje 12 slobodnih bacanja u porazu Partizana u Ankari

Dokazao je Matijas Lesor da će biti veliko pojačanje za Partizan, posebno u završnici sezone kada krenu borbe za trofeje. Njegovi defanzivni kvaliteti su posebno došli do izražaja, a umeo je i u napadu da blesne, pa mu je u 10. kolu Evrokupa za dlaku izmaklo i MVP priznanje. Još jedno borbeno i sasvim solidno izdanje u porazu od Turk Telekoma (71:85) ukaljao je promašajima sa linije za slobodna bacanja - šutirao je 4/16 i tako oborio negativan rekord Evrokupa.

Prosto je neverovatno da Francuz, koji inače nema prevelikih problema na liniji penala, nije uspeo da pogodi čak 12 bacanja. Na prethodna dva nastupa u crno-belom dresu na evrosceni šutirao je sa crte 11/13 (7/8 protiv Trenta i 4/5 protiv Hamburga). U ABA ligi bacanja izvodio sa respektabilnih 75 odsto preciznosti (12/16). Šta se dogodilo u glavnom gradu Turske?

Izabrane vesti

Nad Lesorom su košarkaši Turk Telekoma napravili 11 prekršaja. Činjenica da niko nije fauliran više od 14 puta tokom jednog meča Evrokupa dovoljno govori. Prepoznali su i izabranici Henrika Redla da ne može da pronađe ritam sa linije penala, ali je često uspevao i da iznudi prekršaj protivnika borbenošću pod obručima. To dokazuje i podatak da je imao četiri ofanzivna skoka, rvao se sa centrima turske ekipe i zbog toga često bio fauliran.

Ne može se u potpunosti reći da je bio "hekovan" - taktika NBA timova kojom su na liniju penala slali slabe izvođače slobodnih bacanja u svrhu stizanja minusa - ali kada se nad nekim napravi 11 prekršaja, utisak je da nije slučajnost. Lesor je izveo 16 penala - rekord takmičenja je 21 (Todor Stojkov, Lukoil - 10/21 protiv Kantua; 21. decembar 2004. godine).

Slobodna bacanja su često psihološka stvar - promašeno može da izbaci igrača iz ritma i stavi ga pod pritisak da naredno mora da uđe. Iako se šutevi sa crte s pravom nazivaju penalima, mašili su ih i najveći igrači, neretko i u ključnim trenucima, pa i kada su titule bile na talonu. Šut generalno nije služio crno-bele na gostovanju u Turskoj, konstantno su od druge četvrtine bili u minusu i kako je meč odmicao teret na izvođačima slobodnih bacanja je bio sve veći. Nije samo Lesoru "drhtala" ruka na crti, s obzirom da je i Ledej promašio dva penala (6/8), a ceo tim je šutirao sa 54,5 odsto preciznosti (18/33). Ipak, očigledno je da je Francuz imao najvećih problema.

Opravdanje se može pronaći i u činjenici da su košarkaši Partizana u Ankaru stigli tri sata posle ponoći - na dan utakmice. Samo 17 sati pre početka susreta. Zbog loših vremenskih uslova let im je preusmeren za Izmir, u kojem su proveli gotovo ceo den na aerodromu, pre nego što su krenuli put glavnog grada. Takve stvari nesumnjivo ostavljaju posledice, Obradovićevi puleni su umorni i bez pravog treninga izašli na parket i to se osetilo u igri. Nisu crno-beli imali pravu energiju, nedostajalo je i sreće i morali su da potpišu kapitulaciju pred raspoloženim rivalom.

Da je sa linije penala bio precizan kao do sinoćnjeg susreta, verovatno bi upisao i najbolju partiju u dresu Partizana. Rekord je postavio u minulom kolu Evrokupa kada je Hamburgu ubacio 22 poena, pa je bio i nadomak MVP priznanja sa indeksom 33 (Erik Mekolum u pobedi Lokomotive Kubanj sakupio 36 indeksnih poena). Juče je stao na 14 poena. Nije se dalo.

Crno-bele čeka gostovanje u dvorani Leon Štukelj (petak, 17.00), a onda i ključni meč u grupnoj fazi Evrokupa protiv Huventuda u Badaloni (2. februar, 21.00). Na Lesoru je da zaboravi nastup u Ankari i okrene se izazovima koji slede.


tagovi

Matijas LesorKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara