Bo Bič protiv Baken Bersa (Foto: fiba.basketball)
Bo Bič protiv Baken Bersa (Foto: fiba.basketball)

FMP se sapleo o poslednju prepreku: Panteri posle produžetka i drame ostali bez Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.09.22. | 21:03

Uspeli su da istope minus od 14 poena u trećem kvartalu, izborili produžetak u poslednjim sekundama, ali poklekli u dodatnih pet minuta susreta sa Baken Bersima

Šteta! Košarkaši FMP-a nisu uspeli da se izbore za plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Zaustavljeni su na poslednjem koraku kvalifikacionog turnira u Beogradu. U finalu su posle 45 minuta velike borbe slavili Baken Bersi - 88:82 (74:74).

Dugo je ekipa Nenada Stefanovića delovala uspavano, ali kada je uhvatila ritam, činilo se da je ništa neće zaustaviti. Iskusni danski sastav je uspeo da se sabere u poslednjoj četvrtini, pa je došao i na prag trijumfa, ali je Trent Frejzer poenima posle ofanzivnog skoka na sekundu do kraja izborio produžetak. Ipak, u dodatnih pet minuta Bersi su diktirali tempo, došli do dvocifrene prednosti, na kraju i do pobede.

Izabrane vesti

Nezaustavljiv je u pobedničkom sastavu bio iskusni Toni Kar. Ubacio je 34 poena, bio potpuna enigma za Stefanovićevu četu tokom većeg dela susreta, pa je na kraju zasluženo poneo epitet igrača utakmice. U ekipi iz Železnika su se izdvojili Bo Bič sa 23 i Trent Frejzer sa 18 poena.

Gosti su dobro otvorili meč i uhvatili Pantere na spavanju. Poveli su sa 10:2, ali je usledila reakcija Stefanovićevog tima. Uzvratili su serijom 8:0 i poravnali rezultat. U nastavku se igralo koš za koš, vodila se borba za svaku loptu, ali su Bersi na prvi odmor otišli sa dva poena viška.

Posle pet vezanih poena u drugoj četvrtini, ponovo su se uspavali domaći igrači. Razigrao se Toni Kar u gostojućoj ekipi, FMP se mučio u napadu i danski sastav je u finišu prvog poluvremena došao do nešto komfornijih šest poena viška.

Toni Kar (Foto: fiba.basketball)Toni Kar (Foto: fiba.basketball)

Po povratku sa pauze, Kar je nastavio sa odličnom igrom. Odbrana FMP-a nije uspevala da ga zaustavi, dok je napad na drugoj strani parketa srljao. Tražio je trener Stefanović dobitnu kombinaciju, igrača koji bi mogao da pokrene ekipu, a za to vreme su Danci napravili zalihu od 14 poena. A onda je Ebuka Izundu krađom i efektnim zakucavanjem u kontri na nešto više od četiri minuta do kraja pokrenuo Stefanovićevu mašineriju. Ubrizgao novu energiju sastavu iz Železnika. U tim trenucima je i mladi Šaranović zaigrao kao da sutra ne postoji, a na talasu sveže energije surfovao je Bo Bič. Vratio se FMP u potpunosti u igru, a četvrtinu su kraju u svom stilu priveli Izundu i Frejzer. Nigerijac je zakucavanjem sveo zaostatak tri poena i omogućio Amerikancu da trojkom na četiri sekunde do kraja trećeg perioda poravna rezultat. U poslednjih 10 minuta se ušlo sa 57:57.

FMP je dobio psihilošku prednost, pa je na startu poslednje deonice nastavio gde je stao u trećoj. Trojka Šaranovića, pa onda i Frejzera za velikih +6. Ispostavilo se i nedovoljno velikih, pošto su Panteri upali u loš ritam na protivničkoj polovini. Baken Bersi su to iskoristili da preko Tonija Kara poravnaju rezultat sredinom kvartala. Bilo je jasno da nas čeka dramatična završnica u Pioniru. Ponovo je Bič preuzeo odgovornost i odlepio Pantere, ali samo na kratko. Igralo se koš za koš u poslednjim minutima. Kar je sa penala doneo dva poena prednosti Dancima na 14 sekundi do kraja, Valinskas potom promašio put za produžetak, ali ga je Frejzer popravio u poslednji čas i odveo utakmicu u dodatnih pet minuta.

Ipak, Bersi su bolje otvorili produžetak. Mučio se FMP u napadu, da bi gosti na drugom kraju terena sa linije penala gradili prednost. Poveli su i sa 10 razlike na nešto više od minut do kraja, pa ni trojke Frejzera i Valniskasa u poslednjih 60 sekundi nisu bile dovoljno da se Panteri vrate i izbegnu poraz.

BAKEN BERS - FMP 88:82

/21:19, 21:17, 15:21, 17:17, 14:8/

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Baken Bers. Adel 12, Boulin 3, Kar 34, Dijuf 17, Evans 11, Čajlds 2, Jukić 5, Keli 4, Knudsen, Šalerc, Sorensen, Vinter

FMP: Bič 23, Frejzer 18, Izundu 8, Dženkins 5, Valinskas 7, Janković 5, Manojlović, Nerandžić 6, Šaranović 5, Simović, Stepanović 5, Vujičić

KVALIFIKACIONI TURNIR FIBA LŠ - BEOGRAD

Četvrtfinale – 21. septembar

Gmunden - Parnu 82:80

FMP - Breogan 76:64

Polufinale – 23. septembar

Baken Bers - Svons Gmunden 83:65

Opava - FMP 76:92

FINALE, 25. septembar

Baken Bers - FMP 88:82


tagovi

FIBA Liga šampionaFMPFMP ŽeleznikKK FMPBaken BersNenad StefanovićTrent FrejzerBo Bič

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara