Nemanja Nedović (©MN Press)
Nemanja Nedović (©MN Press)

Drama u Atini i osveta Panatinaikosa: Nedović se raspucao i srušio Zvezdu

Vreme čitanja: 5min | pet. 25.02.22. | 21:53

Nije crveno-belima pomogla ni partija sezone Erona Vajta, pretrpeli su 15. poraz u Evroligi

Došli su košarkaši Crvene zvezde u Atinu kao favoriti. Panatinaikos ima kadrovskih problema, minulog vikenda je izgubio u finalu Kupa Grčke od ljutog rivala Olimpijakosa i nalazi se na pretposlednjem mestu na tabeli Evrolige. Ipak, nisu puleni Dejana Radonjića uspeli da opravdaju očekivanja, nastave gde su stali u prvom delu sezone kada su deklasirali Atinjane u Beogradu (81:48). Posle četiri vezana trijumfa poklekli su u okršaju sa grčkim velikanom u Evroligi. Četa Dimitrisa Priftisa je većim delom susreta bila u zaostatku, ali je u finišu bila smirenija, skoncentrisanija i na kraju došla do sedme pobede u elitnom društvu ove sezone - 79:73.

Posle večerašnjeg poraza, plej-of postaje sve teža misija za crveno-bele. Sa učinkom 9-15 ozbiljno kaskaju za osam najboljih timova. Panatinaikos je odavno odustao od te trke, ali je uspeo da savlada sprskog šampiona na svom parketu. Nisu ni tribine OAKA arene bile ispunjene kao što smo navikli, ali Zvezda ni u pozorišnoj atmosferi u glavnom gradu Grčke nije uspela da upiše pobedu.

Izabrane vesti

Čudan meč u Atini u najmanju ruku. Zvezda je odlično krenula, od starta su u dobrom ritmu bili Amerikanci Eron Vajt i Ostin Holins, jedina opasnost pretila je od bivšeg igrača crveno-belih Nemanje Nedovića. To je bilo dovoljno da domaćin ostane u egalu, a zahvaljujući reprezentativcu Srbije je uspeo i da stekne pola koša viška pred veliki odmor. Nedović je u poslednjim sekundama prvog poluvremena ubacio trojki i nagovestio da će ovo biti njegovo veče.

Nije Zvezda odigrala sa energijom koja ju je krasila u većem delu ove sezone. Pa i minulog vikenda na Kupu Koraća u Nišu. Posebno se to odnosi na odbranu, s ozbirom da joj je PAO u Beogradu početkom novembra ubacio svega 48 poena i pretrpeo najteži evropski poraz u klupskoj istoriji. Večeras joj je ubacio 42 za poluvreme. Jasno da je razliku napravio Nedović, kojeg nije bilo na parketu u prvom delu sezone.

Nisu Radonjićevi puleni imali rešenja za bivšeg igrača. Ubacio je 25 poena uz pet asistencije i sa indeksom 25 bio igrač utakmice. Ispratio ga je Vasilis Kavadas, koji je čini se bio Panatinaikosov iks faktor. Snažni centar je ubacio 17 poena uz šest uhvaćenih lopti i samo dva promašaja iz igre (8/10). Utisak je ipak da nije Zvezdi opravdanje što je srpski reprezentativac u sjajnoj formi. Svesni su bili da im je najveća pretnja, a večeras je prečesto ostajao sam, što je itekako umeo da iskoristi.

Razlozi neuspeha mogu se tražiti u šutu sa linije za slobodna bacanja (16/25, 64 odsto), ali pre svega u nedovoljno dobroj odbrani. Biće priče i o određenim sudijskim odlukama u korist domaćina, posebno u trenucima kada se meč lomio i Zvezda pretila da se odlepi. Prava je šteta što nije upisan trijumf, jer bi crveno-beli tako kompletirali poker pobeda nad grčkim timovima u Evroligi ove sezone. Olimpijakos su dobili i kod kuće i na strani, PAO su na kraju savladali samo u Beogradu. Poslednji voz za doigravanje uskoro kreće sa stanice, a da je u njemu sve manje mesta za Crvenu zvezdu.

Dobra vest je da je Eron Vajt odigrao najbolji meč od kako je minulog leta stigao na Mali Kalemegdan. Amerikanac je posle višemesečne pauze zbog preloma podlaktične kosti koji je doživeo na pripremama - baš protiv Panatinaikosa - tražio formu, a večeras je protiv bivšeg kluba upisao dabl-dabl. Sa 14 poena bio je najefikasniji Zvezdin igrač, uhvatio je i 12 lopti pod obručima, a to mu je donelo 27 indeksnih poena - najviše na susretu. Ispratio ga je Holins sa pola koša manje, Nikola Kalinić je dodao 12 poena (7sk, 6as), dok su po 10 poena ubacili Nejt Volters i Luka Mitrović.

Eron Vajt (Foto: Starsport)Eron Vajt (Foto: Starsport)

Otvorila je Zvezda meč sa dve trojke Ostina Holinsa. Ušle su kao kap. Povela sa 10:5, čuvala prednost sve do kraja uvodnog kvartala. Posle trojke Dobrića u poslednjem minutu povela je i sa osam razlike, ali je Nedović potom pogodio na drugoj strani za dva, pa je ublažio prednost srpskog tima.

Nedović je prvu deonicu okončao sa sedam poena, a u drugoj mu je u pomoć priskočio Mancukas, koji je sa dve trojke preokrenuo rezultat. Srpski košarkaš je potom pogodio dva šuta sa distance u ključnim trenucima, a trojkom na četiri sekude do kraja poluvremena omogućio domaćinu da sa pola koša viška ode na odmor.

Imala je Zvezda u trećoj deonici idealnu priliku da se odlepi. Razigrao se Vajt, počeo da pogađa i Kalinić, pa je prednost na tri minuta do kraja trećeg perioda iznosila devet poena. Ipak, Vasilis Kavadas i Nedović ekspresno tope zaostatak, a PAO serijom 11:0 stiže do preokreta. Posle dva precizno izvedena bacanja kapitena Radonjićeve ekipe Branka Lazića, na poslednju pauzu se ipak otišlo sa nerešenim rezultatom, pa je sve stalo u finalnih 10 minuta.

Utisak je da su i pojedine odluke sudija, za koje se može konstatovati da su bile diskutabilne i otišle na stranu domaće ekipe, pogurale Zelene u odlučujućem periodu. Imala je Zvezda ponovo priliku da se odlepi posle rezultatske klackalice, ali nije uspela da iskoristi nekoliko prilika. Jako bitnu trojku je na oko tri minuta do kraja pogodio Hauard Sent Ros i preokrenuo rezultat u korist Atinjana (71:69). Propustila je potom Zvezda priliku da preokrene rezultat, pošto redom kroz obruč nisu prošli šutevi Vajta i Voltersa za tri poena, a potom je i Dejan Davidovac na 70 sekundi do kraja promašio dva penala za izjednačenje. Dobila je Radonjićeva ekipa još jednu šansu, ali lopta nije htela u koš ni posle Kalinićevog pokušaja van linije 6,75... Kavadas je potom pogodio, Nedović sa linije penala na 23 sekunde do kraja odlepio PAO, a Evans sa dva bacanja u poslednjim sekundama stavio tačku...

---------------------------------------

PANATINAIKOS - CRVENA ZVEZDA 79:73

/17:25, 25:18, 17:18, 20:14/

Dvorana: OAKA Arena (Atina)

Sudije: Danijel Ijerezuelo, Ana Panter, Sefi Šemeš

Panatinaikos: Mejkom 7, Papajanis, Bohoridis 2, Kavadas 17, Kaselaksi 5, Avdalas, Nedović 25, Čugkas 2, Evans 8, Mancukas 5, Sent Ros 8

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 10, Davidovac 2, Mitrović 10, Lazić 2, Kalinić 12, Dobrić 8, Holins 13, Ivanović 2, Marković, Vajt 14, Kuzmić

---------------------------------------

EVROLIGA - 27. KOLO

Četvrtak

Anadolu Efes - Makabi 109:77 (21:10, 24:21, 29:16, 35:30)

/Micić 20 - Larkin, Žižić 17/

Bajern - CSKA Moskva ODLOŽENO

Žalgiris - Real Madrid 68:47

/Ulanovas 15 - Tavares 12/

Baskonija - Uniks ODLOŽENO

Olimpijakos - Olimpija Milano 67:58 (7:15, 18:12, 14:16, 28:15)

/Vezenkov, Slukas 16 - Hol 15/

Asvel - Alba 80:82

/Džons 22 - Smit 16/

Petak

Zenit - Barselona ODLOŽENO

Monako - Fenerbahče 92:78

/Dijalo 24 - De Kolo 19/

Panatinaikos - Crvena zvezda 79:73

/Nedović 25 - Vajt 14/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PanatinaikosNemanja Nedović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara