(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Direktor Žalgirisa: Dugujemo plate igračima, ali nema mesta plakanju i izgovorima, želimo u plej-of Evrolige

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.03.21. | 12:13

"Nismo poput nekih koje vlasnici finansiraju direktno iz svog džepa, već se oslanjamo na značajan prihod od karata gledalaca kojih sada nema. Ako nam Vlada ne pomogne dugovi će se uvećavati"

Kriza zbog pandemije korona virusa sve jače udara po sportskim kolektivima. Himki je dužan oko 2.800.000 evra samo za plate igrača u prethodna tri meseca, zbog čega se većina internacionalaca spakovala i otišla, a ostatak je na izlaznim vratima. Plate igračima duguje i Žalgiris.

Izabrane vesti

"Nemamo prihod od karata, a i podrška sponzora se takođe smanjuje, jer profit svima opada. Trudimo se da ih ne izgubimo, prilično uspešno. U osnovi je situacija takva da mi kasnimo sa platama igrača", rekao je generalni direktor kluba iz Kaunasa Paulijus Motijejunas u razgovoru za litvansku televiziju.

Kao mnogi evropski klubovi, Žalgiris se nada da će država priteći u pomoć.

"Ako je ne dobijemo, dugovi će se povećavati, pa ćemo morati da razmišljamo o tome kako da ih vraćamo u sezonama koje dolaze. Situacija je zaista teška. Ne bismo tražili pomoć da imamo gledaoce na tribinama, ali sada ne postoji način na koji bismo mogli da zaradimo novac."

Petak, 19.00: (2,15) Žalgiris (14,5) Olimpija Milano (1,80)

Žalgiris je ove sezone planirao budžet od 9.200.000 evra u koji je uračunato i 2.600.000 na ime potencijalnog prihoda od karata. Klupska kasa je već sada, zbog pandemije, praznija za 6.000.000.

Na stranu klubova stao je i Remigijus Milašijus, predsednik Litvanske košarkaške lige koji je izneo podatak da je zbirni gubitak svih članova litvanske elite 13.000.000 evra.

"Jasno smo rekli gde se gubi novac, na ulaznicama, a ne na prihodu od reklama. Tu je i trošak za dvorane, koje nisu u vlasništvu klubova već ih oni kratkoročno iznajmljuju ili uzimaju putem koncesija", rekao je Milašijus.

Zbog novca koji nedostaje jer nema prodaje ulaznica, igračima kasne plate.

"Igrači razumeju aktuelnu (lošu) situaciju koja je u većini klubova. Nije da ne radimo ništa po tom pitanju i da se uzdamo u spas samo Vlade. Evroliga takođe razgovara sa udruženjem igrača. Još pre početka sezone rekli smo da će prihodi pasti ako gledaocima ne bude dozvoljen ulazak na tribine. Na nekoliko strana pokušavamo da uskladimo i smanjimo te gubitke", objašnjava Motijejunas.

Četvrtak, 20.05: (1,60) Makabi (14,5) 2,55)

I Makabi koji godišnje zaradi oko 7.000.000 evra od ulaznica, oseća velike posledice praznih tribina. Situacija je nešto lakša u CSKA i istanbulskim gigantima Anadolu Efesu i Fenerbahčeu koji se daleko više oslanjaju na direktne investicije vlasnika.

"Postoje klubovi u Evroligi koji se najviše finansiraju iz džepa vlasnika i oni koji se značajno oslanjaju na prodaju ulaznica, poput naših, nemačkih, grčkih, izraelskih... Nama je daleko teže nego fudbalskim ili ruskim klubovima koji imaju jasne vlasnike, ali vidimo i primer Himkija. Klub se raspada i igrači odlaze zbog dugova. Nije jasno kakva je njihova budućnost."

Prvi čovek Žalgirisa ipak veruje da teška situacija neće biti izgovor ako ekipa ne uspe da se plasira u plej-of Evrolige.

"Aktuelna tema nije izgovor za plakanje. Zašto ne bismo ušli u tih osam? Momci se zaista bore i nastaviće tako dokle god postoje šanse da se plasiramo u plej-of", uverava Motijejunas.


tagovi

ŽalgirisEvroligaMakabiHimki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara