Ekipa Partizan Mozzart Beta (© Star Sport)
Ekipa Partizan Mozzart Beta (© Star Sport)

Derbi koji će se godinama prepričavati: Utakmica emocije, srca i borbe

Vreme čitanja: 6min | čet. 08.12.22. | 10:46

"Igrači su maksimalno spremni. Svesni su onoga što nas očekuje", rekao je Obradović pred istorijski okršaj sa Crvenom zvezdom u okviru 12. kola Evrolige (20.30)

Današnji datum ostaće urezan u istorijskim knjigama Evrolige, dan kada su Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda prvi put zaigrali večiti derbi u Evroligi. Kompletna košarkaška Evropa gledaće večeras (20.30) ka prepunoj Areni, teren na kojem će biti odigran susret dva najtrofejnija srpska kluba - prvi put u internacionalnom takmičenju. Crno-beli su domaćini, imaće veliku prednost na tribinama, ali pobeda treba da se izbori na parketu, a tu je situacija potpuno ujednačena, baš kako i treba da bude na derbiju. Četa Željka Obradovića je u padu, tri poraza zaredom su upisana u elitnom takmičenju, a da nije bilo duela u ABA ligi kada je demolirana Budućnost u nedelju, sada bismo otvoreno pričali da Crvena zvezda ima sve u svojim rukama, ipak, pitaju se i crno-beli, a posebno najtrofejniji trener u istoriji Evrolige - Željko Obradović koji večeras može da udari još jedan pečat u istorijskim knjigama, kako kluba iz Humske tako i Evrolige.

Izabrane vesti

"Ako igraš dobar napad, pobedićeš utakmicu, ali ako igraš dobru odbranu, osvojićeš titulu", glasi dobro poznata rečenica u svetu košarke koja idealno ilustruje Partizan u ovom momentu.

Potentan napad, spreman da se nadmeće sa svima u Evropi, ali odbrana... Odbrana definitivno nije onakva kakvu Željko Obradović želi. Klub iz Humske posle 11 odigranih mečeva je primio najviše poena u proseku, čak 88,1. Pa ni sjajan napad, koji je treći u ligi ne može da pomogne.

To je sada šupljina u mozaiku Obradovića koja mora da bude popunjena, ne samo protiv Crvene zvezde koja je zaigrala izvanredno od dolaska Duška Ivanovića, već generalno kako bi se ispunile velike ambicije.

"Mučilo me je šta ću reći igraču ako me pita nešto, a ja nemam odgovor. Od prvog dana bilo mi je jasno da trener uvek mora da ima odgovor, i da taj odgovor mora da bude ubedljiv, argumentovan, dobro obrazložen", rekao je jednom prilikom Obradović koji je karijeru izgradio na perfektnoj pripremi mečeva.

Nekoliko očiglednih izazova je pred crno-belima u derbiju. Pre svega treba zaustaviti spoljnu liniju Zvezde na čelu sa Lukom Vildozom i Nemanjom Nedovićem. Argentinac je ponovo pokazao kod Duška Ivanovića da spada u samu elitu kada je Evropa u pitanju, ali sa druge strane Partizan se uzda u svog kapitena - Kevina Pantera. Najbolji strelac ekipe i košarkaš koji je u stanju da zatrpa koš bilo kome. Samo je pitanje kako će ući u meč. Pored Pantera najveću ulogu na spoljnim pozicijama imaće Dante Egzum i Jam Madar, dok u reketu sve zavisi od Zeka Ledeja i Matijasa Lesora. Na ostatku ekipe je da iskoči i iznenadi rivala, pre svih Joanis Papapetru koji je baš protiv Zvezde u ABA ligi odigrao dobar meč, čeka se i šuterska rapsodija Danila Anđušića i Džejmsa Nanelija, ali i energija Uroša Trifunovića i ostatka mlađeg dela ekipe.

"Igrači su maksimalno spremni. Svesni su onoga što nas očekuje", izjavio je Obradović pred dugo očekivani susret.

Zvezda u ovaj meč ulazi sa već poznatim receptom kako se pobeđuje Partizan pošto su to uradili pre desetak dana u ABA ligi. Ipak, današnji okršaj je nešto posebno. Imaće istorijsku težinu, o pobedniku večerašnjeg duela će se pričati godinama.

"Izvukli smo pouke, analizirali do najsitnijih detalja utakmicu koju smo igrali protiv Crvene zvezde. Treba da radimo neke stvari koje smo radili u većem delu utakmice. Mi smo meč izgubili u poslednjih pet minuta i to su one stvari na koje smo probali da utičemo. Kao i svaka utakmica u Evroligi, ova će biti takođe teška, posebno protiv Crvene zvezde koja stvarno igra dobro u poslednje vreme. Ako želimo da pobedimo, moramo da damo maksimum u svakom košarkaškom smislu. Naravno, verujemo u svoje mogućnosti, možemo da odigramo na nivou iz većeg dela tog prvog derbija".

Koliko god se pričalo o igri Partizana i Zvezde, još više se diskutovalo o navijačima. Jedna stvar je sigurna, dvorana će biti prepuna, na tribinama će biti preko 18.000 ljudi. Danima se večiti rivali prepiru saopštenjima sve zbog dolaska gostujućih navijača. Jednostavno, čitava Evropa će večeras posmatrati večiti derbi, delegacija Evrolige je već u Beogradu, brojni drugi košarkaški radnici širom Evrope su već stigli u glavni grad Srbije da uživo vide košarkaški spektakl koji ne sme da se pokvari ružnim scenama koje smo mogli da gledamo svih prethodnih godina.

“Očekujemo da Arena bude puna, zato pozivam navijače da podrže ekipu kao što to čine cele sezone, zaista nas čine veoma ponosnim. Imali smo prilike, gde god da smo igrali ove sezone, da imamo podršku naših pristalica. Ovo u Areni je nešto posebno. Zaista bih želeo da apelujem na navijače da urade sve da ta utakmica prođe na najbolji mogući način, da posle utakmice svi pričamo samo i isključivo o košarci. Navijajte za naš tim, pomozite nam, ali i poštujte rivala. Svi koji dolaze sa strane, iz cele Evrope, treba da vide utakmicu koja će se prepričavati dugo, da pošaljemo najlepšu sliku u svet. Želimo samo da se priča o kvalitetu košarke i dobroj atmosferi“.

Nema dileme da prvi evropski derbi budi posebnu emociju, ali...

"Postoji draž te prve utakmice. Naše misli su isključivo okrenute ka terenu. Želimo da naši navijači shvate da ne treba da padne nijedan papir na teren, da sve bude fer i sportski, da se svi osećaju lepo... Dobio sam poziv i doći će mi prijatelji iz cele bivše Jugoslavije, a doći će mi i ljudi iz Španije, Turske, Grčke i Italije. Zainteresovani su da vide večiti derbi, prepoznaju da će to biti utakmica izrazitog kvaliteta“.

Svakako je igračima najteže. Dani iščekivanja, tenzije, teških treninga, analize. Samo da bi se dočekao jedan meč koji može da bude prekretnica čitave sezone, da crno-beli tim pokaže da ima šampionsku genetiku.

"Derbi... Šta da kažem, igra se emocijama, srcem, odbrana i borba, to je to. Derbi je posebno rivalstvo, posebna utakmica, nemam ja šta posebno da objašnjavam, svi znaju. Spremni smo, rekao sam da je to derbi i da je uvek duel sa Zvezdom poseban zbog rivalstva, ali to je u suštini meč kao svaki drugi. Mi moramo da imamo isti pristup protiv svakoga, daćemo sve od sebe da uđemo u niz pobeda", izjavio je Uroš Trifunović za Mozzart Sport.

Naučili su i stranci šta znači utakmica Partizana i Crvene zvezde.

"Derbi nije kao ostale utakmice. Uvek je posebna atmosfera i zbog toga smo svi mi došli u Srbiju, da bismo igrali posebne mečeve, a baš takav je derbi sa Zvezdom. Na nama je da odigramo najbolje što umemo, slušamo savete sa klupe i borimo se. Moramo da krenemo utakmicu jako, da uspostavimo naš ritam. Kao ekipa radili smo na nekim stvarima prethodnih nekoliko dana, osećam se samouvereno", kaže Zek Ledej.

Kada je iskustvo u pitanju, crno-beli imaju Danila Anđušića. Partizanov snajperista je odigrao desetine mečeva protiv večitog rivala.

"Prvu utakmicu protiv Zvezde nismo odigrali na najbolji način ni u odbrani ni u napadu, nismo pokazali svoje pravo lice. Verujem da će ovaj derbi biti dosta drugačiji. Znam gde smo grešili i šta smo loše radili u prvom derbiju. Verujem da će biti dosta bolje u ovoj utakmici. Prva, istorijska utakmica u Evroligi, prvi derbi pred našim navijačima, verujem da ćemo napraviti spektakl i verujem da ćemo pobediti. To bi bilo odlično za nas, ne samo zbog derbija, već i zbog Evrolige i Top 8, koji jurimo ove sezone. Sigurno će biti dobro za naše samopouzdanje i nastavak takmičenja ako pobedimo, a verujem da smo spremni", izjavio je Anđušić.

EVROLIGA - 12. KOLO

Četvrtak

20.00: (2,55) Alba (14,5) Fenerbahče (1,60)

20.00: (1,60) Panatinaikos (14,5) Olimpija Milano (2,55)

20.05: (1,45) Makabi Tel Aviv (15,0) Valensija (3,05)

20.30: (1,55) Partizan Mozzart Bet (14,5) Crvena zvezda (2,70)

21.00: (1,30) Real Madrid (16,0) Monako (3,90)

Petak

19.00: (2,15) Žalgiris (14,5) Anadolu Efes (1,80)

20.00: (1,25) Olimpijakos (17,0) Virtus Bolonja (4,40)

20.30: (1,05) Barselona (27,0) Asvel (10,0)

20.30: (1,45) Baskonija (15,0) Bajern (3,05)

*** Kvote su podložna promenama




tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara