Zvezdina potraga za decenijskim snom počinje protiv najveće misterije Evrolige

Vreme čitanja: 5min | pet. 04.10.24. | 08:08

Srpski i regionalni šampion novu, 11. evroligašku sezonu otvara na gostovanju debitantu Parizu (21.00) i nastoji da konačno ponovo nađe mesto u plej-ofu. Večeras bez Miloša Teodosiča

Počela je 25. sezona Evrolige, a time za mnoge timove i potraga za šampionskim gralom. Za Crvenu zvezdu pak danas na gostovanju ekipi Pariza (21.00, Sportklub 1) započinje potraga za dugo traženim mestom u plej-ofu u kojem nisu bili skoro deceniju. Godinama unazad se na sva usta pričalo o Top 8 ili čak Fajnal-foru, ali je sve ostalo na obećanjima i dubokom razočaranju. Možda je došlo vreme za promenu narativa i da crveno-bela javnost ponovo, prvi put još od sezone 2015/16, iskusi sve čari i izvan regularne sezone najkvalitetnijeg takmičenja na kontinentu.

Na još jednom novom početku je tim sa Malog Kalemegdana, ovog puta sa dosta istih lica u igračkom kadru, naravno i ponekim novim, ali sve u svemu respektabilnim rosterom koji, barem na papiru, vredi mesta među najmanje deset najboljih timova (plej-in). Mada, vredele su tog plasmana i neke ranije generacije, ali nijedna još nije uspela da u ligaškom formatu obezbedi doigravanje.

Izabrane vesti

Neće to biti ništa lakše ni za ovaj tim. Ipak, ako nešto on ima jeste nepresušna motivacija i neograničena navijačka ljubav što bi uz dodatak velikog košarkaškog znanja kako stručnog štaba na čelu sa trenerom Janisom Sferopulosom preko igračkog korpusa sa Milošem Teodosićem, Kodijem Milerom-Mekintajerom, Ajzeom Kenanom, Nikolom Kalinićem i Ognjenom Dobrićem, moglo ovog puta biti dovoljno da se ostvari dugogodišnji san.

“Igramo protiv Pariza u gostima, a nijedno gostovanje nije lako. To znači da treba da ostanemo fokusirani. Napravili smo plan kako da igramo protiv njih i veoma je važno da se držimo tog plana. Pariz je ekipa koja dugo igra zajedno. Zadržali su većinu igrača iz prošle sezone i dodali neka pojačanja. Uprkos promeni trenera, igraju slično kao prošle sezone. Uložićemo dosta napora na početku nove sezone u Evroligi, cilj nam je da tokom nje ostanemo fokusirani i da se borimo u svakoj utakmici. Na kraju ćemo videti šta će nam to doneti”, istakao je trener Sferopulos pred današnju premijeru.

On sam zna kako izgleda biti deo završnice pošto je sa Olimpijakosom dvaput igrao finale Evrolige. Ovo mu je druga sezona u Zvezdi koju pre svega želi da ukrasi bolji nastupom na međunarodnom nivou uz svakako zadržavanje domaćih trofeja. Prve dve utakmice, protiv Dubaija i Mornara nisu bile preterano lepe za oko, a ni rezultatski pošto je njegov tim upisao po poraz i pobedu, međutim ono što je istakao da zahteva kao glavnu stvar jeste strpljenje. I da će vremenom i igra i rezultati doći. Bespogovorno.

"Počinje evroligaška sezona, jako bitan meč za nas, da otvorimo sezonu kako treba. U ABA ligi nismo počeli na pravi način i želimo da to ispravimo i da ne krenemo tako i u Evorligi. Pariz je ekipa koja igra sa velikom energijom i na veliki broj poseda i poena. Ako želimo da dođemo do pobede mislim da to moramo da im uskratimo, da to malo usporimo i da igramo na naš način. Ako se uđe u njihov ritam, tada mogu da pobede bilo koga, mogu da daju 100 poena bilo kome. Imaju taj kvalitet, energiju, i sigurno da će biti i uzbuđeni što igraju Evroligu prvi put. Daće maksimum, a mi moramo da odgovorimo na to na naš način, da ih usporimo, da ih uvedemo u naš ritam", pojasnio je Ognjen Dobrić.

Biće ovo treći put da crveno-beli otvaraju evroligašku kampanju protiv jednog francuskog tima. Prethodna dva puta su pobeđivali. Najpre Strazbur sa 81:59 i to baš u sezoni u kojoj su bili deo četvrtfinala, a onda i lani kada su takođe na svom parketu ubedljivi bili u sudaru sa Asvelom (94:73). Sada idu na noge debitantu, prošlogodišnjem osvajaču Evrokupa koji je posle odlaska Tomasa Isala u NBA ligu za trenera postavio legendarnog Tijaga Splitera kojem će ovo biti prvi samostalni trenerski angažman.

Samim tim je Pariz i najveća misterija u ligi. Ono što znamo je da će funkcionisati na pogon brzonogog Ti Džej Šortsa, plejmejkera koji će ponovo imati sva ovlašćenja u napadu i čini se da će zaustavljanje njega, biti više od pola posla. Od značajnih pojačanja, doveli su Maudo Loa koji će imati ozbiljnu ulogu, ali ostatak ekipe je donekle nepoznat široj košarkaškoj javnosti. Tu je i bivši igrač Partizana, Bandža Si.

"Veoma sam uzbuđen, super srećan zbog tima, a i zbog sebe što mogu da se takmičim na najvišem nivou u Evropi. Naš cilj ostaje isti: da dobijemo što više utakmica. Naravno, svesni smo da smo novi tim, a ne onaj za koji se očekuje da ima najviše uspeha, ali davaćemo sve u svakoj utakmici. Ovo je nešto novo za većinu igrača i potrudićemo se da uživamo, ali takođe i da se borimo svake večeri, da sebi damo šansu da pobeđujemo", kazao je Šorts.

Zbog suspenzije iz prošlogodišnjeg meča sa Anadoluom Efesom, Teodosić neće biti večeras u timu (kao ni u drugom kolu protiv Baskonije), dok blagi problem sa povredom ima kapiten Branko Lazić i pitanje je da li će moći i koliko da pomogne. Svi ostali su spremni, pa tako i Dejan Davidovac koji se posle propuštanja duela sa Baranima vraća u sastav. Ostaje da se vidi da li će Uroš Plavšić dobiti priliku za evroligaški debi s obzirom da je u civilu odgledao prošli meč.

"Dugo očekivani početak Evrolige. Motivisani smo, dobro smo radili na treninzima u prethodnom periodu i mislim da spremni dočekujemo ovaj početak. Protiv sebe imamo jednu novu ekipu koja će definitivno biti motivisana da se pokaže u najboljem mogućem svetlu i da pokaže da pripada ovom takmičenju. Jedna atipična ekipa, pomalo nepoznanica svima nama, pogotovo u ranoj fazi takmičenja. Analizirali smo to što smo mogli da analiziramo, znamo da nas čeka jedan fizički zahtevan meč sa dosta trčanja, tranzicije, kratkih napada, tako da mislim da smo se dobro spremili sa te taktičke strane", naglasio je Luka Mitrović.

Kako se od ranije zna, rasprodata hala dočekuje crveno-bele, a prema pojedinim informacijama treba očekivati i određen broj gostujućih navijača koji će pružiti podršku svojim ljubimcima na još jednom novom početku.

EVROLIGA - 1. KOLO

Četvrtak

Alba - Panatinaikos 77:87

/Mekdovel Vajt 13 - Nan 16/

Žalgiris - Barselona 74:67

/Fransisko 19 - Laprovitola 12/

Monako - Olimpija Milano 93:80

/Dialo 20 - Broks 16/

Baskonija - Partizan 88:82

/Havard 18 - Džons 22/

Bajern - Real 97:89

/Nejpir 25 - Kampaco - 19/

Makabi - Asvel 89:82

/Blat 21 - Lovernj 17/

Petak

19.30: (1,70) Fenerbahče (15,0) Olimpijakos (2,40)

21.00: (2,25) Pariz (15,0) Crvena zvezda (1,80)

21.00: (1,90) Virtus (15,0) Anadolu Efes (2,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ParizEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara