Zvezdina obaveza za ponedeljak...

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.02.20. | 09:16

Ako je Efes zaista bio u drugom planu, ta Šakotina izjava krije još jednu poruku - da Crvena zvezda želi da bude ona prava u večitom derbiju...

Poraz od Efesa bio je četvrti vezani u Evroligi. Crvena zvezda posle kompletiranog 22. kola ima skor 9-13 i na deobi je desete pozicije sa Olimpijakosom i Himkijem. Ima dva poraza više od Valensije i Olimpije, ali i trenutno bolji učinak od oba tima u međusobnim okršajima. Baš kao i od Fenera, koji ima trijumf prednosti na tabeli. Dvanaest rundi pre kraja šampion Jadranske lige na papiru ima mogućnost da traži svoju šansu za TOP 8, ali kako do kraja prve faze ostaje još sedam gostovanja (Himki, Baskonija, Fenerbahče, Real, Olimpijakos, Bajern, Valensija), dok u Beograd dolaze Panatinaikos, CSKA, Makabi, Olimpija i Zenit, šanse da se crveno-beli nađu u četvtrtfinalu postepeno opadaju.

Verovatno je iz tog razloga na konferenciji posle meča došla izjava šefa stručnog štaba Dragana Šakote da Efes "nije bio prioritet", što bi u nekom idealnom prevodu trebalo da znači da je Efes suviše kvalitetan tim i u dobrom ritmu da bi desetkovana Crvena zvezda mogla da ga iznenadi, odnosno da energija treba da se čuva za ponedeljak i večiti derbi s Partizanom koji je mnogo važniji zbog što boljeg plasmana na tabeli. Istovremeno se nameće pitanje - koji je cilj takmičenja u Evroligi ako odmeravanje snaga protiv najboljeg tima Evrope nije u fokusu?

Izabrane vesti

Ako je Efes zaista bio u drugom planu, ta Šakotina izjava krije još jednu poruku - da Crvena zvezda želi da bude ona prava u večitom derbiju. To je sada postala i Zvezdina obaveza. Ne samo zbog navijača, koji su gladni uspeha i pobeda nad ljutim protivnikom iz Humske, niti zbog ličnih ambicija da se pokaže nadmoć u najvećoj svetkovini srpskog sporta i naplate stari računi, već i zbog činjenice da će rezultat megdana u dvorani Aleksandar Nikolić imati veliki uticaj na izgled tabele pred završna četiri kola i rasplet među konkurentima za plej-of. 

Bila prioritet ili ne, utakmica protiv Efesa sada mora da posluži ekipi i stručnom štabu za nauk. Da se nauče lekcije i isprave neke bitne stvari. Jedno poluvreme da posluži kao školski primer kako ne treba nikada da se istrči na parket, drugo tek delimično kao vodilja za ponedeljak. Crvena zvezda je uvodnih 20 minuta utakmice završila sa svega 26,5 odsto šuta iz igre (9/33), odnosno 6/20 za dva i 3/13 za tri poena i osam izgubljenih poseda. U nastavku Zvezda je šutirala mnogo bolje - 18/35 iz igre, što je više od 50 odsto uspešnosti, iliti 13/24 za dva i 5/11 za tri poena, uz šest “prodatih“ lopti.

Ta čista razlika u procentima drastično je uticala na to da gosti na poluvremenu vode sa ubedljivih 51:30, odnosno da Zvezda u poslednji minut utakmice uđe sa šest poena minusa i napadom koji bi pitanje pobednika potencijalno sveo na samo jedan posed. Zato će se onaj promašaj na 36 sekundi do isteka vremena Lorenzu Braunu verovatno još dugo vrteti u glavi...

Koliko ima do Zvezdine promene u pristupu nakon razgovora u svlačionici, gde je Dragan Šakota od svojih izabranika tražio da se hitno probude, toliko ima i do realnog Efesovog opuštanja u nastavku. Jer, posle 11:0 u četvrtom minutu, otvaranja utakmice gde Šejn Larkin uputi pet otvorenih šuteva i pogodi četiri, vođstva od 24 poena posle četvrtinu i po (44:20) i igre koja jeste tada ukazivala da preti mnogo više od teškog poraza, Efes je evidentno prerano počeo da slavi, što je Zvezda iskoristila da se legitimno vrati u igru za dva boda.

Nije, doduše, bilo realno da Zvezda protiv aktuelnog vicešampiona Evrope i prvaka Turske juri pobedu jer bi ona bila prava senzacija. I posle svega, crne dve četvrtine i brojnih grešaka, ista se zamalo ponudila... Činjenica da su crveno-beli pokazali snagu volje, karakter i ideju da nešto promene u drugom delu može da bude možda i jedina pozitivna stvar iz kompetnog susreta. Da su bili raspoloženi, igrači Efesa mogli su onim ritmom da nastave do poslednjeg zvuka sirene i to je indirektno objasnio Vasilije Micić kroz izjavu da ekipa “može dodatno da poraste i nauči da lakše zatvara utakmice“. 

Zvezda u toj situaciji nije potcenjena. To je, jednostavno, realno stanje i razlika u kvalitetu ovog Efesa i ove Crvene zvezde. Zvezde koja je odbranu zaboravila u svlačionici i tako odigrala 20 minuta, potom imala suviše nerezonskih pokušaja, neiskorišćenih zicera i čudnih napadačkih ideja, odnosno suvišnih poteza koji više govore o neuigranosti, nego o bilo čemu drugo.

Da su igrači Zvezde bar fokusom kroz ceo meč bili na visini iz drugog poluvremena, verovatno im niko ne bi zamerio ništa. Ovako, crveno-beli su sebi postavili ozbiljan zadatak - da vade fleke protiv najtežeg takmaca...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_msport)
Foto: Star Sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara