Kampaco protiv Fenerbahčea (Foto: MN Press)
Kampaco protiv Fenerbahčea (Foto: MN Press)

Zvezdin spektakularni oproštaj od Evrolige: Pao rekord posle 45 minuta košarke

Vreme čitanja: 6min | čet. 13.04.23. | 21:25

Oboren klupski rekord u nezaboravnoj atmosferi dvorane Aleksandar Nikolić, uz novu simultanku neverovatnog Fakunda Kampaca

Grmelo je i sevalo u Pioniru. Kako na tribinama, tako i na terenu. Posle 40 minuta velike borbe, nije bilo pobednika. A onda je Fakundo Kampaco zaplesao poslednji tango u Evroligi ove sezone i srušio Fenerbahče za rekord kluba sa Malog Kalemegdana u ligaškom delu elitnog takmičenja - 91:89.

Istinski spektakl i drama do poslednje sekunde, ali još jednom je prevaga u korist srpskog i regionalnog šampiona bio fantastični Argentinac. Preuzeo je odgovornost u produžetku, delio asistencije, hvatao skokove, pogađao iz nemogućih pozicija. U poslednjem minutu je nekako uspeo da zaustavi u kontri i monstruoznog Džonatana Motlija. Nova partija za pamćenje argentinskog reprezentativca, u atmosferi koja će se prepričavati.

Izabrane vesti

Ostala je Zvezda bez šansi da se domogne plej-ofa Evrolige još u prošlom kolu. Ali to nije sprečilo pulene Duška Ivanovića da ostave i poslednju kap znoja na terenu. Ni navijače da ispune tribine do poslednjeg mesta. Sa pet vezanih pobeda nad Baskonijom, Valensijom, Asvelom, Olimpijakosom i Fenerbahčeom, pokazala je Zvezda da ne zaostaje za najboljim timovima Evrope, da joj je mesto u samom vrhu. Stavila tačku na učešće u društvu najboljih za sezonu 2022/23 sa stilom i oborila rekord klupa u ligaškom formatu takmičenja sa polovičnim učinkom 17-17. Ne treba zaboraviti da je krenula sa 1-6.

Ostala je Zvezda fer i korektna, igrala jako do samog kraja, pružila i Feneru strašan otpor, iako nije mogla među osam. Ozbiljno je zakomplikovala život ekipi Dimitrisa Itudisa, čija sudbina je sada u rukama drugih.

Kada se podvuče crta, 24 poena, po tri skoka i asistencije, dve ukradene lopte Kampaca u poslednjem ovosezonskom meču Crvene zvezde u Evroligi (indeks 19). Luka Vildoza je odigrao jedan od boljih mečeva u poslednje vreme, pokazao da diže formu pred plej-of ABA lige i Feneru ubacio 17 poena, uz pet skokova i tri asistencije za indeks 21. Ognjen Dobrić je imao još jedno odlično šutersko izdanje, pa je susret okončao sa 22 poena i odličnim procentima iz igre (6/9 za dva, 3/5 za tri).

Ponovo je Luka Mitrović dao ogroman doprinos u prelomnim trenucima. Povukao u početku susreta ekipu i pomogao Kampacu da je privede kraju. Ubacio je 12 poena, uz četiri asitencije i dva skoka za indek 16.

Sa druge strane, 27 poena i osam skokova nezaustavljivog Džonatana Motlija. Nije bilo dovoljno da se osvoji Pionir. Najdžel Hejs Dejvis je dodao 19, uz osam skokova, Tajler Dorsi 12, dok su Nik Kalates i Marko Gudurić ubacili po 11.

Silovito je krenuo Fenerbahče. Očekivano. Ulazili su šutevi jedan za drugim, Kalates je delio asistencije, Motli gospodario u reketu, a Zvezda je kao po običaju polako podizala radnu temperaturu. Vildoza i Kampaco su je držali u igri, ali je problem nastao sredinom kvartala, kada je pri rezultatu 15:10 za goste, Petrušev napravio peti timski faul, pa su crveno-beli izašli iz bonusa. Ipak, snašli su se Ivanovićevi puleni u nezahvalnoj situaciji i trojkom Vildoze nastavili da hvataju priključak. U finišu kvartala se par puta Mitroviću lopta izmigoljila iz obruča, pa ni odlična igra u odbrani nije pomogla Zvezdi da napravi preokret. Posle 10 minuta bilo je 15:21 u Pioniru.

Kao i u prethodne četiri utakmice u elitnom takmičenju, srpski i regionalni šampion je iz minuta u minut podizao broj obrtaja. Dobrić je trojkom otvorio drugu četvrtinu, a onda je Kampaco preciznim hicem sa distance poravnao rezultat i izazvao erupciju na krcatim tribinama (25:25 posle 13 minuta igre). Ipak, konsolidovali su se košarkaši Fenerbahčea, uveli meč u željeni ritam i preko Motlija napravili seriju 10:2.

Zvezda je bez Kampaca teško pronalazila rešenja u napadu, a u pojedinim trenucima je dolazilo i do nesporazuma u odbrani, pa je rival lako pravio razliku. Reagovao je Ivanović sa dva tajm-auta u kratkom intervalu, da bi posle drugog Dobrić ubacio dva floutera i pokrenuo seriju 10:0 za potpuni preokret! Ušli su centri Zvezde, pre svih Martin, u žestoku borbu prsa u prsa sa Motlijem i Hejs Dejvisom. Marković je pomogao da se odigra agresivna odbrana preko celog terena i uz odličnu ofanzivnu tranziciju crveno-beli su preuzeli kontrolu nad utakmicom. Trgnuo se Fener u finišu kvartala, da bi Kampaco pogodio trojku u poslednjim sekundama prvog poluvremena za eksploziju oduševljenja na tribinama i 41:39 u korist domaćina pred veliki odmor. Dobrić je imao 10, Vildoza devet, Kampaco osam poena na poluvremenu. S druge strane 13 poena sjajnog Motlija.

--- Evroliga, 34. kolo ---

CRVENA ZVEZDA - FENERBAHČE 91:89 (79:79)

/15:21, 26:18, 16:18, 22:22, 12:10/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd;

Gledalaca: oko 8.000;

Sudije: Robert Lotermozer, Karmelo Paterniko, Đordi Alijaga.

CRVENA ZVEZDA: Holand -, Vildoza 17 (5sk, 3as), Lazarević 2, Kampaco 24 (3sk, 3as, 2uk), Mitrović 12 (4as), Martin 6, Dobrić 22, Ivanović -, Ilić -, Nedović -, Marković 3, Petrušev 5 (6sk).

FENERBAHČE: Motli 27 (8sk), Hazer -, Edvards -, Mahmutoglu -, Hejs Dejvis 19 (8sk), Biberović -, Pjer 7 (5sk), Džekiri 2, Gudurić 11 (5sk, 5as, 2uk, 4iz), Dorsi 12, Kalates 11 (12as, 3sk, 3uk), Adetokunbo -.

-------------------------------

Tvrd početak treće deonice. Vodila se strašna borba za svaki posed, ali je Zvezda čuvala prednost. To se promenilo posle četiri minuta igre, kada je Dajšon Pjer poravnao rezultat na 47:47. Nije ipak Fenerbahče uspeo da preokrene, pa je Zvezda posle trojke Markovića vratila pet poena viška. Uporno je Fenerbahče pokušavao da dolazi do poena kroz reket i snažnog Motlija, a Zvezda se hrabro branila i stripljivo tražila rešenja u napadu. Pokušavala da izađe na kraj sa najkorisnijim igračem istanbulskog tima ove sezone kako zna i ume i uspevala da čuva prednost, sve do poslednjih sedamdesetak sekundi. Dorsi je preokrenueo sa pet vezenih poena, ali je Dobrić poravnao rezultat na 30 sekundi do kraja, te se na finalni odmor otišlo sa nerešenim rezultatom - 57:57.

Kada je Dobrić odapeo dve strele u rasponu od četrdesetak sekundi za 67:63 na sedam minuta do kraja, činilo se da je to - to. Tribine su se zapalile, Zvezda je bila u naletu, ali momentum i prednost od četiri poena nisu bili dovoljni da se slomi Itudisova četa. Usledio je potpuni rafal Fenerbahčea, koje je počelo da gori pod nogama. Pet poena Hejs Dejvisa i trojka Kalatesa za preokret sredinom odlučujuće deonice, a onda i trojka američkog krila za 74:69 u korist gostiju u Pioniru. Ali, nije se Zvezda predavala. Imali su veliku želju puleni Duška Ivanovića da sjajnu publiku nagrade pobedom. Ušlo se u neizvesnu završnicu, a onda je publika u Pioniru još jednom pokazala zašto nosi epitet Zvezdinog šestog igrača. Zadrhtala je ruka Motliju sa linije penala kada su zagrmele tribine. Promašio je prvo bacanje, pogodio drugo za 79:77 u korist gostiju na 26 sekundi do kraja, da bi Fakundo Kampaco na četiri sekude do isteka pogodio za izjednačenje - i produžetak. Gudurić je promašio šut za pobedu, meč je produžen još pet minuta.

Nastavio je Faku gde je stao u četvrtoj deonici. Prvo sjajna asistencija za Mitrovića, koji mu potom uzvraća istom merom. A onda i spektakularna akcija Vildoze i Petruševa, pas Argentinca kroz noge čuvaru u ruke mladog centra koji je sve upriličio efektnim zakucavanjem sa dve ruke za 85:82 na semaforu. Kampaco je čuvao prednosta penala, a onda je bacio magiju. Pokupio je svoj promašaj, otišao u poslednjim sekundama napada van linije 6,75 - i pogodio preko ruke za 90:84! Totalna ekstaza u Pioniru na minut i po do kraja. Nije se Fener predavao, jer mu je sezona visili o koncu. Drama do poslednje sekunde, ali Zvezda je izdržala. Kampaco je sa linije penala stavio tačku i doneo Crvenoj zvezdi još jedan veliki evropski skalp.

EVROLIGA - POSLEDNJE KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Fenerbahče 90:89 posle produžetka

/Kampaco 24 - Motli 27/

Alba Berlin - Asvel U TOKU

Olimpijakos - Baskonija U TOKU

Makabi Tel Aviv - Real Madrid U TOKU

Virtus Bolonja - Olimpija Milano U TOKU

Petak

19.30: (1,80) Anadolu Efes (15,0) Monako (2,25)

20.30: (1,10) Barselona (23,0) Valensija (8,00)

20.30: (4,10) Bajern Minhen (17,0) Žalgiris (1,30)

20.30: (1,15) Partizan Mozzart Bet (20,0) Panatinaikos (6,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK FenerbahčeDuško IvanovićDimitris ItudisFakundo KampacoOgnjen DobrićLuka VildozaLuka MitrovićHasan MartinDžonatan MotliNik KalatesDajšon PjerNajdžel Hejs

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara