Zvezda se raspala u poslednjoj četvrtini

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.12.19. | 19:41

Trener crveno-belih isključen u poslednjoj deonici zbog dve tehničke greške, vrlo loša igra u četvrtom kvartalu

CSKA je bio veliki favorit, ali je Moskva čekala gotovo tri četvrtine da njihov tim konačno upali motore. Nije baš sve išlo po skripti Dimitrisa Itudisa na ovoj utakmici, baš zbog neverovatne energije koju su crveno-beli uneli na početku susreta. Ali Crvena zvezda je na kraju pobedu domaćima predala u ruke bez ikakve borbe, jer se prosto rečeno raspala u četvrtoj deonici. Katastrofalnom igrom košarkaši iz Beograda su na kraju dopustili ubedljiv poraz u poslednjoj deonici - 100:74.

Jasno je i bez ikakvog ustezanja ipak treba naglasiti da je CSKA bio veliki favorit da zabeleži pobedu, ali isto tako treba reći da se Crvena zvezda svojski potrudila da maksimalno oznoji prošlogodišnjeg osvajača Evrolige. I sve je dobro funkcionisalo dve i početvrtine tokom kojih su Beograđani sa velikom energijom, naročito u napadu, kao i velikom željom terali Moskovljane da se dodatno oznoje. Ali za jednog čoveka ipak nisu imali lek u odbrani.

Izabrane vesti

Majk Džejms je, pogotovo u prvom poluvremenu, pogađao gotovo sve što mu se prohtelo. Ruku na srce, igrači Crvene zvezde su mu u par navrata ostavljali i previše prostora, pa stoga i ne čudi činjenica koja kaže da je Amerikanac upisao 22 poena samo u uvodnih 20 minuta. Namestio je ruku plejmejker Armejaca i dopustio da promaši prvu trojku tek na isteku poluvremena kada je uputio šut sa pola terena.

Doduše, Amerikanac je na drugoj strani imao odlične rivale u Dejanu Davidovcu i Biliju Beronu, koji su pogocima na šutu za tri poena negde do polovine treće četvrtine održavali kakvu-takvu dramu u ovoj utakmici. Ipak, krajem treće četvrtine su naglo pali i dopustili su Armejcima da se pitaju o svemu. Ruski košarkaši su tada otišli na nedostižnu razliku, posle koje jednostavno nije bilo povratka. Ona je na kraju samo nastavila da raste i prosto je "ubadala" oči kada se oglasio i poslednji zvuk sirene.

Najefikasniji u timu iz Moskve je na kraju bio upravo Majk Džejms koji je ubacio 29 poena (uz 6/7 na šutu za tri poena, sve tokom prvog poluvremena), a ispratio ga je Džoel Bolomboj sa 17 poena. Na drugoj strani, u timu Crvene zvezde solidni su bili Dejan Davidovac sa 17 poena, kao i Bili Beron sa 14 poena.

Izuzetno brzo i atraktivno se igralo na samom startu utakmice, a gotovo bez greške je funkcionisala veza KuzmićČović. Plejmejker Zvezde je čak tri puta proigrao svog saigrača u reketu u uvodna tri minuta susreta, pa je beogradski tim držao sasvim dobar priključak za moćnim domaćinom. Iako je odbrana dopustila veliki broj poena, napad je sve uspevao da koriguje na drugoj strani, pa su navijači mogli da se ponadaju bar nešto boljoj partiji Crvene zvezde u odnosu na one koje smo videli prethodne sedmice u Beogradu i Zadru.

Nije se mnogo toga promenilo ni kako se četvrtina primicala kraju. I jedni i drugi nastavili su da igraju vrlo brzo i otvoreno uz veliki broj šuteva sa distance. Majk Džejms predstavljao je pravu enigmu za goste (samo u prvom kvartalu došao je do čak 13 poena), ali je Crvena zvezda i dalje uspevala da održi priključak, iako su Armejci u nekoliko navrata pripretili da bi mogli da odu i na nešto veću rezultatsku razliku. U takvom duhu se i završila ova deonica, pošto je Janis Strelnijeks uspeo da odlepi CSKA na pet poena razlike – 26:21.

Nastavili su i jedni i drugi u drugoj četvrtini da „rešetaju“ koš sa distance, mada su u tome blago prednjačili domaći košarkaši. I dalje je na snazi bio jako brz ritam, igralo se gotovo bez prekršaja, ali je Crvena zvezda u takvoj situaciji polako počela da gubi korak za Armejcima. Sredinom ovog perioda, crveno-beli su nanizali nekoliko neiskorišćenih napada, što ekipa kakva je CSKA uvek ume da kazni. Tako je bilo i ovoga puta, pa je na četiri minuta pred veliki odmor, moskovski sastav prvi put otišao na dvocifrenu razliku.

Međutim, crveno-beli su ponovo uspeli da uzvrate, pa su preko Dejana Davidovca, Džejmsa Gista i Čarlsa Dženkinsa uspeli da opomenu domaćina da neće tako lako ovde odneti pobedu. Igrali su košarkaši iz Beograda sa lepom energijom, ali jednostavno nisu imali lek za Majka Džejmsa. Košarkaš CSKA je koristio bukvalno svaku priliku da kazni Crvenu zvezdu na šutu sa distance (6/7 na šutu za tri poena) , te možemo reći da je sam „obezbedio“ solidnu rezultatsku prednost svojoj ekipi na velikom odmoru – 52:44.

Međutim, u trećem kvartalu smo gledali potpuno drugu priču. Crvena zvezda maksimalno stegla odbranu, ograničila Moskovljane na samo dva poena za uvodnih pet minuta, nakon kojih je ponovo došla da dođe i do minimalne rezultatske prednosti. Pokušavao je Dimitris Itudis tada da promeni ritam, da ponovo ubrza tok igre i tako natera crveno-bele da faktički „jure“ rivala po terenu.

I taj plan je upalio, pošto su Moskovljani polako počeli da preuzimaju kontrolu nad ovom utakmicom. Ponovo je u prvi plan iskočio Majk Džejms, mada je imao dobru pomoć u vidu Nikite Kurbanova. Malo po malo, razlika je počela da se uvećava, pa je pred poslednjih deset minuta CSKA imao sasvim lagodnih 14 poena prednosti – 74:62.

Poslednja deonica donela je dalje propadanje Crvene zvezde. Košarkaši iz Beograda prosto ništa nisu mogli da pogode u tim momentima, dali su svega pet poena za punih sedam minuta košarke, pa i ne čudi podatak što je razlika u jednom trenutku umalo dostigla i velikih 30 poena. Crveno-beli tražili su neka čudna rešenja u napadu, na koje je tim Dimitrisa Itudisa imao rešenje u svakom trenutku. Nekako u tim momentima je "konce" izgubio i trener Dragan Šakota koji je zbog dve tehničke greške isključen, pa ga je sudija Perez-Perez poslao van parketa. Moskovljani su na kraju došli i do stotke.


CSKA MOSKVA - CRVENA ZVEZDA 100:74

Dvorana: "Megasport Arena", Moskva
Gledalaca: 6.011
Sudije: Migel Anhel Perez-Perez, Šefi Šemeš, Sebastijan Klivaz

CSKA MOSKVA: Bolomboj 17, Džejms 29, Antonov 9, Strelnijeks 5, Fojtman, Voroncevič 7, Heket, Kufos 6, Hilijard 10, Kurbanov 11, Hajns 4, Bejker 2
CRVENA ZVEZDA: Kuzmić 7, Čović 7, Davidovac 17, Lazić 5, Faje 3, Beron 14, Dobrić 2, Gist 8, Dženkins 2, Simanić 7, Jovanović, Odžo 2


EVROLIGA - 14. KOLO

Utorak
Zenit Sankt Peterburg - Makabi Tel Aviv 71:82
/Tomas 15 - Dorsi 16/

Žalgiris - Anadolu Efes 68:74
/Lendejl 16 - Micić 18/

Panatinaikos - Fenerbahče 81:78
/Fredet 22 - Slukas 15/

Real Madrid - Olimpija Milano 76:67
/Rendolf 16 - Micov 22/

Barselona - Asvel 80:67
/Abrines 16 - Lajti 16/

Valensija - Baskonija 105:77
/Dubljević 25 - Šilds 22/

Sreda
CSKA Moskva - Crvena zvezda 100:74
/Džejms 29 - Davidovac 17/

Olimpijakos - Himki 109:98 (nakon produžetka)
/Printezis 26, Spanulis 18, Papanikolau 18 – Šved 36, Evans 17/

Alba Berlin - Bajern 76:77 (nakon produžetka)
/Mejson 17 - Lučić 19/

Napomena: Kvote su podložne promenama!

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: MN Press

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara