Nikola Kalinić i Marko Radonjić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)
Nikola Kalinić i Marko Radonjić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Zvezda počinje borbu za rekordnu 22. titulu, FMP u finalu posle 360 treninga i 44 dana pauze

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.06.22. | 10:34

Večeras na programu prvi duel, šampion Srbije će postati tim koji dođe do dve pobede

Košarkaši Crvene zvezde i FMP-a će deliti megdan u borbi za titulu šampiona Srbije. Prvi duel na programu je večeras od 19.00 pred Zvezdinom publikom. Revanš u Železniku zakazan je za nedelju (20.00), a eventualna majstorica dva dana kasnije u dvorani Aleksandar Nikolić. Crveno-beli se bore za rekordnu 22. titulu, Panteri nisu imali zadovoljstvo da sede na državnom tronu.

Biće to četvrti put da se ova dva rival sastaju u finalu domaćeg prvenstva. Zvezda se za pehar dosad borila u 35 navrata (21 put slavila), FMP je u pet zaustavljen na poslednjem koraku.

Izabrane vesti

Prvi putu su crveno-beli ukrstili koplja sa timom iz Železnika u finalu Juba lige 1998. godine i Zvezda je slavila sa 3:1 u seriji. Tek 19 godina kasnije ponovo su se našli u finalnu i još jednom je Zvezda slavila (3:0), isto kao i naredne sezone.

U predstojeću borbu za pehar Crvene zvezda ulazi posle osvojene šeste titule u ABA ligi i tri odigrane utakmice sa Megom Mozzart u polufinalu. Uspeo je tim Vlada Jovanovića da iznenadi branioca trona u drugoj utakmici i tako izborio majstoricu. U njoj ipak nije ozbiljnije ugrozio favorizovanog rivala.

FMP je sa druge strane poslednji takmičarski meč odgirao pre 44 dana! Ekipa Nenada Stefanovića je još četvrtog maja izgubila od Budućnosti u drugom meču preliminarne serije plej-ofa regionalne lige i sve do večerašnjeg duela bila slobodna. Nije imala obaveze u polufinalu, jer je Partizan odustao od borbe za trofej u Superligi.

Kada su sastavi u pitanju, poznato je da je Zvezdu napustio Nejt Volters, kao i da je FMP ostao bez ključnog igrača Brajsaonsa. Angažovao je zamenu u vidu Trenta Frejzera, ali se Amerikanac klubu priključuje tek u avgustu.

Dejan Radonjić je po odlasku plejmejkera u protokol uvrstio Majka Cirbesa i ponovo mu dao šansu, dok je prva dva susreta sa Megom Mozzart propustio Nikola Kalinić, treći Ognjen Dobrić. Nadaju se u klubu da će obojica biti u sastavu za završnicu sezone. Sa druge strane Panteri će imati veoma mladu bekovsku liniju, pošto timu neće moći da pomogne ni Geret Nevels.

Zvezda je ubedljivo dobila oba susreta sa FMP-om u ABA ligi, ali Radonjić pred početak finala akcenat stavlja na napornu sezonu. Predstojeći duel biće čak 75. za crveno-bele u ovom ciklusu.

"Ulazimo u samu završnicu sezone i svu energiju koju imamo i koja nam je ostala moramo da usmerimo ka tome da odigramo čvrsto, skoncentrisano, odgovorno kako bi došli do uvodne pobede u ovom finalu", rekao je crnogorski stručnjak.

Kapiten Branko Lazić u sličnom tonu najavljuje duel sa Panterima.

"Iza nas je ogroman broj utakmica, mnogo toga smo prošli, ali sada u samom finišu čeka nas još jedno finale i prilika da dođemo do još jednog trofeja. Sama činjenica da igramo utakmice za trofej od nas traži da pronađemo sve rezerve i damo sve što imamo kako bi na najbolji način okončali ovu sezonu. Za početak, potrebno je da odbranimo domaći teren, za to je potrebno da odigramo čvrsto i odgovorno".

Šef struke tima iz Železnika Stefanović je istakao da su njegovi izabranici naporno radili tokom pauze, kao i da su odigrali tri prijateljska susreta.

"Odigrali smo tri prijateljske utakmice protiv Spartaka, Dinamika i Mege kojima dugujemo veliku zahvalnost što su nam izašli u susret svesni naše situacije. Treniralo se jako dobro. Neki drugi imaju mnogo utakmica, a mi mnogo treninga, a naš kondicioni trener je izračunao da smo odradili 360 treninga u sezoni sto je zaista puno", rekao je mladi trener FMP-a.

Svestan je da njegovu ekipu čeka težak zadatak i istakao da je najvažnije da pokaže reakciju posle duge pauze.

"Mislim da smo tokom sezone pokazali veliki kvalitet da smo sa svima igrali konkurentno bez obzira na sastav koji smo imali u tom trenutku. Nikome nismo pretili, ni timovima koji su u našem rangu, a kamoli timovima koji su favoriti. Naša želja je da vidimo posle 44 dana pauze kako izgledamo na terenu i naravno da nam je želja da pobedimo. Ukoliko budemo imali i promil šanse siguran sam da ćemo to uraditi, ali znamo jako dobro ko je favorit i protiv kakvog tima igramo".

Mladi Nikola Manojlović će posle odlaska Džonsa i usled Nevelsovog odsustva dobiti ozbiljniju ulogu u finalu.

"Neće nam biti potrebna nikakva dodatna motivacija da odigramo najbolji mogući meč u petak, stvarno smo trenirali veoma jako dok smo čekali sa kim ćemo i kada ćemo igrati narednu utakmicu. Napornim radom mislim i da smo zaslužili plasman u finale kakve god bile okolnosti koje su do toga dovele. Daćemo sve od sebe, moramo da budemo fokusirani i da probamo da odgovorimo Crvenoj zvezdi fizički na najbolji mogući način", rekao je Manojlović.

SUPERLIGA SRBIJE - FINALE

Petak

19.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -18,5) FMP (1,85)

*** Kvote su podložne promenama

* Napomena: Druga utakmica na programu je u nedelju (20.00), eventualna treća u utorak


tagovi

KK Crvena zvezdaFMP ŽeleznikDejan RadonjićBranko LazićNenad StefanovićNikola ManojlovićSuperliga SrbijePlej-of Superlige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara