Zvezda pali evroligašku grejalicu, traži se Fenerova glava na tanjiru

Vreme čitanja: 5min | čet. 10.10.19. | 10:50

Svaka pobeda u ovakvoj konkurenciji biće zlata vredna, ali ona protiv Fenera imala bi posebnu težinu, uprkos ranoj fazi sezone...

Duga godina je za Crvenom zvezdom. Godina u kojoj je, posle tri uzastopne jadranske titule, bila primorana da preda krunu i gleda Budućnost na tronu regiona, te kako u Podgorici ubira evroligaške poslastice i sladi se na velikoj sceni. Okretanje novog lista, odnosno promena trenera s gotovom kompletnim stručnim štabom i igračkim kadrom donelo je ono za čim je zvezdaška javnost toliko patila - novi šampionski pehar i povratak u sam vrh evropskog košarkaškog društva. San je postao java!

Nova sezona nije počela najbolje. Izgubljen je ABA Superkup zbog nonšalantnog pristupa, a na otvaranju evroligaške sezone u Atini uočena e greška u kalibriranju plejmejkera, zbog čega se na Malom Kalemegdanu upalila crvena lampica. Situacija nije bila alarmantna, ali je Milan Tomić dobio jasan znak da određene sekvence igre moraju da se isprave po hitnom postupku. Tačnije, komunikacija između organizatora igre i ostalih elemenata Zvezdinog sistema. Novi susret s Primorskom, ovog puta u „presvučenom“ enterijeru dvorane Aleksandar Nikolić, pokazao je da stvari idu nabolje, ali svima je jasno da kvalitet ovog sastava mora da se izmeri protiv najboljih na Starom kontinentu. Košarkaši Crvene zvezde sada imaju šansu da poprave utisak na evropskoj premijeri u Štark Areni i dokopaju se prvog trijumfa preko istanbulske ale vođene Željkom Obradovićem (TV Sportklub, 19.00).

Izabrane vesti

Malo je evropskih pobeda koje su se toliko slavile kao ONA protiv Fenerhbačea. Slike poslednjeg napada, pokušaja Ekpea Juda da odvede utakmicu u produžetak, junačke blokade Ognjena Kuzmića i slavljeničke žurke na tribinama još se vrte u glavama navijača kao najlepša uspomena uoči pravoslavne Nove godine! Takvom se scenariju nadaju i u najvećoj dvorani na Balkanu, gde se zasad očekuje prisustvo oko 18.000 gledalaca.
"Sećam se tog napada i Kuzmićeve blokade. Bila je luda atmosfera, nadam se da će tako biti i u četvrtak. To je jedna od mojih omiljenih utakmica. Nismo razgovarali mnogo o toj utakmici, jer je ovo ipak drugačiji tim Fenera. Sada je sve to u prošlosti, ostavili smo za nama, spremamo se za nove okolnosti i susret. Sećam se koliko je pripreme bilo potrebno da bi se taj meč dobio. Bilo je mnogo uspona i padova. Bili su dobar tim, ali naš trener je mnogo toga prilagodio igri. To se na kraju isplatilo. Neću da kažem da znam kako da ih pobedimo, ali igrali smo toliko puta jedni protiv drugih. Daćemo sve od sebe da pobedimo i u četvrtak", poručio je Čarls Dženkins, inače jedan od heroja te utakmice i pobede koja je tada upotpunila neverovatan niz.

Dve i po godine kasnije, sastavi možda jesu drugačiji, ali okolnosti su iste. Fenerbahče je u Beograd stigao kao favorit, spreman da pere obraz posle uvodnog poraza od Reala u Madridu, mada je i dalje osakaćen povredama nekih bitnih igrača i nedovoljnom svežinom reprezentativaca koji su nosili svoje timove na Svetskom kupu u Kini.

Jan Veseli je doputovao u Beograd, ali je pitanje da li će i koliku minutažu dobiti s obzirom da se dugo oporavlja od povrede kolena. S obzirom da će Fener igrati protiv sastava koji ima toliko opcija u reketu, moguće je da će biti jedna od opcija s klupe. Žofri Lovernj je i dalje u Istanbulu, gde radi po specijalnom programu. Zbog toga se Željko Obradović odlučio da Vladimiru Štimcu udeli kratkoročni ugovor, jer zna da od bivšeg srpskog reprezentativca može da dobije ono što se i traži - stabilnost u reketu i sigurnost u skok igri. Nando de Kolo je novo poglavlje u karijeri otvorio posle evropske titule s CSKA u Vitoriji i bronze s Francuskom u Kini. Uprkos velikoj potrošnji u Madridu mu nije nedostajalo energije, već da uz novajliju Derika Vilijamsa - došao da odmeni Nikola Melija - i Nikolu Kalinića još neko povuče konce kako bi ishod bio drugačiji.

Upravo će dešavanja meča u domu Kraljevskog kluba dodatno pogurati vicešampiona Turske da se obezbedi pozitivan rezultat, odnosno da se prvenstveno podigne nivo odbrane. Tu će uz starosedeoca Kostasa Slukasa važnu ulogu imati i poslednje pojačanje Fenera Leo Vesterman
"Fenerbahče sigurno ima slabe tačke. Ne postoji tim koji ne može da se pobedi. Ali, ne bih sada da otkrivam njihove mane niti da otkrivam našu taktiku. Samo ću reći da imaju slabosti i u odbrani i u napadu. Ono što želim da kažem je da su možda oni finansijski jači tim, ali oni neće imati 18.000 ljudi iza sebe. Dosta svoju igru baziraju na pik-en-rolu. Ne znamo da li će njihova dva najbolja igrača, centra, igrati. Ali, oni mogu da igraju i sa Kalinićem na četvorci, a Vilijamsom na petici. Moramo da budemo koncentrisani kako bismo uspeli da odgovorimo na tu nisku postavu Fenera", svestan je Milan Tomić situacije u taboru istanbulskog giganta.

Crvena zvezda će svoju šansu tražiti u reketu i dubini rostera, ali i popunjenosti tribina Štark Arene usled povratka u "crème de la crème" evropske klupske košarke. Lorenzo Braun je protiv Primorske uhvatio dobar zalet, proigrao je posle očekivanog perioda adaptacije na prilike s ove strane Atlantika i to daje nadu da će Crvena zvezda biti više nego ravnopravan takmac. Džejms Gist i Derik Braun odlično poznaju Fenerbahče i sistem Željka Obradovića iz nekog ranijeg vremena, Čarls Dženkins će pokušati da na sebi svojstven način upije beskrajnu energiju iz gledališta i ponovi igru iz one januarske noći koja se toliko prepričava. Ostatak Zvezdinog sastava ima dovoljno zajedničkog vremena iza sebe i zna koliko je ova utakmica važna za klub, stručni štab i navijače. 

Svaka pobeda u ovakvoj konkurenciji biće zlata vredna, ali ona protiv Fenera imala bi posebnu težinu, uprkos ranoj fazi sezone...

EVROLIGA – 2. KOLO

Četvrtak
19.00: (3,05) Crvena zvezda (15,0) Fenerbahče (1,45)
19.00: (1,17) CSKA Moskva (20,0) Bajern Minhen (5,50)
20.45: (2,55) Asvel Lion (14,5) Panatinaikos (1,60)
21.00: (1,17) Real Madrid (20,0) Makabi Tel Aviv (5,50)

Petak
19.00: (3,90) Zenit Sankt Peterburg (16,0) Barselona (1,30)
19.00: (1,60) Himki Moskva (14,5) Baskonija (2,55)
19.30: (1,17) Anadolu Efes (20,0) Alba Berlin (5,50)
20.30: (1,55) Olimpijakos (14,5) Valensija (2,70)
20.45: (1,55) Olimpija Milano (14,5) Žalgiris Kaunas (2,70)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: MN Press, Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara