Majk Daum (ABA liga)
Majk Daum (ABA liga)

Zvezda opet falširala, ali pronašla notu za prvu pobedu

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.09.24. | 19:39

Aktuelni branilac Jadrana u drugom kolu ABA lige uspeo da savlada barski Mornar posle neočekivano dosta potrošene energije (91:72). Ključan faktor bio Majk Daum koji je na svom debiju upisao 18 poena

Opet je bilo tuc-muc, dosta falširanih nota i pogrešnih taktova, ali je Crvena zvezda uspela da upiše ovosezonski prvenac. U drugom kolu regionalne ABA lige je savladan barski Mornar rezultatom 91:72 (22:14, 23:27, 22:17, 24:14) pa tako sa pobedničkim osećajem dočekuje premijeru u Evroligi koju će imati narednog petka u Parizu.

Nakon neslavnog otvaranja protiv Dubaija, bilo je od krucijalne važnosti da srpski i regionalno šampion ovde ostvari trijumf, samo što je on stigao uz neočekivano dosta angažovanosti i potrošene energije protiv tima koji je u prošlom kolu doživeo poraz od čak 47 poena razlike. Ključni faktor na meču je bio Majk Daum koji je na debiju postigao 18 poena, dok su uz njega dvocifreni bili još Rokas Giedraitis sa 19 i Luka Mitrović sa deset poena. Kod crnogorskog predstavnika je fantastičnu košarkašku predstavu pokazao Brenden Dženkins koji je brojao do 24 poena.

Izabrane vesti

Iako su za ovaj meč, slično kao i najveći rival na svojoj domaćoj premijeri, crveno-beli obezbedili slobodan ulaz na nivo 400, nije ta odluka naišla na jednak efekat. Da li do neatraktivnosti protivnika ili nečeg drugog, tek puno praznih stolica je bilo u Areni.

To ni najmanje nije smetalo momcima Janisa Sferopulosa koji su očas posla zagospodarili prilikama na terenu i već na polovini prve deonice imali dvocifreni plus (14:4).

Bez Davidovca, Plavšića, Kostića i Ilića je bio šampion Jadrana, ali se zato u sastavu prvi put našao Majk Daum koji je u uvodnim minutima susreta pokazao koliko je željan lopte.

Nanizao je brzih sedam poena koji su pokrenuli domaćina, da bi umesto njega ušao Giedraitis i nadovezao se na njegovu nit te prvih deset minuta zatvorio sa prednošću od 22:14.

Ipak, koliko je još prisutno diskomunikacije i nereda u Zvezdinoj odbrani, videlo se jako brzo. I nije moglo da se sakrije, iako je konstantnim izmenama trener Sferopulos to hteo da ublaži.

Razigrao se kod gostiju Brenden Dženkins, jedno od letošnjih pojačanja te sa nekoliko odličnih solo kreacija uspeo da vrati minus na jedan posed.

Pogodio je Amerikanac tri trojke, a pritom imao i nekoliko sjajnih odbrambenih sekvenci i sa 17 poena za 16 minuta bio faktor koji je obojio Mornarovu igru i učinio da sa više nego aktivnim rezultatom ode na veliki odmor (45:41).

Da je bilo malo više koncentracije u nekim trenucima, vrlo lako su Barani mogli da imaju plus na poluvremenu.

Sa jasnom željom da što pre dovede meč u mirnije vode je izašao domaćin u nastavku, ali je iz te namere previše srljao i išao iz greške u grešku. Nije bilo igrača koji će da zastane začasak i spusti lopu. Kodi Miler-Mekintajer i Ajzea Kenan su i u ovom meču neretko, prosto iz želje da se dokažu, izgledali kao da se takmiči jedan protiv drugog. Samo što taj pristup nije doneo mirnoću u igri crveno-belih.

Onaj koji je igrao za sve bio je Daum koji je, kad god je kročio na parket, radio nešto korisno za kolektiv. Serijom od šest uzastopnih poena je povratio opipljiviji plus na stranu svog tima (59:51).

Kada su na isteku trećeg kvartala, dve trojke u nizu ubacili Dobrić i Nedović, kojima se posle dužeg vremena vratio dvocifren plus, mogla je da se razazna pobeda.

Ona je postala još vidljiva pošto je Nedović nastavio sa poenterskom serijom na startu poslednje četvrtine, a konačan doprinos pobedi dali su Mitrović, Kalinić i Giedraitis.

Kada je Litvanac na nešto manje od tri i po minuta do kraja ubacio drugu trojku, plus je otišao na nedostižnih 14 poena čime je svaka preostala tinjajuća nada gostiju bila pokopana.

CRVENA ZVEZDA - MORNAR 91:72

(22:14, 23:27, 22:17, 24:14)

Dvorana: Beogradska arena

Gledalaca: 6.584

Sudije: Uroš Obrknežević, Nermin Nikšić, Maid Lasetović

C. ZVEZDA: Miler-Mekintajer 8, Kenan 9, Teodosić 2, Mitrović 10, Lazić 2, Kalinić 6, Dobrić 3, Bolomboj 4, Daum 18, Giedraitis 19, Nedović 8, Dos Santos 2 (5as.)

MORNAR: Kovačević, Alen 1, Đoković 2, Ćubić, Runjić 8, Buljević 10, Dženkins 24, Smit 14, Bediako 10, Komnenović, Peković, Radetić

JADRANSKA LIGA - 2. KOLO

Sreda:

Zadar - Igokea 76:79

/Ramljak 20 - Džouns 20/

Subota:

C. zvezda - Mornar 91:72

/Giedraitis 19 - Dženkins 24/

20:00: (1,03) Budućnost (28,0) Split (13,0)

Nedelja:

12.00: Mega - FMP

17:00 Cedevita Olimpija - Dubai

19.00: Spartak - Partizan Mozzart Bet

Ponedeljak:

19.00: Borac Mozzart - Krka

Utorak:

19.00: Cibona - SC Derbi

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MornarABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara