Nikola Ivanović protiv Splita (©MN Press)
Nikola Ivanović protiv Splita (©MN Press)

Zvezda odbranom samlela Split za +36, Ivanović indeksom 35 kupio navijače, Lazarević dao šmek pobedi

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.09.21. | 21:34

Cirbes i Holins hvataju zalet, petorica dvocifrenih, Dejan Radonjić dao šansu svima

Kada je na nešto više od tri minuta do kraja trener Splita Srđan Subotić zatražio minut predaha za svoje igrače, sa klupe se začulo: "Hoćete da izgubimo 50 razlike ovde?"

Crvena zvezda je uprkos izostanku petorice prvotimaca slavila na otvaranju sezone ukupnom razlikom od 36 poena (97:61), ali prvi utisak je da Dejan Radonjić na raspolaganju ima tim maksimalno adaptiran njegovom ukusu i trenerskoj filozofiji. Gotovo zastrašujući intenzitet odbrane od prvog sudijskog podbacivanja lopte do poslednjeg zvuka sirene dao je jasan ton utakmici koja je bila rešena mnogo pre nego što se uopšte otišlo na veliki odmor.

Izabrane vesti

Petak, 19.45: (1,17) Fenerbahče (20,0) Crvena zvezda (5,50)

Kada govorite o savršenom takmičarskom debiju u dresu novog kluba, onda zamislite Nikolu Ivanovića. Jer to šta je novi plejmeker Crvene zvezde napravio odavno nije viđeno. Za 25 minuta na parketu ispunio je sve važne statističke kolone – 20 poena (8/11 iz igre, 2/4 za tri), šest skokova, šest asistencija, četiri ukradene lopte i četiri iznuđena faula za indeks korisnosti 35! Može li bolje od toga? Daleko da je sud o njegovoj igri donet samo na osnovu suve statistike, ali brojke dodatno ulepšavaju ono što je Nikola Ivanović napravio na parketu dvorane Aleksandar Nikolić. Znalo je to oko 2.500 gledalaca na tribinama da oseti i nagradi izdanje svog novog miljenika, kako bi mu dala dodatni motiv da nastavi sezonu u identičnom ritmu.

Uz dužno poštovanje Splita, ipak to nije rival protiv kojeg treba da se meri snaga jednog kluba ili kvalitet igrača, ali teško da su Crvena zvezda i Ivanović mogli da dobiju lepši podstrek za debi u Evroligi koji je na programu za sedam dana. Pogotovo ako se u obzir uzmu sve okolnosti kroz koje je Crvena zvezda prošla minulih sedmica. Od problema sa povredama što je kulminiralo gubitkom Erona Vajta za naredna tri meseca, preko duge potrage za centrom, do otvaranja sezone bez kapitena Branka Lazića, Ognjena Dobrića, Dejana Davidovca, Alekse Uskokovića... Stručni štab se u danima pre utakmice sa Splitom dovijao na razne načine kako bi obezbedio koliko-toliko normalne uslove za rad, a pobeda sa 36 poena razlike nagrada je za sav uloženi trud celog tima.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

---------------------

Nejt Volters je zaigrao uprkos tome što praktično do utakmice nije odradio normalan trening s ekipom, Marko Simonović još traži idealnu takmičarsku formu, a stručni štab je na raspolaganju imao 11 igrača, uključujući i dvojicu mladih nada Nemanju Popovića i Marka Gušića koji su dobili svoje vreme. Radonjić je pružio šansu celom timu, niko nije odigrao manje od 11 minuta, dok je Ivanović zasluženo postavio gornju granicu.

Ako je Ivanović MVP utakmice, onda za Stefana Lazarevića nije pogrešno konstatovati da je skrenuo posebnu pažnju na sebe. Meč je završio kao drugi strelac utakmice sa 13 poena, iako je rovit dočekao Split poput Voltersa. Dopisao je tri skoka, dve ukradene lopte i jednu asistenciju. I sve to za nepunih 12 minuta u igri. Za svoj večerašnji performans nagrađen je ne samo aplauzima publike, već i čestitkama saigrača, koji su shvatili koliko je Lazarević sebe dao energijom i željom u svakom momentu provedenom na parketu.

Stefan Lazarević (©MN Press)Stefan Lazarević (©MN Press)

Majk Cirbes se posle odrađenih priprema u dobro poznatom okruženju pojavio kao adekvatno rešenje u momentu kada je ponuda centara na tržištu bila loša, a on je već u svom prvom meču trećeg mandata podsetio na neke lepše dane. Za skoro 22 minuta imao je 12 poena, šest skokova i tri asistencije, mada treba uzeti u obzir da praktično nije imao pravog čuvara s druge strane. Po 11 poena upisali su Ognjen Kuzmić i Ostin Holins, Nejt Volters je dodao 10 poena, dok je Nikola Kalinić s pola gasa demonstrirao klasu i prikupio devet poena, šest završnih dodavanja i tri uhvaćene lopte. Kod Splita jedini dvocifreni bio je Sani Čampara sa 10 poena, dok je jedan manje imao Mateo Kedžo.

Posle neuspelog pokušaja da do dvocifrene prednosti stigne već u prvoj četvrtini, Zvezda je dodala gas i već posle 13 minuta naterala Split da prizna poraz. Gosti su već u tom momentu imali deset izgubljenih poseda, dok su crveno-beli bili u ritmu nedostižnom za tim koji danas ne predstavlja ni obris nekadašnjeg slavnog prvaka Evrope... Na poluvremenu 25 razlike (53:28), u nekoliko situacija tokom nastavka pretilo je da ode i na preko 40, a na kraju Zvezda je dozvolila 61 poen. Koliko je ubacila Splitu već na otvaranju drugog poluvremena. 

S velikom razlikom otvorile su se dizne u napadu, pa je Zvezda utakmicu završila sa bezmalo 60 odsto iz igre (40/63), te respektabilnih 50 odsto za tri poena (10/20). Uz samo devet izvedenih slobodnih bacanja i sedam pogodaka – 29 asistencija, 13 ukradenih i 14 izgubljenih lopti. Protivnik je, logično, imao daleko lošiju statistiku.

Više nego dobro za prvi meč sezone.

ABA LIGA - 1. KOLO

Petak

Mornar Bar - Cibona 77:87

/Mihailović 18 - Prkačin 24/

Crvena zvezda - Split 97:61

/Ivanović 20 - Čampara 10/

Subota

17.00: (1,17) Igokea (20,0) Borac (5,50)

21.00: (1,17) Cedevita Olimpija (20,0) Krka (5,50)

Nedelja

12.00: (1,25) Mega (17,0) Studentski centar (4,40)

19.00: (1,07) Budućnost (25,0) FMP (8,50)

Ponedeljak

18.00: (6,00) Zadar (20,0) Partizan (1,15)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK SplitNikola IvanovićMajk CirbesOstin HolinsStefan LazarevićABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara