Lazarević, Dobrić i Cirbes (©Star Sport)
Lazarević, Dobrić i Cirbes (©Star Sport)

Zvezda napušta Španiju sa -31: Egal poluvreme, pa Tavares i Ertel sa 18 poena rešili utakmicu

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.11.21. | 22:20

Na kraju crveno-beli pokazali borbu kojom su sprečili ubedljiv trijumf rivala

Crvena zvezda se iz Španije vraća sa ukupnim minusom od 31 poena iz dve utakmice. Posle 19 poena zaostatka u Vitoriji (93:74), Real Madrid je jako odgovorio na egal poluvreme i savladao crveno-bele rezultatom 79:67 (16:13, 16:19, 25:14, 22:21), čime je vezao četvrtu pobedu u Evroligi.

Kao što je bilo i najavljeno, Crvena zvezda je utakmicu odigrala bez tandema Volters - Kalinić, što je uz raniji izostanak Luke Mitrovića unapred ostavilo ekipu bez mnogo validnih mogućnosti. Uprkos ozbiljnom manjku realnog kvaliteta, Zvezda je znatno bolje odigrala u domu Reala i uspela bar malo da iznervira Pabla Lasa, da natera domaćina da se ozbiljno naoštri u nastavku koji mu je u svakom smislu pripao zahvaljujući minijaturama Valtera Tavaresa i Tome Ertela u trećoj deonici. Posle izjednačenog poluvremena Real je od snažnog centra i francuskog plejmejkera dobio po devet poena za četvrtinu, što je napravilo ozbiljnu razliku na parketu, donelo opipljivo vođstvo i kasnije novi trijumf.

Izabrane vesti

Dok je Zvezda imala snage i dok je Tavares sedeo na klupi sve je bilo dobro. Kako je vreme prolazilo, opadala je energija gostima što se brzo osetilo u igri, potom i na semaforu. Nije bilo ni logično u skraćenoj rotaciji pomišljati na novi brejk u Madridu, ali u dva potpuno različita poluvremena Real je zasluženo slavio, dok je Zvezda pokazala i neke pozitivne stvari. Ostin Holins se konačno raspucao i nagradio sebe za dobru odbranu proteklim utakmicama. Njegovih 16 poena (5/9 iz igre, 3/5 za tri. Majku Cirbesu je “turneja“ po Španiji očigledno prijala jer je posle dobrog napadačkog izdanja protiv Baskonije nastavio istim ritmom sa još 12 poena i četiri skoka, ali je pokazao u nekim situacijama koliko može da bude koristan u odbrani. Brzo se umarao zbog manjka kondicije, ali je ponovo ostavio solidan utisak.

Ostin Holins (©Star Sport)Ostin Holins (©Star Sport)

Ognjen Dobrić je posle devet poena u prvom delu potpuno stao u nastavku (3/11 iz igre, 1/4 za tri), Ognjen Kuzmić i Nikola Ivanović dodali su po osam poena, s tim što je crnogorski plejmejker pet asistencija pokvario sa četiri izgubljene lopte. Stefan Marković je večeras dobio 19 minuta ali je aspolutno jasno da još nije vreme za njega da proigra. Ne posle samo nekoliko treninga i u ovakvom ritmu. Poput Ivanovića imao je četiri izgubljene, ali i isto toliko podeljenih lopti. Dejan Davidovac je skupio devet skokova i šest poena, mada je i dalje u svađi sa loptom... Kod domaćina 15 poena i po četiri skoka i blokadee Tavaresa, poen manje Vensana Poarje i osam pokupljenih skokova, dok je Adam Hanga popunjavao kolone – 11 poena, šest uhvaćenih, tri podeljene i dve ukradene lopte za indeks 22. Rudi Fernandez je dodao sedam poena, šest asistencija i pet skokova, a Toma Ertel je svih svojih devet poena ubacio u trećem periodu, kada je podelio najveći broj od četiri asistencija, uz obe ukradene lopte. Real ni večeras nije imao Najdžela Vilijams Gosa, Džefrija Tejlora, Treja Tompkinsa...

Vrlo dobro se Crvena zvezda suprotstavila favorizovanom rivalu u prvom poluvremenu koje je završeno u egalu – 32:32. Još bi bolji utisak ostao da su crveno-beli pogodili makar jednu od četiri-pet potpuno otvorenih trojki i da nisu istovremeno dozvolili Realu da u tri identične situacije preko Abaldea, Hange i Jabuselea stigne do lakih poena. Teško da i to može da se zameri Zvezdi uzimajući u obzir sve kadrovske probleme koji su je zadesili proteklih dana.

Real je najveću porciju koševa dobio iz grešaka beogradskog sastava. Nije pohvalno to što su gosti prodali osam poseda, neke zbog loše procenjenih situacija Ivanovića i Markovića ili slabih kretnji u dribling, što je donosilo Blankosima lake poene iz kontri, ali Zvezda nijednog trenutka nije klonula duhom kao što je to slučaj bio u Vitoriji pre dva dana i to je bio možda ključni detalj prve faze utakmice. Zvezda je uprkos greškama držala visok nivo motivacije, želje i energije, a izlazak Tavaresa koji je dobio samo osam minuta u prvom delu olakšao je odbrani posao jer je gorostasni centar pravio ozbljne probleme.

Pozitivne signale dali su Cirbes i Holins pošto su nakon sedam minuta igre prekinuli monotiniju i upisali svoje ime kraj Dobrićevog na listi strelaca, što je pokrenulo Zvezdu i dalo joj dodatnu energiju da se bori i nadigrava sa Kraljevićima u njihovoj kući. Ubrzo je svoj konkretan učinak dao i Davidovac koga lopta nikako ne sluša na šutu za tri poena, ali je sa dva bitna pogotka i nekoliko uhvaćenih lopti davao novi impuls. Dobrić se iskristalisao brzo kao prvi strelac, mada se ni večeras nije proslavio na šutu, ali je znao kako da dodatno “kljuca“ i ovako nervoznog domaćina.

Razlog za nervozu koja je zavladala u završna dva minuta bili su dosuđeni faulovi. Rudi je pred sam odlazak na pauzu prišao jednom od sudija i požalio se kako rival ima samo jedan prekršaj za četvrtinu. Ali, činjenično stanje bilo je sledeće – Zvezda je pametnom odbranom sprečavala da se iz izgrađenih akcija rival počasti, pa je zato bio sveden na samo sedam asistencija.

Valter Tavares (©Star Sport)Valter Tavares (©Star Sport)

Iz nakupljenog besa izrodilo se nešto dobro za Blankose koji su posle šest minuta igre u nastavku stigli do prve dvocifrene prednosti. Mnogo agresivnija odbrana, plus dalekometni hici Ertela i Hange, a onda i nestvarni Tavares koji je lopte samo “ćuškao” u obruč dok je istovremeno zavodio red u svom reketu dovelo je do toga da rezultat uz četiri minuta na semaforu u trećoj deonici glasi 48:38. Zvezda je zapala u velike ofanzivne probleme jer nije dobijala apsolutno ništa od svojih bekova i živela je sve od poena Kuzmića i Cirbesa sve do Holinsove i Simonovićeve trojke u završna dva minuta. Čak i kada je šut proradio, problem je bio u tome što Zvezda nije imala nikakav odgovor na Tavaresove minijature i tada se jasno videlo koliku razliku na terenu pravi 220 centimetara visoki centar. Dovoljno je samo napisati da je ubeležio devet poena i po dva skoka i blokade samo u ovom delu, što je samo pokazalo koliko je Lasova odluka da ga odmori u većem delu prvog poluvremena bila ispravna. Ispratio ga je Ertel takođe sa devet poena. Real je bio u gotovo neuhvatljivom zaletu koji mu doneo komotnih 11 poena pred start završnih deset minuta, a Tavares je nastavio tamo gde je stao kako bi doneo novu pobedu Kraljevskom klubu.

Sledeći meč Crvena zvezda igra u ponedeljak kao gost Studenstkom Centru.

EVROLIGA - 11. kolo

Četvrtak:

Bajern Minhen - Panatinaikos 81:78

/Hilijard 20 – Papapetru 17/

Real Madrid - Crvena zvezda 79:67

/Tavares 15 - Holins 16/

Petak:

17.00: (1,35) Uniks (16,0) Alba (3,50)

18.15: (1,20) Efes (19,0) Monako (5,00)

18.45: (1,80) Zenit (14,5) Olimpija (2,15)

19.45: (2,70) Žalgiris (14,5) Fenerbahče (1,55)

20.00: (1,45) Olimpijakos (15,0) Makabi (3,05)

20.30: (2,70) Baskonija (14,5) CSKA (1,55)

21.00: (3,05) Asvel (15,0) Barselona (1,45)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Real MadridPablo LasoDejan RadonjićOstin HolinsOgnjen DobrićDejan DavidovacValter TavaresVensan PoarijeMajk CirbesOgnjen Kuzmić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara