Ajzea Kenan (ABA liga)
Ajzea Kenan (ABA liga)

Zvezda evroligaški sjaj konačno prenela i na jadranski front: Kenan otvorio, Daum dokosurio Igokeu

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.10.24. | 20:14

Crveno-beli odigrali najbolju utakmicu u ovosezonskoj ABA ligi i upisali ubedljiv trijumf nad timom iz Laktaša u četvrtom kolu - 91:68

Lupila je Crvene zvezda šakom o sto i odlučila da više nema prostora za propuste u ABA ligi. Oni protiv Dubaija i Splita su ionako prešli crvenu liniju, tako da je branilac trona protiv Igokee u četvrtom kolu regionalnog takmičenja igrao shodno svom renomeu. Onako kako od početka i igra u Evroligi. Dominantnom predstavom gotovo svih 40 minuta, ekipa sa Malog Kalemegdana je slavila sa 91:68 tako upisala drugi trijumf u takmičenju.

Bitan kako za stanje na tabeli, tako i za nastupajuće izazove od kojih najraniji stižu u obliku prvog duplog evroligaškog kola u kojem najpre u utorak gostuju Fenerbahčeu pa onda u petak na istom mestu kao i večeras, dočekuju Barselonu.

Izabrane vesti

Nije lako igrati sa imperativom pobede. Ni onda kada si očigledan favorit kao što je to bio slučaj sa crveno-belima u sudaru sa igosima. Ipak, mnogo je taj nepotrebno stvoren teg oko vrata olabavio Ajzea Kenan sa odličnim otvaranjem i četiri pogođene trojke iz istog broja pokušaja u prvom kvartalu.

Sjajni Ameriknac je na startu večerašnjeg duela samo nastavio tamo gde je stao protiv Baskonije u sredu. Hirurški precizan, dečački energičan i liderski raspoložen, bivši as Olimpijakosa je komandovao igrom svog tima u prvih deset minuta koje je zatvorio spektakularnom trojkom sa osam metara uz zvuk sirene čime je doneo prednost na kraju tog perioda igre (22:19).

Ta trojka je najavila furioznu drugu četvrtinu za domaći sastav. Serijom 19:2, momci Janisa Sferopulosa su za tili čas jednu egal utakmicu, pretvorili u reviju svoje dominacije. Samo da podsete kako može da igra šampion kada je u celovitosti na meču. Kada ozbiljno shvata protivnika ispred sebe. Vrcave asistencije Miloša Teodosića, dobro trčanje bez lopte Majka Dauma i dominacija u skoku Džoela Bolomboja je za očas posla rezultat podigao na velikih 41:21.

Problem za goste pored činjenice što je startni centar Terel Karter za pet minuta napravio četiri faula, bilo je i to što su krenuli da se trkaju sa Zvezdom. Oh, kakva greška. Nije to polje na kojem mogu da se takmiče.

Najbolje poluvreme u dosadašnjem toku ABA lige je odigrao branilac trona. Sedam pogođenih trojki iz 15 pokušaja, odlični postotci i za dva, sigurna zaštita obruča i 14 timskih asistencija. Sve je bilo kako valja pa otud i ne čudi što se na veliki odmor otišlo sa lepom zalihom (49:34).

Aplaudirali su oni malobrojni navijači u Areni na svaki lep potez svojih ljubimaca (a bilo ih je), ali su dlanovima otpozdravili i tri trojke Boriše Simanića. Nekadašnji Zvezdin đak koji je prošao kroz ozbiljna iskušenja ne bi li ponovo bio pod obručima je ostavio sjajan utisak u timu iz Laktaša. Zapravo, najbolji od svih i tako samo nastavio da prikazuje odlične partije od starta sezone. Čisto da posluži kao podsetnik svima onima koji nekad pomisle da odustanu.

Maksimalan pristup je hteo trener Sferopulos do samog kraja. Propisno su ga poslušali njegovi izabranici jer ni jednog trenutka nisu spuštali gas. Da im se slučajno ne desi da kolo krene u suprotnom pravcu. Mada, na ovom meču to nije bilo nikako moguće. Domaćin je potpuno nadskočio Igokeu koja je ušla u potpunu anarhiju u igri, izgubila sav fokus i dopustila da se sa njom radi šta se hoće.

Šansu da podignu samopouzdanje su dobili Uroš Plavšić, Rokas Giedraitis i Jago Dos Santos. Buduće utakmice će pokazati koliko su u tome uspeli, međutim ono što definitivno jesu jeste da su zadržali napadački, ali pre svega odbrambeni tonus izlaskom prvih violina. Ili su barem, uz pomoć nezaintersovanog protivnika, uspeli da urade privid toga.

Poslednja deonica nije ličila ni na šta, međutim najvažnije za crveno-bele jeste da su upisali konačno jednu pobedu bez teškoće. Najsvetlije tačke su bili Majk Daum sa 18 poena koji je posebno razigran bio na početku drugih 20 minuta, te Ajzea Kenan sa 14, od čega je 12 ubacio u prvom kvartalu. Kod gostiju su Nikola Marić i Boriša Simanić uknjižili po 12 poena.

CRVENA ZVEZDA - IGOKEA 91:68

(22:19, 27:15, 26:13, 16:21)

Dvorana: Beogradska arena

Gledalaca: 4.832

Sudije: Miloš Koljenšić, Marko Mustapić, Aleksandar Davidov

C. Zvezda: Miler-Mekintajer 3 , Kenan 14, Teodosić, Mitrović 7, Lazić 8, Kalinić 6 (5sk.), Dobrić 9, Bolomboj 8 (7sk.), Daum 18, Giedraitis 6 (7sk.), Plavšić 1, Dos Santos 11.

Igokea: Anim 11, Radošić 3, Gavrilović 6, Džons 11 (7sk.), Pušica 1, Ilić, Stanković, Milosavljević 4, Simanić 12, Marić 12 (8sk.), Karter 5, Jeremić 3.

ABA LIGA - 4. kolo

Sreda:

Cibona - Krka 74:81

/Barber 16 - Cerkvenik 22/

Subota:

Cedevita Olimpija - Split 76:74

/Robinson 20 - Škara, Ljubičić 20/

Studentski Centar - Partizan Mozzart Bet 60:80

/Haidžibegović 13 - K. Džons 19/

Crvena zvezda - Igokea 91:68

/Daum 18 - Simanić, Marić 12/

20.00: (4,10) Zadar (17,0) Budućnost (1,30)

Nedelja:

12.00: Mega - Mornar

19.00: Borac Mozzart - Dubai

Ponedeljak:

18.30: Spartak Subotica - FMP

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaIgokeaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara