Janis Sferopulos (©Star Sport)
Janis Sferopulos (©Star Sport)

Zvezda aktivno prati tržište: NBA rezovi jedno od rešenja, korisno i novo pravilo Evrolige

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.10.24. | 17:56

Potraga za 'četvorkom' i dalje traje, problem je (trenutno) slaba ponuda

Nedavna izjava Filipa Petruševa o razlozima zašto se ovog leta nije vratio na Mali Kalemegdan samo je potvrdila ranije spekulacije koliko su povrede Mustafe Fala i Nikole Milutinova uticale da se to ipak ne dogodi. Petrušev i Zvezda su želeli, Olimpijakos je pod uticajem više sile odlučio da se pozajmica ne realizuje.

U međuvremenu je sada već bivši predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović javno potvrdio da od povratka srpskog reprezentativca “ne očekuje ništa“, što jeste razočaralo navijače jer su jedva čekali da vide jednog od heroja bronzanog pohoda na Olimpijskim igrama u Parizu ponovo u crveno-belom.

Izabrane vesti

Petrušev je trebalo da bude poslednji delić mozaika koji je gradio Janis Sferopulos, a pošto je postalo jasno da se taj posao ipak neće završiti usledio je period zatišja. Prošlosezonski osvajač triple krune je od tada odigrao je šest utakmica tokom kojih je bilo objektivno dobrih i loših stvari. Ono što se i dalje pominje kao potencijalna boljka ove ekipe jeste nedostatak širine na unutrašnjim pozicijama. Konkretno, na poziciji 'četiri'.

Posle određenog perioda adaptacije Majk Daum je u pobedi nad Igokeom odigrao najbolju rolu otkako je stigao u Zvezdu i sa 18 poena (6/13 iz igre, 3/7 za tri) pokazao da na njega Janis Sferopulos može da računa. Stvar je u tome što je on jedina klasična 'četvorka' u rotaciji.

Nikola Kalinić i Rokas Gedraitis su uzeli svoje porcije minuta na deficitarnoj poziciji, Dejan Davidovac nije bio u postavi tokom poslednje regionalne utakmice mada je i on bio u rotaciji, pa je tako grčki stručnjak u ubedljivom trijumfu adaptirao svoje taktičke zahteve igračima koje ima na raspolaganju. Daum je iskočio i potencijalno može da bude kvalitetno rešenje kroz sezonu, ali je jasno da sa jednim visokim krilom ne može da se gura duži vremenski period.

Posle neuspelog posla sa Petruševim, Crvena zvezda i dalje aktivno prati stanje na tržištu, međutim konkretnih poteza (još) nema iz razloga što je ponuda slaba.

Kao jedno od mogućih rešenja nazire se 'seča' igrača u NBA klubovima. Franšize teoretski imaju rok do 21. oktobra da odrede rostere za novu sezonu – 15 igrača na standardnim, plus trojica na dvosmernim ugovorima – međutim suštinski će svi gledati da reše nedoumice do 19. oktobra. To je poslednji dan kada klubovi mogu da otpuste igrače na negarantovanim ugovorima kako bi izbegli obavezu plaćanja njihovih zarada u periodu kada ligaška faza počne.

Dovođenje igrača sa one strane Atlantika kada sezona već počne, pogotovo onih koji nisu dosad imali nikakvo iskustvo u evropskoj košarci uvek je velika kocka za ovdašnje timove. U slučaju Crvene zvezde sa jedne strane je Kvinsi Miler, sa druge Džavonte Smart. Navijači dobro znaju koliki je trag ostavio prvi, a kako je prošao drugi...

Zvezdi naruku moglo bi da ide i novo pravilo Evrolige koje je počelo da važi od ove sezone – da igrač iz Evrolige može praktično do kraja kalendarske godine da promeni klub unutar istog takmičenju i ima mogućnost da zaigra za novi tim već u narednoj utakmici. Ranije je to bilo moguće samo u tačno određenom 'prozoru'. Zahvaljujuću novom pravilu, na primer, Džordan Lojd je mogao da raskine ugovor sa Makabijem odmah posle utakmice sa Monakom i ostane sa novim-starim saigračima u Kneževini – igrao za francuskog šampiona od 2022. do 2024. godine – a Saša Obradović moći će da računa na njega već u sredu za gostovanje Barseloni.

Evroliga je postavila 25. decembar kao datum kada igrači mogu da budu 'skinuti' sa liste registrovanih u jednom timu kako bi mogli da se presele u konkurentski sastav. To daje košarkašima veću slobodu da promene sredinu već u prvim mesecima sezone, kako ne bi morali da čekaju određeni datum ili rok da potpišu za nekog drugog. To je 'win-win' situacija za sve, jer timovi mogu da se pojačaju na vreme, a košarkaši ne bi gubili dragocenu minutažu u ekipi koja ga više ne želi...

Da je tržište 'četvorki' nedovoljno atraktivno najbolje pokazuje i to što je, recimo, Real Madrid takođe u potrazi nakon odlaska Geršona Jabuselea u Filadelfiju. Pominjao se Džordan Miki, ali se od spekulacija nije daleko otišlo. Zvezda trenutno miruje, ali to ne znači da se iza kulisa ne radi aktivno na jačanju rostera.


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaABA ligaKošarkaški transferiJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara