Sabotaža u Premijer ligi: Šest klubova neće da igra! Tražili od lekara da plaše fudbalere virusom

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.05.20. | 10:44

Pitanje je i da li će biti prihvaćen predlog o neutralnim terenima

Premijer liga se „pocepala“. Ili, kako je to deo engleskih medija krstio, pojedini klubovi su rešili da saboritaju nastavak takmičenja, te niko ne može sa sigurnošću da predvidi da li će se ove sezone igrati fudbal na Ostrvu.  

Iako je prošlog petka predloženo da se prvenstvo nastavi, a 12. jun označen kao datum kad bi ekipe mogle natrag na teren, tokom vikenda je došlo do zapleta, jer su se čelnici klubova iz donje polovine tabele pobunuli protiv takvog scenarija. Razlog je jednostavan: njima se više isplati da za zelenim stolom sezona bude proglašena ništavnom, kao da se nije ni igrala, čime bi svi imali zagarantovano mesto u narednoj. U prevodu, niko ne bi ispao i to je motiv zbog kojeg su se Norič, Aston Vila, Bormut, Votford, Vest Hem i Brajton pobunili i napravili neku vrstu zavere protiv ostatka takmičenja. Indikativno je da baš oni zauzimaju poslednjih šest mesta na tabeli, te ako istraju u nameri da sabotiraju nastavak sezone i primoraju Premijer ligu da je proglasi nevažećom, ne bi strahovali od selidbe u niži rang, kao što je to slučaj po trenutnom rasporedu snaga.

Izabrane vesti

Zabrinjavajuće je da saboterima nedostaje još samo jedan klub da im se pridruži kako bi oborili plan po kome bi se sezona nastavila sredinom juna na neutralnim terenima (stadioni Arsenala, Mančester Sitija i Vest Hema). Ako bi 14 klubova glasalo za tu opciju – igralo bi se. Problem bi nastao pod uslovom ako bi se osam učesnka Premijer lige izjasnilo da je protiv nastavka takmičenja. Tad zvaničnici ne bi imali kud i jedino bi im preostalo da konstatuju kako je sezona gotova i da svih 20 učesnika ulaze od jeseni po istom principu u narednu sezonu. Ovde nije pitanje ko je jači, uticajniji, pa i brojniji. Jednostavno, Liverpul, Mančester Siti, Lester, Čelsi, Mančester junajted, Šefild junajted, Vulverhempton, Totenhem, Arsenal, Barnli, Kristal Palas, Everton, Njukasl i Sautempton morali bi da se saglase sa zahtevom manjine, koja se poziva na strah od virusa korona i rizike koji bi se pojavili u slučaju preuranjenog povratka na teren. Navodno su pojedini čelnici išli toliko daleko da su savetovali klupske lekare da zastrašuju igrače opasnosti od zaraze COVID-19, sve kako bi ispalo da sami fudbaleri ne žele povratak na teren.

S druge strane, ako bi se Premijer liga nastavila nisu svi za opciju igranja na neutralnim terenima. Primera radi, u Brajtonu smatraju da bi trebalo svako da igra na svom stadionu, pred praznim tribinama naravno, jer bi tako makar imali prednost u smislu poznavanja svog terena. Doduše, teško da bi i to pomoglo Galebovima, koji bi do kraja trebalo da ugoste Liverpul, Mančester Siti, Mančester junajted i Arsenal. Izvršni direktor Pol Barber smatra da bi princip „neutralnih terena ugrozio integritet takmičenja“. Uzvratio mu je predsednik Kristal Palasa Stiv Pariš opaskom da bi povratak Premijer lige bio značajan za sociološkog i ekonomskog stanovišta.

Podsetimo, u slučaju da se sezona proglasi nevažećom klubovi bi ostali bez ukupno 866.000.000 evra. Zato deluje da će se pre igrati.

(FOTO: Reuters)  


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara