(©MN Press)
(©MN Press)

ZVANIČNO: Partizan i Zvezda treću godinu zajedno u Evroligi

Vreme čitanja: 2min | pon. 17.06.24. | 19:17

Klubovi-akcionari elitnog košarkaškog takmičenja na sastanku definitivno potvrdili odluku o kojoj se već neko vreme krčkalo. Očekivano otpala Valensija

Spekulacijama, a i bojaznosti je došao kraj. I treću godinu zaredom, Partizan Mozzart Bet i Crvene zvezda će učestvovati u najkvalitetnijem košarkaškom takmičenju u Evropi. Na sastanku klubova-akcionara izglasana je konačna lista učesnika za sezonu 2024/25 na kojoj su se našla imena i beogradskih večitih.

Ekipe koje će biti deo Evrolige za narednu takmičarsku godinu su: Real Madrid, Barselona, Baskonija (Španija), Panatinaikos, Olimpijakos (Grčka), Asvel, Monako, Pariz (Francuska), Fenerbahče, Anadolu Efes (Turska), Olimpija Milano, Virtus Bolonja (Italija), Makabi Tel Aviv (Izrael), Žalgiris (Litvanija), Bajern Minhen, Alba Berlin (Nemačka), Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda (Srbija), piše u saopštenju elitnog takmičenja.

Izabrane vesti

Na kraju "balade", kao što se i očekivalo, izvisila je Valensija koja se seli u Evrokup.

Podsećanja radi, za četiri specijalne pozivnice su konkrisali pet timova, pošto je Pariz kao osvajač Evrokupa imao zagarantovano mesto dogodine, iako se i ono i jednom trenutku dovodilo u pitanje. Večitima su konkurencija za specijalnu pozivnicu bili Virtus iz Bolonje, Valensija i berlinska Alba. Na kraju se "koplje slomilo" na španskom timu.

Dugo se spekulisalo da bi tim sa istoka Španije mogao da bude taj koji će da se preseli u Evrokup sledeće jeseni, dok se u međuvremenu pojavila informacija kako Alba ne želi da plati pomenutih milion evra za pozivnicu što je Slepe miševe stavilo u određenu prednost. Međutim, ne i konačnu.

Takođe, na sastanku je bilo reči i o Dubaiju, novoformiranom projektu sa Bliskog Istoka koji se već duže vreme pominjao da bi mogao da zaplovi evroligaškim vodama, a potom i da bude deo drugostepenog Evrokupa. Na kraju, ništa ni od jednog od pomenutih takmičenja, vodeći klubovi su odlučili da sve to zasada stave po strani tako da će klub iz Emirata dogodine biti samo član regionalne ABA lige.

Timovi koji će biti deo Evrokupa su: Lijetkabelis, Aris, Bahčešehir, Bešiktaš, Budućnost, Cedevita Olimpija, Trento, Gran Kanarija, Hapoel Jerusalim, Hapoel Tel Aviv, Burg, Huventud, Ulm, Sopot, Turk Telekom, Kluž, Venecija, Valensija, Hamburg i Vulvsi.

Akcionari su takođe odobrili kalendar za sezonu 2024/25 koja će početi 3. oktobra, dok je prvo kolo u Evrokupu rezervisano za 24. septembar.

Odbornici su se dogovorili da se drugu sezonu zaredom izbegne kalendarsko preklapanje reprezentativnih i klupskih takmičenja u februaru. Klubovi veoma pozitivno vrednuju razgovore sa FIBA-om i potvrdili su da će postizanje šireg sporazuma koji uključuje i druge važne nerešene teme biti od suštinskog značaja za održavanje ove obaveze u budućnosti.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara