Finale za infarkt - Pejdž i Jaramaz oživeli Partizan iz mrtvih i digli ga do Žućkove levice!

Vreme čitanja: 5min | ned. 16.02.20. | 23:28

Braun promašio najvažniji napad, crno-beli stigli do trećeg Kupa zaredom, crveno-beli imali šest poena razlike na 35 sekundi do kraja regularnog dela

Kada je derbi ne može da ne bude gusto! Finale Kupa Radivoja Koraća donelo nam je novu odličnu, šahovsku borbu Crvene zvezde i Partizana, gde se ništa nije moglo naslutiti sve do pred sam kraj produžetka! Pred vrhunskom atmosferom prepunog "Čaira", gde bukvalno nije mogla da padne ni igla, košarkaši Partizana uspeli su da odbrane pehar osvojen prošle godine na istom mestu, protiv istog rivala - 85:84. Partizan nosi kući Žućkovu levicu! Vratili su se crno-beli "iz mrtvih" na kraju regularnog dela, gubili su sa šest poena razlike na 35 sekundi pre kraja, i na kraju dobili ovo finale za pamćenje posle produžetka posle promašaja Berona za tri, odnosno promašaja Brauna.

Sve se rešavalo u produžetku ovog čudesnog finala. Tamo je Jaramaz sjajnim šutem spolja nosio Partizan, dok je Štimac vraćao Zvezdu sa penala uz pomoć Davidovca. Pejdž je potom prodao loptu, pa je Zvezda dobila napad na ulasku u poslednji minut produžetka. Posle promašene trojke Berona Mozli je promašio dva slobodna bacanja, pa je Zvezda imala napad za pobedu. Braun je išao na prodor, ali nije pogodio šut o tablu.

Izabrane vesti

Trifunović je bio na penalima, promašio je prvo, kao i drugo, Davidovac je uzeo loptu, ali nije uspeo da šutne na vreme.

I tu je bio definitivno kraj! Partizan je uzeo treći Kup zaredom!

Završnici u produžetku prethodila je neizvesna završnica u regularnom delu utakmice... Veoma bitne poene Zvezda je postigla preko Berona i Gista u poslednja dva minuta kada je stigla do prednosti. Na to je odgovorio Jaramaz dalekom trojkom. I na to je Zvezda imala spreman odgovor, Davidovac je prostrelio još jednu trojku. Pejdž je u narednom napadu pogodio dvojku uz faul, Davidovac je vratio s penala, a Pejdž ubacio još jednu trojku sa kojom je dao nadu Partizanu. Na to se nadovezao Panter sa faulom u napadu... Partizan je imao napad za pobedu, osam sekundi na raspolaganju, a Pejdž je fauliran na dve sekunde pre kraja. Pogodio je oba penala, Panter je promašio šut sa celog terena i tako se otišlo u produžetak iako je Zvezda imala šest poena prednosti na 35 sekundi pre kraja.

Ali, Zvezdi to nije bilo dovoljno večeras...

Kako je izgledao ovaj čudesni meč?

Nakon nešto "sporijih" uvodnih par minuta, tokom kojih smo videli po nekoliko promašaja na obe strane, sve je počelo da se zakuvava nakon trojke Novice Veličkovića, koji je podigao Partizanov deo publike na noge. Vrlo brzo je na drugoj strani uzvratio Vladimir Štimac, pa je meč sve više dobijao na intenzitetu. Ruku na srce, nijedna ekipa nije uspevala da dođe do nekog vodstva, o čemu svedoči rezultat nakon pet minuta košarke, kada je na snazi bio samo jedan poen prednosti za crno-bele (6:7).

Partizan je bio taj koji je zadao "prvi udarac" na ovom susretu. Košarkaši crno-belih uspeli su da zatvore prilaze košu i da u jednom trenutku dođu do šest poena prednosti. Mogla je ta razlika da bude daleko veća da su Vil Mozli, Rade Zagorac i Rašon Tomas bili samo malo precizniji sa linije za slobodna bacanja. Ovako, baš šest poena razdvajalo je dva tima nakon uvodnih deset minuta igre – 13:19.

Početak druge deonice toliko je ličio na start prve. Ponovo u prvih uvodnih nekoliko minuta nismo videli previše poena, sve dok Nikola Janković nije nanizao četiri pod košem za ekipu Partizana i naterao Dragana Šakotu da zatraži novi minut odmora. Crno-beli su već bili na plus osam (15:23), ali je Zvezda nakon toga uspela da smanji razliku, te da poenima Lorenza Brauna uspostavi ponovnu ravnotežu na ovoj utakmici.

Susret je sve više počeo da dobija na energiji, pa smo sredinom druge četvrtine imali priliku da vidimo prve čarke na terenu između Stefana Birčevića na jednoj i Vladimira Štimca na drugoj strani. Crveno-beli su tada prilazili sve bliže, a veliki problem za crno-bele nastao je već krajem poluvremena, kada je Rašon Tomas dobio tehničku grešku, koja mu je bila već četvrta lična. Do kraja poluvremena, nije bilo prevelikih promena, pa je Partizan na odmoru imao tri poena prednosti – 31:34.

Ni treća deonica nije počela nimalo drugačije. I dalje smo gledali čvrstu igru, veliki broj promašaja na obe strane i taktičku borbu Dragana Šakote i Andree Trinkijerija. Crno-beli su za pet minuta košarke u ovoj deonici postigli samo pet poena, do trojke Stefana Birčevića, koja je ponovo "rasplamsala" atmosferu u niškom "Čairu". Zvezda je nastavila da pruža odličan otpor, ali je trojka Markusa Pejdža vinula crno-bele na plus sedam (38:45). Partizan je tada uhvatio ritam sa distance.

Ali Zvezda je uzvratila. Dejan Davidovac pogodio je važnu trojku, kojom je spustio crveno-bele na samo posed zaostatka, da bi Vladimir Štimac sa linije za slobodna bacanja propustio priliku da donese i potpuno poravnanje timu Dragana Šakote. Što nije učinio on, jeste Kevin Panter koji je doneo potpuno poravnanje (46:46). Vrlo brzo su sevnule dve trojke Radeta Zagorca, ali je jednu uspeo da vrati Čarls Dženkins, pa smo pred poslednjih deset minuta i dalje na snazi imali potpunu dramu – 49:52.

Kako je poslednja četvrtina odmicala, bilo je sve jasnije da nas čeka velika drama. Niko nije uspevao da otpetlja čvor u koji se uplela ova neverovatna utakmica i bukvalno se tražio junak koji će rešiti veliko finale. Zvezda je poenima Dženkinsa na sedam minuta do kraja po prvi put još od uvodnog kvartala preuzela prednost u svoje ruke (58:57).

Imali su crveno-beli mnogo šansi da dobiju ovaj meč i osvoje Kup, ali... Partizan je to izdržao i osvojio veoma važan trofej. Treći Kup u nizu.

KUP RADIVOJA KORAĆA – FINALE: Crvena zvezda – Partizan 84:85 (13:19, 18:15, 18:18, 6:7)
Dvorana: "Čair", Niš
Gledalaca: 5.500
Sudije: Ilija Belošević, Milivoje Jovčić, Uroš Nikolić

CRVENA ZVEZDA: Lazić, Beron 8, Jagodić-Kuridža 4, Dženkins 5, Štimac 11, Panter 12, Braun 17, Davidovac 16, Dobrić, Gist 11, Simanić, Odžo

PARTIZAN: Volden 9, Zagorac 11, Jaramaz 19, Veličković 9, Janković 6, Pejdž 21, Mekadu, Stefanović, Birčević 4, Tomas 2, Trifunović 2, Mozli 2

FOTO: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara