Želja nije bila dovoljna za Amerikanke, viza za Tokio još čeka srpske košarkašice

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.02.20. | 21:44

Izabranice Marine Maljković moraće da traže trijumf protiv Nigerije ili Mozambika za prolazak u Japan

Veliku želju su imale košarkašice Srbije da večeras protiv Amerikanki pokažu da mogu da se ravnopravno nose sa svetskim šampionom. Pokušale su izabranice Marine Maljković da pobedom protiv SAD-a dođu do vize za Tokio, ali u tome ipak nisu uspele i moraće da čekaju duele sa Nigerijom i Mozambikom. Gostujuće košarkašice su večeras jednostavno bile dominantnije i jače, pa su odnele prvu pobedu u ovoj kvalifikacionoj grupi - 88:69.

Izabrane vesti

Treba istaći da su se Amerikanke već plasirale na Olimpijske igre u Tokiju, te da za njih ovaj turnir ima samo revijalni karakter, na kojem će samo pokušati da se uigraju za ono što ih čeka u dalekom Japanu ovog leta. Ali i pored toga, košarkašice sa „one strane bare“ pokazale su visok nivo igre, naročito u napadu i mnogo bržom igrom slomile su naše dame.

Ključnu prednost Amerikanke su večeras stekle u trećem kvartalu u kojem su odlično odigrale u napadu, ubacivši čak 28 poena, a dodatnu pažnju su obratile i na odbranu, pa je Srbija postigla „svega“ 13 poena. Nešto više izgubljenih lopti, te slabiji procenti na šutu za dva i tri poena košarkašica Marine Maljković su faktički prelomili večerašnji meč u korist gostiju iz SAD-a.

Najefikasnije u našoj reprezentaciji bile su Jelena Bruks (4/8 za dva, 1/4 za tri, 2/2 sa penala) i Ana Dabović (3/7 za dva, 1/2 za tri, 4/4 sa penala) sa po 13 poena, a dvocifrene su još bile Saša Čađo sa 12 poena (0/2 za dva, 4/9 za tri) i Tina Jovanović sa 11 poena (5/10 za dva, 1/2 sa penala). Na drugoj strani su se istakle Ađa Vilson sa 16 poena, te Skajlar Digins sa 15 i Britni Griner sa još jednim manje.

Nisu srpske devojke dopustile Amerikankama tek tako da se razigraju večeras u dvorani „Aleksandar Nikolić“. Sve do pred sam kraj prve četvrtine, na snazi je bio pravi rezultatski egal i delovalo je da će Srbija večeras moći da se nosi sa znatno jačom selekcijom SAD-a, koja ujedno može da se pohvali titulom prvaka sveta. Sonja Vasić ređala je koševe za našu selekciju, koja je na kraju ovog perioda ipak malo pala u igri i dopustila Amerikankama da odu na plus šest nakon uvodnih deset minuta košarke – 20:14.

Nažalost, umesto da druga četvrtina donese povratak naših dama, ona je donela dalju seriju košarkašica SAD-a, koje su preko Ađe Vilson i Silvije Fauls sredinom ovog perioda po prvi put došle i do dvocifrene razlike. Trojka Skajlar Digins vinula je gostujuće košarkašice na plus od čak 14 poena, ali su se naše dame tada trgle.

Poenima Tine Jovanović i Ane Dabović, Srbija je uspela da razliku smanji na jednocifrenu na oko minut pred kraj utakmice, a tako je bilo i na poluvremenu na kojem su Amerikanke imale zalihu od osam poena – 42:34.

Serija Srbije s kraja prvog poluvremena kao da je dodatno razljutila Amerikanke, koje su u treću četvrtinu ušle dodatno motivisane i spremne da uvećaju prednost i faktički reše meč i pre početka poslednjih deset minuta košarke. Ozbiljno su se tada raspucale gostujuće košarkašice, gotovo da nisu mogle da promaše iz reketa, a da stvar bude još gora za Srbiju, dodatno su stegle i odbranu. Tako su na oko tri minuta pred kraj ovog perioda imale i velika 22 poena prednosti, a na tom nivou prednost se održala i pred ulazak u poslednji kvartal – 70:47.

Poslednja četvrtina nam je donela manju promenu u igri dve reprezentacije. Amerikanke su nastavile prilično da rotiraju, pa su samim tim malo izgubile ritam, a Srbija se svojski trudila da smanji veliki rezultatski zaostatak. I može se reći da su izabranice Marine Maljković to uspešno učinile. Zaigrale su srpske košarkašice bez ikakvog straha, pa su vezale seriju od 12:0 i tako su se sa 25 poena prednosti u jednom momentu spustile na sasvim pristojnih minus 13. Maja Škorić i Saša Čađo su radile sasvim solidan posao u napadu, ali su na kraju ipak Amerikanke bile te koje su meč završile u boljem ritmu.

Srbija je ovaj meč mogla da iskoristi samo kao veliku školu i odličnu pripremu za mečeve sa Nigerijom i Mozambikom, sa kojima će se boriti za prolazak na Olimpijske igre u Tokiju. Inače, ranije danas, Nigerija je ubedljivo savladala Mozambik rezultatom 85:51.


SAD - SRBIJA 88:69 (20:14, 22:20, 28:13, 18:22)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić", Beograd
Gledalaca: 3.000
Sudije: Andris Aunkrogers (Letonija), Karsten Štraube (Nemačka), Žu Duan (Kina)

SAD: Etkins 8, Lojd, Mičel 2, Ogvumki 6, Semjuelson, Bird, Digins 15, Fauls 10, Grej 8, Griner 14, Stjuart 9, Vilson 16
SRBIJA: Bojović, Čađo 12, Miljković 4, Škorić 7, Stanković 3, Bruks 13, Butulija, Dabović 13, Jovanović N, Jovanović T. 11, Milić 4, Vasić 2


OLIMPIJSKI KVALIFIKACIONI TURNIR - 1. KOLO

Grupa A

Četvrtak
Nigerija - Mozambik 85:51
/Amukamara 14 - Dong 16/

SAD - Srbija 88:69
/Digins 15 - Bruks, Dabović 13/

 

Foto: Fiba OQT Belgrade 2020


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara