Juniori Srbije (©FIBA Basketball)
Juniori Srbije (©FIBA Basketball)

Za novo evropsko zlato i potvrdu da nam je budućnost ipak svetla

Vreme čitanja: 2min | ned. 04.08.24. | 14:03

Srpski juniori u finalu protiv Nemaca igraju za novu titulu kontinentalnog šampiona

Godinama se u srpskoj košarci provlači teza kako nam budućnost uopšte nije svetla i da neće biti dobro ako se nešto sistemski ne promeni, pre svega u odnosu prema domaćim klupskim takmičenjima.

Iako takvo mišljenje ima svoje utemeljenje, mi i dalje uspevamo da pravimo zapažene rezultate ne samo u seniorskoj, već i košarci mlađih kategorija. Posle skoro godinu dana od evropskog zlata juniora pod vođstvom Nenada Stefanovića, sa nova generacija selektora Vuleta Avdalovića ima priliku da odbrani titulu u meču protiv Nemaca (20.00).

Izabrane vesti

Preživeli smo nezapamćenu dramu protiv Izraealaca i slavili posle dva produžetka trojkom Andreja Kostića uz zvuk sirene što je samo pokazalo klasu mladog izdanka Crvene zvezde, koga navijači i te kako žele da vide sa zapaženijom minutažom u sezoni pred nama.

Udarne igle Srbije do pobedničkog hica mladog Kostića bili su Savo Drezgić sa 35 poena, 12 asistencija i osam skokova, te Mitar Bošnjaković sa 20 poena, šest uhvaćenih i četiri podeljene lopte, dok je Miloš Šojić imao po 12 poena i skokova, a Aleksa Dimitrijević 16 poena i 14 pokupljenih skokova, uz još pet asistencija.

Od pomenutog kvinteta očekujemo da iznesu najveći teret predstojećeg finala u kojem je na suprotnoj strani još jedan tim koji nije još izgubio nijedan meč na turniru. U pitanju je jako talentovana generacija koju sa klupe vodi Alan Ibrahimagić, a ubedljivo najkorisniji igrač je biser Vircburga Henes Štajnbah koji beleži prosečno 16 poena i 14 skokova po utakmici! Velike se nade polažu i u supertalentovanog Ivana Harčenkova iz minhenskog Bajerna kome kritičari predviđaju blistavu košarkašku budućnost. On je drugi najefikasniji igrač ekipe sa 17,3 poena, dok je ispred njega samo vedeta Teksas Teka Kristijan Anderson sa 18,5 poena po meču, te još pet asistencija. Vredan pomena je i Džek Kajil koji takođe beleži visokih 15,3 poena i oni čine taj udarni kvartet Nemačke.

Srbija je statistički bolja maltene u svim parametrima. Beležimo čak 7,5 poena više od rivala, uz šest skokova više, od toga dva u napadu i četiri u odbrani, uz pet asistencija više od večerašnjeg protivnika. I defanzivno smo bolji od Nemaca, ali to ne znači da smo i izraziti favoriti za zlato, ali imamo određenu prednost.

Pre skoro godinu dana tadašnja generacija predvođena Nikolom Topićem nije imala težak posao da se plasira u finale preko Nemaca. Sada su okolnosti drugačije, jer su se oba sastava značajno promenila u odnosu na pomenuti susret u Nišu. Vule Avdalović je oko sebe okupio jako kvalitetan stručni štab sa Markom Boltićem i Dejanom Pejićem, godinu dana zreliji su momci poput Kostića i Bošnjakovića, Drezgić je pokazao lidersku crtu, dok sve više sazrevaju momci poput Šojića, Dimitrijevića, Tofoskog...

Imamo čemu da se nadamo, imamo za šta da igramo. Zlato je na talonu!


tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija SrbijeSavo DrezgićAndrej KostićAleksa Dimitrijević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara