Nikola Jokić protiv Japana (©Star Sport)
Nikola Jokić protiv Japana (©Star Sport)

Za Japan smo klasa: Bogdan i Jokić na pola gasa, Micić sve bolji, Jovićev povratak za dilemu manje

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.07.24. | 21:46

Dobro izdanje srpskih košarkaša pred solidno popunjenom Beogradskom arenom

Imali su srpski košarkaši priliku da osete koliko prži bliskoistočno sunce i po rezultatima bi se možda reklo da nam nije prijalo, zato u Beogradu sunce sija jače ili bar lepše. Za goste iz Zemlje izlazećeg sunca toliko da su brzo izgubili dah i praktično sve vreme jurili zaostatak što je na kraju rezultiralo ubedljivim trijumfom svetskog vicešampiona - 119:100 (33:23, 26:29, 32:18, 28:30).

Posle tri teške provere u šest dana, test protiv Japana bio je baš potreban košarkašima Srbije da se razigraju pred novi veliki izazov u vidu generalne probe sa jakim Grcima koji dolaze sa Janisom Adetokunbom, Nikom Kalatesom, Tomasom Vokapom... Ukratko, Grci koji su pred svojim navijačima počistili konkurenciju za jednu od četiri preostale olimpijske karte.

Izabrane vesti

Sjajnu su uvertiru priredile košarkašice pobedom nad Nigerijom, posle čega su ubrzo istrčali momci u plavoj opremi i obradovali negde oko desetak hiljada gledalaca na tribinama Beogradske arene. Među prvima je na parket istrčao Nikola Jović kod koga se osetila neizmerna želja da oseti teren, ritam utakmice i da, kako je to rekao tokom jučerašnjeg druženja sa najmlađima ispred Arene, uhvati korak sa saigračima.

Svetislav Pešić se za večerašnji meč odlučio da izvede sastav sa 15 igrača, odnosno svima osim Dejana Davidovca. Krilo Crvene zvezde se vratilo treninzima, no očigledno nije bio u mogućnosti da odgovori večerašnjem izazovu. Šta to dalje znači za njegov potencijalni odlazak u Lil, verovatno će odgonetnuti selektor Pešić tokom obraćanja javnosti.

Nikola Jović (©MN Press)Nikola Jović (©MN Press)

Sa Jovićem u sastavu praktično je otklonjena još jedna dilema oko putnika za Francusku. Mladi as Majami Hita bio je željan igre, dobio je minute od selektora, ali je bilo očigledno da mu je nedostajala akcija. To što ga lopta nije slušala nije razlog za brigu, jer je važno da se podigne tokom grupne faze i bude u rotaciji Srbije kada je najpotrebnije. Odigrao je nešto više od 14 minuta, pre nego što je izašao zbog pet ličnih grešaka. Ubacio je četiri poena. Sam njegov povratak ohrabruje, jer smo uz raspoloženog Filipa Petruševa dobili još jednu 'četvorku' spremnu da ponese svoj deo tereta u Lilu i kasnije nadamo se Parizu. Petrušev je ponovo bio dosta aktivan u obe faze utakmice, postigao je 17 poena, mada nam je bio potreban malo više na skoku.

Japanci nisu bili loši, ali se odmah znalo ko je glavni na parketu Arene. Ipak, ako treba da uputimo neku kritiku na račun naše selekcije, onda ista može da se odnosi na podatak da smo primili 100 poena. Primili smo čak 20 trojki, uz 46 pokušaja Japana, što definitivno ne smemo da ponovimo tokom Igara! Rui Hačimura ubacio je 29 poena uz pet trojki iz osam pokušaja.

Bogdan Bogdanović i Ognjen Dobrić dali su Srbiji zalet sa po sedam brzih poena, što je uz kvalitetnu odbranu cele naše petorke stvorilo rezultatsku distancu već od rane faze utakmice. Obojici je takođe bio prioritet da meč otvore na pravi način, jer su izašli iz povreda sa kojim su se u prethodnim danima mučili. Bogdanović je propustio oba meča u Abu Dabiju, Dobrić je posle Francuske preskočio Australiju, ali je izgarao protiv SAD i obojica su tražili situacije da se razigraju.

Povratnik u redove Crvene zvezde je na kraju skupio 14 poena, veći deo je ubacio u drugom poluvremenu i davao je Srbiji gas potreban da se drži određeni ritam. Kapiten je bio odlično raspoložen da uz napadački ritam bude i u elementu proigravanja saigrača. Brzo je podelio tri asistencije i napravio dobar štimung za nastavak meča jer ih je do kraja imao . Bio je naš prvi dvocifreni igrač, otvorio je meč trojkom i zatvorio prvi deo utakmice na isti način, te držao visok tempo u oba smera. Baš kao i Avramović koji je ponovo bio naša prva karika odbrane, da bi kasnije uspostavio dobru saradnju sa Jokićem i Petruševim, pa je njegov prodor uz koš i faul doneo prvu dvocifrenu prednost (22:12).

Od tog momenta dodavali smo i oduzimali gas kako nam je bilo potrebno da držimo sigurnu udaljenost u odnosu na protivnika koji se nakratko uključio u utakmicu krajem prvog poluvremena serijom trojki preko kvarteta Džejkobs - Hijedžima - Hokinson - Hačimura. Japanci su uspeli da priđu na samo četiri poena minusa (52:56), ali ih je Bogdanovićeva trojka usporila i definitivno onemogućila da učine meč interesantnijim. Razlog je taj što je Srbija treći kvartal odigrala maksimalno na defanzivnom kraju i protivnika ostavila na 18 poena, mada smo razliku napravili zahvaljujući napadu koji je ubacio 32 poena. Tako je pred završnih deset minuta razlika iznosila +21 (91:70).

Nikola Jokić je odigrao još jedan meč u laganijem ritmu. Jednostavno, toliko je bilo nadmoćan i dobar da nije bilo potrebe da ide dalje od treće brzine. Spektakularan koš postigao je na zatvaranju treće deonice, kada je uradio isto što i pre dva leta preko Janisa Adetokunba u kvalifikacijama za Mundobasket. Šut iz zaokreta, takozvani "Sombor Shuffle" kojim je školovao Akiru Džejkobsa. Uz 18 poena imao je osam uhvaćenih i sedam podeljenih lopti, kao i dve 'krađe'.

Vasilije Micić (©MN Press)Vasilije Micić (©MN Press)

Dobro je što se razigrao i Vasilije Micić. Iskusni plejmejker je dugo bio bez takmičarske košarke i bilo mu je potrebno malo vremena da nađe svoju rutinu i zonu komfora. Nagovestio je ulazak u formu tokom prošle dve utakmice, a protiv Japana delovao je dosta opuštenije. Postigao je 12 poena i podelio sedam asistencija, od čega neke jako lepe, za snažno zakucavanje Nikole Milutinova i lepo polaganje Nikole Jokića.

Poslednju proveru Srbija ima u ponedeljak od 20 časova protiv Grčke, uz direktan prenos na RTS.

SRBIJA-JAPAN 119:100

(33:23, 26:29, 32:18, 28:30)

Dvorana: Beogradska arena

Sudije: Juras, Jevtović, Stefanović

Srbija: Marinković 8, Jović 4, Petrušev 17, Jokić 18 (8sk., 6as), Gudurić 4, Micić 12 (7as.), Avramović 3, Jaramaz 2, Milutinov, Plavšić 5, Pokuševski, Radanov, Ristić, Bogdanović 15 (8as.), Dobrić 14 (5sk.)

Japan: Togaši, Džejkobs, Kavamura 12 (8as.), Hijeđima 4, Touz 6, Hačimura 29, J. Vatanabe 10, Baba 8, Hokins 9, Tominaga, H. Vatanabe 4, Joši 9



tagovi

Olimpijske igre 2024Pariz 2024Vasilije MicićFilip PetruševBogdan BogdanovićNikola JovićNikola Jokićkošarkaška reprezentacija SrbijeOgnjen Dobrić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara