""
""

Vreme je! Borba za Evroligu i regionalnu titulu u režiji najboljih na Jadranu!

Vreme čitanja: 9min | čet. 24.04.14. | 11:00

S obzirom da je Fajnal for sam po sebi nokaut faza, da se igra samo jedna utakmica, u kojoj niko nema šta da izgubi, posebno ne gosti iz Hrvatske, kao i da rasplet oba polufinalna okršaja može da odluči samo jedna lopta... Ne želimo da dajemo bilo kakve prognoze. Već da, sa velikim uživanjem, ispratimo predstojeći završni turnir uz samo jednu želju - da na kraju pobedi košarka!

Neka igre krenu! Posle nešto više od pet godina završno takmičenje Jadranske lige održaće se ponovo u Beogradu (24-27. april), a srpska publika imaće priliku da mečeve četiri najbolja tima u regionu pogleda na istom mestu kao i tada - u staroj, dobroj Kombank areni. Crvena zvezda, Cedevita, Partizan i Cibona... Ekipe su koje su pokazale najviše u ligaškom delu takmičenja i sada će, po već ustaljenom, mnogi bi rekli čak i nepravednom sistemu Fajnal fora pokušati da se domognu kristalnog trofeja i šampionskog prstenja. Koje, prema rečima generalnog menadžera ABA lige, Romana Lisca, je napravljeno sa jednom posebnom, košarkaškom emocijom.

O tome da li je fer, korektno i sportski svesti kompletnu košarkašku sezonu u jednu utakmicu polemisalo se mnogo puta do sada i nedavno su svi došli do istog zaključka - da nije!

Izabrane vesti

Ali još uvek se ništa konkretno nije uradilo na tome da se stvari promene i da se na neki način sistem takmičenja promeni i kreira pravilnik koji će konačno regulisati sve propuste iz prethodnih sezona. Na sreću kompletne košarkaške javnosti u regionu, ove godine nije bilo priča o tome da li pobednik ligaškog dela i najbolji tim sa Fajnal fora idu u Evroligu i ne, niti nekih novih skandala... Već je, po principu iz prošle sezone, urađeno isto - finalisti idu u najjače klupsko takmičenje na Starom kontinentu, a pitanje osvajača pehara, nažalost, pada u senku...

Time dolazimo do samo jednog, ali neverovatnog zaključka - pobediti u polufinalu je najveći uspeh u jednoj sezoni ABA lige...

Naravno, svoju posebnu draž ima i borba za pehar, što predstavlja krunu svakog takmičenja. Ali Evroliga je glavna nagrada za sve u ovom trenutku. Jer bi samo "držanje za ruke" sa kremom evropske košarkaške scene rešilo brojna pitanja, pre svega finansijska... Bez sumnje!

Eto, pre pet godina u prestonici Srbije košarkaške bitke vodili su Partizan, Crvena zvezda, Cibona i Hemofarm, a "šampionskim perjem", predvođeni Milenkom Tepićem i Novicom Veličkovićem, okitili su se crno-beli... Po treći put u klupskoj istoriji. 

Partizan je na predstojećem Fajnal foru jedini tim sa peharom u vitrinama. Odnosno, sa čak šest trofeja, da budemo precizni. Cibona je do sada odigrala tri finala (2004, 2009, 2010), a Cedevita (2012) i Crvena zvezda (2013) tek po jednom. 

A kako će se ova sezona završiti? Videćemo u nedelju, negde oko 22 časa.

Ono što je u ovom trenutku najbitnije istaće jeste da će svi poklonici košarke i "jugonostalgičari" moći da pogledaju dva, verujemo, jako zanimljiva okršaja beogradskih i zagrebačkih rivala. U kojima će, nadamo se, u prvom planu biti jedino i isključivo samo ono što se dešava na parketu.

Crvena zvezda je posle godina tumaranja i lutanja, uspona i padova ove sezone konačno pokazala pun sjaj i da ponovo postaje ozbiljan, evropski klub. Nagoveštaj ovakvog scenarija videli smo tokom protekle takmičarske godine, ali tek sada crveno-beli pokazuju da zaista poseduju šampionski materijal.

A sada, posle svih izazova i poduhvata u Evroligi i Evrokupu, te apsolutne dominacije i skora od 22 pobede i samo četiri poraza u ligaškom delu ABA lige, puleni Dejana Radonjića, najboljeg trenera regionalnog takmičenja, imaju pravo da diktiraju tempo. Jer prema svemu prikazanom do sada najozbiljniji su kandidati za titulu i čini se da nikada nisu bili bliži tronu, ali... Sve što je do sada postignuto mora biti ukomponovano i pretočeno tako da se dobiju još dve, izuzetno važne bitke.

Sistem koji je Dejan Radonjić postavio isprva se mnogima nije dopao. Čak i sada ima onih koji osporavaju sve što je crnogorski stručnjak uradio, ali... Pokazalo se da jaka odbrana, uz fizički perfektno spremljene igrače, koji igraju veoma brzo u tranziciji, donosi rezultat. Naravno, to će i biti najveći adut domaćina završnog turnira. Taj kvalitet u defanzivi i činjenica da igrači mogu da "izgaraju" ne 40, već 80 minuta bez problema. 
"Sistem takmičenja je takav da nas još samo 40 minuta deli od mesta u Evroligi. Sve ovo što smo igrali u ligaškom delu je jedna priča, a trenutnu situaciju treba sagledati na drugačiji način. Sa Cibonom smo ove sezone već odigrali dva meča, a za treći i odlučujući moraćemo da ostavimo po strani činjenicu da smo ih dva puta dobili", rekao je Radonjić na konferenciji za medije.

Ono što i dalje predstavlja ogroman minus za ovaj tim jeste izuzetno loš napad na zonu, što su neki umeli da iskoriste, neki ne... I "minus faza" koja se javlja jako često - prazni minuti igre u kojima crveno-beli dopuste rivalu da gotovo potpuno anulira zaostatak i time meč uvede u nepotrebnu jurnjavu.

Gečevski i ŠarićS druge strane, Cibona je, bez ikakve sumnje, najprijatnije iznenađenje kompletnog takmičenja i, objektivno gledano, klub je napravio izvanredan rezultat. Ekipi kojoj je pre početka takmičenja bilo prognozirano mesto u sredini tabele je na krilima razigranog i potpuno neverovatnog Darija Šarića uspela da ostvari rezultat vredan pažnje. I upravo će od najboljeg mladog košarkaša Evrope, najkorisnijeg košarkaša kompletne Jadranske lige, igrača koji je najviše napredovao i člana najbolje petorke mnogo toga zavisiti.

Međutim, sama činjenica da mnogo toga zavisi od jednog čoveka stavlja Cibose u vrlo nezgodan položaj. Osim toga, nedavni susret dva tima u Zagrebu, kada je Cibona vodila gotovo 35 minuta, a zatim u prelomnim trenucima pustila Zvezdu da je zgazi, dovoljno govori i o tome da ekipa nije fizički dovoljno spremna da parira Beograđanima. 

Američki plejmejker Džerel Blesingejm je igrač preko kojeg idu gotovo svi napadi Zagrepčana. Najbolji asistent lige i treći najbolji strelac tima ne poseduje previše jak napadački arsenal. Njegovo jedino pravo oružje je šut za tri poena, a minuti loše igre, koji su do izražaja došli u drugoj polovini sezone, mogli bi skupo da koštaju izabranike Slavena Rimca

Pored toga, činjenica da je Darko Planinić jedini klasični centar daje jedno dodatno opterećenje. Jer pored gorostasa koje crveno-beli poseduju, teško da će bivši as Širokog moći nešto ozbiljnije da uradi. Takođe, poslednjih dana se pričalo i da je ekipa u štrajku, zbog čega je u pitanje dovedeno i samo učešće na Fajnal foru. Bez obzira na sve, Rimac smatra da Cibona ima dobre šanse da se nađe u finalu.
"S obzirom na finansijsko stanje i domaćinstvo pritisak je na Beograđanima. Mi imamo svoju filozofiju i igru koju želimo da predstavimo. Mi smo najviše okrenuti sami sebi. Želimo da izgledamo kao ekipa, da imamo dobru hemiju. Nadamo se da ćemo uspeti da odemo do finala i borimo se za trofej, jer bi nam to donelo mnogo veću šansu da Dario ostane. Nama su sportski motivi ispred finansijskih", rekao je strateg Cibone.

Kada se pogleda kompletna slika, jasno je da je Zvezda apsolutni favorit. Za igrače kluba sa Malog Kalemegdana ostaje samo "još" onaj teži deo - da na parketu pokažu da su zaista ispred rivala, kojeg su ove sezone već dva puta tukli...

Drugo polufinale će, ubeđeni smo, biti i daleko neizvesnije. Jer u pitanju je duel klubova sa sličnom košarkaškom filozofijom, identičnim skorom (19:7 Cedevita, 18:8 Partizan), u kojem ćemo videti okršaj dva vrlo iskusna stručnjaka. Dok je prvi međusobni susret, igran u Zagrebu, bio izuzetno neizvestan, Cedevita je slavila sa 68:65, Partizan je na svom terenu relativno lako savladao rivala rezultatom 77:68. Uz konstataciju da su crno-beli imali čak i 18 poena viška u nekoliko navrata. 

Koliko je Duško Vujošević samo problema imao ove sezone sa povredama, činilo se da se sezona neće završiti kako je prvobitno planirano. Ali, uprkos svemu i svima, crno-bela mašinerija i vladajući šampion Jadrana se uzdigao i u samom finišu stigao do odlične treće pozicije. 

Ako je suditi po kvalitetu dva sastava reklo bi se da je Partizan u prednosti. Pre svega zbog toga što ima mnogo više opcija u napadu. Nedavni povratak Bertansa ulio je ogromnu dozu samopouzdanja ekipi koju su pehovi pratili cele godine, a iako će igrati bez drugog strelca, Tarensa Kinsija, biće bogatiji za odmornog Bogdanovića, sve boljeg Pavlovića i Tepića, koji se konačno trgnuo i zaigrao skoro kao u najboljim reprezentativnim danima.

Iako, za razliku od prethodnih godina, Partizan ne poseduje kvalitet u reketu, jasno je da će sve zavisiti od trilinga Bertans - Bogdanović - Pavlović. Kapiten Žofri Lovernj bi svojim fizikalijama mogao da pokupi ispred Nurkića i Bilana, ali definitivno će imati vrlo težak posao ispred sebe. Jer, jednostavno, Gagić, Musli i Milutinov nisu pokazali dovoljno da bi se u njih bezrezervno verovalo.
"Spremni dočekujemo utakmicu sa Cedevitom, koja je za nas zaista utakmica sezone. Od rezultata na toj utakmici zavisi da li će klub igrati Evroligu sledeće sezone ili ne. Mi sa Evroligom jedva preživljavamo, a bez nje bi to bilo zaista vrlo teško. Siguran sam da naša publika zna i prepoznaje situaciju i da će u velikom broju doći i napraviti od Arene domaći teren", poručio je Vujošević.

Posebno treba pohvaliti defanzivu, koja je ove sezone, usled brojnih problema, pokazala ogroman napredak, zbog čega je Partizan i došao u poziciju da se bori za titulu. Po već ustaljenom pravilu, Vujošević je mešao karte, pa je vrlo često menjao igru čovek na čoveka i zonu. I oba pristupa pokazala su svoje kvalitete. A posebno će zonska odbrana 1-3-1 dobro doći protiv ekipe kakva je Cedevita. 

Jer roster Jasmina Repeše poseduje samo Alana Reja kao pojedinca koji bi šutem sa distance mogao da napravi dar-mar. Pritom, Rej je u očajnoj formi, što predstavlja veliki minus za Zagrepčane. Cedevita je, posle Zvezde, sastav koji je najlošije napadao zonu, što definitivno treba istaći. 

Ali ono što ovaj tim krasi jeste činjenica da su svi igrači fizički izuzetno dobro potkovani i moći će, bez problema, da uđu u trku sa Partizanom kada god bude potrebno. Uz to, ekipu krasi jaka, agresivna odbrana, uvek na ivici faula, a tako je i na drugoj polovini terena, pri realizaciji napadačkih akcija. 

Dvojac koji definitivno drži sve konce u rukama je Nurkić - Smit.

Centar Cedevite i jedan od najboljih mladih igrača sa Balkana definitivno ima jednu sjajnu profesionalnu sezonu u nogama, koju bi mogao da kruniše novim dobrim partijama u finišu sezone. Njegova građa, fizičke predispozicije i lakoća sa kojom rešava situacije pod košem svrstava ga u red najboljih u ABA ligi. Odlična igra u Beogradu pre nepunih mesec dana mogu biti samo opomena za crno-bele. 

Nolan Smit je mozak i motor Cedevite i čovek koji posle Bogdanovića (12,5) ima najviše upućenih šuteva iz igre. Neko je bez koga klub definitivno ne bi bio u situaciji u kojoj jeste. Međutim, baš kao i Blesingejm, kojeg smo već pomenuli, i Smit ume da pruža partije u talasima, a posebno je to do izražaja došlo u drugom delu sezone. Za trijumf u Areni, u ambijentu na koji definitivno nisu navikli, Zagrepčanima će biti potreban Smit u najboljem izdanju.
"Svesni smo da ćemo igrati u jednom ambijentu koji je čak i prenaglašeno domaćinski. Svesno smo isto činjenice da je to utakmica u kojoj je ulog strašno velik i s naše strane napravićemo sve da odigramo što bolje možemo i da dobijemo. Znamo da su i mnogi evroligaši gubili tamo, ali u jednoj utakmici je sve moguće i idemo s namerom da odemo do kraja", rekao je Repeša, koji veruje u svoje pulene i pozitivan rezultat:
"Mi imamo takvu hemiju da smo u stanju trčati dobro, da igramo dobru odbranu i da kontrolišemo skok. Ukoliko zadovoljimo ta tri aspekta mislim da imamo ogromne šanse. Takve utakmice kao što je ova u Beogradu se teško dobijaju šutem i mislim da je neće ni Partizan dobiti šutem. To je jedna utakmica gde nije objektivno očekivati da se postigne veliki broj trojki, odnosno da se utakmica dobije šutem. Nama to dobrim delom ide u prilog i, uz puni respekt prema njihovim sjajnim šuterima, još jednom ponavljam da ukoliko zadovoljimo taj obavezni deo igre, odličnu odbranu, kontrolu skoka na obe strane i trčanje, koje je objektivno naša prednost na obe strane, mislim da imamo šanse".

Bez obzira na to što se Hrvati potajno nadaju gotovo nemogućem scenariju, u kojem će Cibona i Cedevita ići u Evroligu i voditi bitku za pehar, gotovo je izvesno da će navijači u Srbiji prisustvovati još jednom "jadranskom" večitom derbiju.

Ipak, svima je jasno da je fajnal-for sam po sebi nokaut faza, da se igra samo jedna utakmica, u kojoj niko nema šta da izgubi, posebno ne gosti iz Hrvatske, kao i da rasplet oba polufinalna okršaja može da odluči samo jedna lopta... Ne želimo da dajemo bilo kakve prognoze. Već da, sa velikim uživanjem, ispratimo predstojeći završni turnir uz samo jednu želju - da na kraju pobedi košarka!

ABA LIGA – FAJNAL FOR – RASPORED:

POLUFINALE

Četvrtak:

20.00 Crvena zvezda – Cibona

Petak: 

20.00 Cedevita - Partizan

FINALE:

Nedelja - 20.00

(FOTO: MN Press, ABA photo / Milan Sušić)


tagovi

SrbijaFK Partizanfajnal-forEvropaFK Crvena zvezdaCibonaCedevita

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara