Vladimir Lučić: Sloboda igra modernu košarku, ali će momci tek pokazati koliko mogu

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.01.20. | 12:32

Trener užičkog kluba podvlači da su za sjajne rezultate Era najzaslužniji Raša Radovanović, Saša Turović, Goran Tošović i Slobodan Blek Janković

Nakon prvog kruga takmičenja, u domaćoj košarkaškoj ligi, slobodno se može konstatovati da je užička Sloboda najprijatnije iznenađenje KLS-a. Učinak od samo dva poraza, uz 12 trijumfa ogroman je uspeh. Naravno, i druga pozicija odmah iza vodećeg Borca, jer Užičani imaju pobedu manje od Čačana. Mora se istaći da se Sloboda nalazi dva, odnosno tri koraka ispred dva tima iz ABA 2 lige, Dinamika i Novog Pazara.

Kraj jedne godine i početak 2020. prilika je za sumiranje ostvarenog i postavljanje planova za naredni period.
Minula godina bila je izuzetno uspešna za naš klub. Prezadovoljni smo pozicijom broj dva, ali i plasmanom na završni turnir Kupa Radivoja Koraća. To nam je došlo kao šlag na tortu jer smo pre šest godina igrali na završnici kupa. Nadam se da u februaru nećemo ići turistički u Niš, jer kup takmičenja uvek donose iznenađenja”, ističe na početku razgovora za Mozzart Sport, trener Slobode Vladimir Lučić.

Izabrane vesti

Sloboda je do sjajnog rezultata stigla sa izuzetno podmlađenim sastavom u kome bitnu ulogu imaju mladi reprezentativci.
Momci su sve shvatili na pravi način i na moje iznenađenje, igrali su preko očekivanja. Podigli smo nivo igre, igramo ozbiljnije, konkretnije, bolje… Igramo modernu košarku, sa puno trčanja, dosta poena i nadam se da će naši momci tek pokazati koliko mogu”.

Treneri ne vole da izdvajaju pojedince jer prednost daju kolektivu, ali zašto ne pomenuti neke mlade snage.
Evo, Tadija Tadić, Ranko Simović, otkrovenje KLS-a, jedan od najboljih centara Dimitrije Nikolić, Stefan Simić, ali poseban šmek dao je Dušan Kutlešić koji nam je puno pomogao. Bez Dulove pomoći ne bi bilo ovog rezultata”.

Verujemo da su dobri rezultati Slobode dodatno zainteresovali Užičane, da ste publiku podigli na noge.
Tri godine sam trener Slobode. Vidljivi su pomaci na bolje. Mislim, pre svega, na organizacione segmente, sad nas ozbiljnije doživljavaju… Ogroman doprinos dao je legendarni košarkaš, Raša Radovanović, iskusni košarkaški vuk koji nas uspešno vodi. Ne smem zaboraviti predsednika kluba, potom, glavnog finansijera Sašu Turovića bez čije finansijske pomoći ne bi bilo ovih rezultata. Naravno, tu je i iskusni trener, savetnik, Slobodan Blek Janković. Sloboda ima sve mlađe kategorije, kadeti i juniori su blizu plasmana na završni turnir. Ove godine se formira škola košarke”.

Košarkaški stratezi obično idu korak po korak.
Dobili smo Tamiš. Dakle, razmišljali smo o Pančevu, sad o Mladosti. Idemo polako, bez imperativa, pa ćemo videti gde ćemo završiti sezonu”.

Košarkaška liga Srbije ove sezone ima više ujednačenih timova, prednjače Čačani.
Da, izdvajaju se Borac, ali i Dinamik, Pazar, Zlatibor, Sloboda. U poslednje vreme dobra je Mladost, osveženje je Napredak iz Aleksinca kao novajlija. Budućnost srpske košarke leži u ulaganju u mlade i talentovane igrače”.

Možda je ovo šansa da se Sloboda popne stepenik više, da dosegne ABA 2 ligu.
Spreman sam da se potrudim da klubu obezbedim plasman u ABA 2 ligu, ali ne zavisi sve od mene i igrača. Ukoliko Borac obezbedi plasman u ABA ligu otvara se još jedno mesto u ABA 2 ligi. Sloboda sa ovim potencijalom, uz dva, tri, pojačanja može da se ravnopravno nosi sa timovima iz višeg ranga. Sad, da li ćemo imati zatvorenu finansijsku konstrukciju o tome stvarno ne mogu da pričam”.

Smatrate da je ove sezone Druga regionalna liga slabijeg kvaliteta.
Prošle godine Primorska je bila dominantna. Sad, Borac ima odličan start, uz Čačane je MZT jedini pravi kandidat. Čačak kao grad zaslužuje tim koji će u kontinuitetu igrati ABA ligu. Čelnici grada moraju stati uz klub i maksimalno pomoći”.

Ukoliko dođe do raskola u ABA ligi, moraju se tražiti opcije za kvalitetniju ligu Srbije.
Sigurno, mora se napraviti kvalitetna liga sa Partizanom, Zvezdom, Megom i FMP-om. Poslednja dva kluba igraju samo jedno takmičenje tako da imaju vremena za rad na treninzima. Sa druge strane košarkaši napreduju kroz utakmice, ali se mora naći kompromis. Čini mi se da jaka domaća liga može da donese boljitak za srpsku košarku. Moramo imati strpljenja jer samo se tako može doći do cilja”, konstatovao je Vladimir Lučić.

Piše: Đurđe MEČANIN
djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara