Virtus izbliza - Teo i Pefi motor lepršave igre, Vims je “sneaky”, Gembl levoruk i vrlo nezgodan, imaju ubitačnu tranziciju

Vreme čitanja: 5min | uto. 07.01.20. | 15:32

Košarkaš Armanija, Vladimir Micov, jako dobro poznaje sutrašnjeg protivnika Partizana

Sada kreće ono pravo!

Partizan u prvom meču TOP 16 faze sutra od 20 časova dočekuje Virtus iz Bolonje i nema sumnje da će to biti pravi spektakl. Očekuje se puna Arena, a sve dodatno “biberi” činjenica da će beogradska publika videti na delu Aleksandra Đorđevića u ulozi trenera protiv crno-belih. Takođe, svakako sve čini interesantnijim što dres Virtusa nose Miloš Teodosić i Stefan Marković.

Izabrane vesti

Da bismo se malo bolje upoznali sa ekipom Virtusa i Partizanovim sutrašnjim protivnikom, pozvali smo Vladimira Micova, igrača Armanija, koji je nedavno igrao sa protiv ekipe iz Bolonje i zna vrlo dobro njene prednosti i mane.

Micov odmah ističe da se radi o jakoj ekipi, a nema dilemu ko je glavni u Virtusu i kod koga je lopta najviše u rukama.
Uložili su mnogo, napravili su ozbiljnu ekipu i to pokazuju dobrim partijama, uporedo u Evrokupu i u domaćem prvenstvu. Mi smo imali priliku da igramo nedavno kod njih, sigurno je da najviše pretnji dolazi od Teodosića, sve počinje od njega, i od Markovića, koji tu deluju u paru na pozicijama jedan i dva, obojica dobro ‘hendluju’ loptu i igraju lepršavo”, priča Micov za MOZZART Sport na početku razgovora.

Čini se da je velika prednost Virtusa to što je većina igrača jako mobilna i pokretljiva. Nešto slično poput Partizana. Visoki igrači su pokretljivi, tako da ćemo suštinski gledati brzu košarku u Areni, sa dosta tranzicije.
Mnogo trče, igraju brzo u tranziciji, igraju te kontre, gde ih prate svi ostali igrači, čak i četvorke i petice su im veoma mobilne, moderne. Jedan od njih je ionako  levoruk, pa je još nezgodniji za čuvanje, a naravno njih dvojica (Teo i Stefan) zato uvek imaju i veliki broj asistencija.To je najveća njihova prednost i teško ih je zaustaviti, pogotovo ako izgubiš neku loptu, šutneš neki lošiji šut, odbije se lopta kod njih, a oni stvarno dobro otvaraju kontre“, objašnjava Micov.

Pitali smo Micova da nam izdvoji još neke igrače iz Virtusovog sastava na koje treba obratiti pažnju.
Tu je Vims, on dosta prati njihovu igru. Mi to zovemo „sneaky“ (šunjalica) igračem, gde dosta utrčava na “back door” i prati igru kada Teo i Pefi probiju. On se nekako uvek nalazi iza leđa protivniku. Gembl je takođe jako dobar, on je levoruk, jer solidno radi blok. Dobar je u kontaktu sa loptom, pa bih nekako i njega izdvojio. Generalno, i od ostalih košarkaša ko god da uđe unese neku energiju“.

Zna se ko caruje igrom Virtusa. Miloš Teodosić je izabran za MVP-ja prve faze Evrokupa. Na devet utakmica imao je prosek od 16,9 poena i 5,6 asistencija. Šutirao je 64,6% za dva poena, 40.6% za tri i 89,7% sa linije za slobodna bacanja.

Sa druge strane, Marković odlično igra u paru sa Teodosićem, neretko ima i dvocifren broj asistencija po utakmici. Strašan bekovski tandem.
Teo i Pefi su motor ekipe, oni imaju loptu u rukama. Obojica mnogo trče, igraju dosta pikenrola i imaju slobodu da rade šta hoće, a svi ostali su u kontaktu sa njima, prate i odlično trče. Ako Partizan uspe da ih zaustavi u traniziciji, dovede ih da igraju pet na pet, da ih uspori, imaju šanse“.

Ovaj povratak Virtusa važan je za tamošnju košarku, objašnjava nam Micov.
Fenomenalna je stvar za Italiju. Svi znaju onaj stari Virtus, dok je Mesina vodio tim. Imaju fenomenalne navijače, a Bolonja je košarkaški grad. Možda bi mogli da eventualno kroz Evrokup ili neki vajld kard da se domognu Evrolige u bliskoj budućnosti, što bi bilo odlično za italijansku košarku. Ne bi bilo loše da se malo rastereti pritisak sa Olimpije iz Milana“, kaže Micov, pa dodaje:
Sve italijanske ekipe su prošle dalje, i Venecija, i Trento. Poslednjih par godina smo u prvi u Italiji mi, Venecija, Sasari. Oni su pre neku sezonu bili odlični u FIBA Ligi šampiona, tako da su to sve dobre ekipe“.

Iskoristili smo priliku da pitamo Micova kako se oseća, ima i on lično jako dobru sezonu.
Fizički se odlično osećam, mada evo, poslednje dve sezone nisam propustio ni trening, a ove sezone sam na početku imao spazam na leđima, pa sam nekoliko dana odsustvovao, onda sam imao problema sa stopalima, ligamentima, gde sam odsustvovao sedam do deset dana. Nisu to velike povrede, ali sve to polako pada. Naporan je raspored, a ja sam sve stariji. Uskoro ću napuniti 35, ali se generalno super osećam. Nadam se da će to i potrajati“, kaže Micov.

Vratimo se na sam meč koji nas očekuje sutra. Svoje viđenje izneo je i kapiten Partizana Novica Veličković. On je pre svega nahvalio ekipu Virtusa.
Virtus je veliki klub. Dovođenjem Tea i Stefana su im porasle ambicije, žele da napadnu Evrokup i osvoje šampionat u Italiji. Dobra ekipa, prvi su bili u svojoj grupi. Kao favoriti dolaze, ali igraće u Beogradu, u Areni pred 15.000 naših ljudi. Nećemo nikome dati da se naigra u Beogradu. Idemo na pobedu. Dokazali smo da protiv dobrih ekipa znamo da odigrami dobro. Čeka nas dobra utakmica”, rekao je krilni centar crno-belih.

Zna se od koga Partizanu preti najveća opasnost. I Novica izdvaja Teodosića i Markovića.
Teo je jedan od najboljih plejmejkera u Evropi poslednjih deset godina. Imamo priliku da igramo protiv njega i to će biti veliki izazov. On i ja smo od desete godine prošli dosta toga zajedno. Igrali smo sva takmičenja jedan protiv drugog, imali smo jake duele. On mi je jedan od dražih saigrača i kada god smo se kao protivnici sukobljavali i imali teške trenutke to smo ostavljali na terenu. Imamo odličan odnos. Iz naše generacije je ostalo još malo nas koji igramo. Drago mi je da ga gledam, pošto se vratio iz Amerike. Nisam se čuo sa njim, ali drugarstvo ostaje van terena. Na terenu protiv koga god da igram idem na pobedu, pa makar mi familija bila “, poručio je Veličković.

Koliko je italijanski klub ozbiljan govore cifre. Virtus iz Bolonje ima budžet za narednu sezonu u visini od čak 15.000.000 evra! Kako je pisala Gazeta delo sport, ekipa koju sa klupe predvodi Đorđević duplirala je budžet u odnosu na prošlu sezonu. Dakle, ukupan budžet za ovu sezonu je 15.000.000 evra, a 9.000.000 je rezervisano samo za plate igrača.

Virtus je verovatno najteži protivnik koji je mogao da zapadne Partizanu sa prve pozicije. Zato nas sutra od 20 časova očekuje spektakl.

FOTO: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara