Veljko Mršić: Ne mogu da kažem da je kvalitet ABA lige najbolji do sada, ali je ovo sezona u kojoj je potrošeno najviše novca

Vreme čitanja: 7min | ned. 04.04.21. | 11:32

Selektor Hrvatske ističe da je nedavno gledao snimak utakmice Venecije za koju je igrao Praja. Dalipagić je dao oko 60 poena, ali način na koji je postizao koševe ga je fascinirao!

Veče pred značajnu utakmicu ABA lige Borac – Zadar, našli smo se sa trenerom Zadrana i selektorom košarkaške reprezentacije Hrvatske Veljkom Mršićem. Naravno, želeli smo da saznamo nešto više o košarkaškim prilikama u Zadru, Hrvatskoj, ABA ligi, reprezentaciji…

Krenuli smo sa Kupom Krešimira Ćosića u kome su Zadrani trijumfovali po drugi put zaredom.

Izabrane vesti

“Jedan trofej je osvojen, Kup Hrvatske. U polufinalu smo savladali Cibonu, dok smo u finalnom meču bili bolji od Splita. Srećni smo zbog osvojenog pehara, ali nadamo se da tu nije kraj dobrim rezultatima ekipe”, kaže za Mozzart Sport Veljko Mršić.

Ostalo je hrvatsko prvenstvo i ABA liga.

“Što se tiče nacionalnog šampionata, nakon dužeg perioda napokon tri ekipe dele iste ambicije, odnosno žele da osvoje trofej. Cibona je promenila trenera, takođe, Split je promenio stratega nakon poraza od našeg tima u finalu Kupa. To pokazuje kakve ambicije klubovi imaju. Jako je teško bilo šta prognozirati zbog celokupne situacije sa kovidom. Pitanje je u kakvom će stanju biti ekipe kada dođu odlučujuće utakmice”.

Iza Vašeg tima je period dobrih igara.

“Ostvarili smo seriju pobeda u ABA ligi, prvenstvu i Kupu. Međutim, usledio je i trenutak kada ekipa padne, što nije neočekivano, s obzirom da smo nekoliko puta bili u izolaciji u prvom delu sezone. U ABA ligi je cilj da opstanemo bez dodatnih kvalifikacija, dok u prvenstvu želimo da u što boljem stanju dočekamo plej – of. Trenutno smo prvi, još šest kola je ostalo do kraja i za sada imamo pobedu više od Cibone i Splita. Do sada sve ide zacrtanim putem i pored teškoća koje su nas snalazile, mislim na izolacije igrača i moje probleme sa virusom korona”.

Tabela ABA lige pokazuje da se prvih pet timova izdvojilo po broju ostvarenih pobeda i te ekipe bore se za plej-of. Ništa manje interesantna nje borba za opstanak.

“Mega i Partizan zauzimaju sredinu tabele, dok svi ostali timovi imaju po sedam ili osam trijumfa, svašta se može dogoditi do kraja. Teško je išta predvideti, bilo je i dosta iznenađujućih rezultata. Hrvatski timovi su u podređenom položaju u odnosu na konkurente u ABA ligi. Događa se da igramo utakmice dan za danom, nadam se da ćemo opstati. Mislim i da će tim koji ode u plej – aut izboriti opstanak u ABA ligi”.

Poznavaoci prilika kažu da je ova sezona jedna od najkvalitetnijih od osnivanja ABA lige.

“Ne mogu se usuditi da kažem da je kvalitet ABA lige najveći do sada, ali je ovo sezona u kojoj je najviše novca potrošeno. Veliki novac ulažu timovi koji žele da se domognu Evrolige. Kada to kažem, mislim na Zvezdu, Partizan, Budućnost i Mornar koji je takođe ušao u tu trku. Cedevita Olimpija ima postavljene granice u pogledu budžeta preko kojih ne prelazi. Igokea je, po mom mišljenju, najveće iznenađenje i osveženje. Sklopili su dobar tim sa manjim sredstvima, izgledaju ozbiljno. U rosteru imaju domaće košarkaše, igrače iz regiona. Tu su Talić, Ilić, Jošilo, Atić... Poslednja dva igrača su najkonstantnija u timu. Dopada mi se način na koji je kolega Bajić sve to uklopio”.

Ostali timovi imaju po šest, sedam stranaca.

“Evroliga predstavlja veliki ulog. Mislim da bi svi klubovi trebalo više da razmišljaju o svojoj bazi igrača. Važnost domaćih igrača se može uočiti u prošlosti, kada je svaki uspešan tim imao dobru bazu domaćih igrača. Tada se dugoročnije razmišljalo. Mi smo ove godine promovisali neke mlade igrače, kao što su Brala, Planinić, Palokaj, Jordano… Ne gledamo samo trenutni rezultat, već se gleda unapred”.

Nagađamo da postoji obostrana želja da nastavite rad u Zadru.

“Što se tiče odnosa između Zadra i mene, teško je reći šta će biti, s obzirom da imam dugoročan ugovor sa košarkaškim savezom. S druge strane, što se tiče uslova, formata takmičenje u kom igramo, mislim da ovo neće biti dobro. Do sada smo odigrali pedeset dve utakmice, dok je Borac odigrao dvadeset četiri duela. Mladi igrači u tom ritmu ne mogu da napreduju, sve se svodi na putovanja i utakmice”.

Nakon reprezentativne pauze odigrali ste četrnaest utakmica.

“Da, u trideset dana i prešli pet hiljada kilometara autobusom. To nije zdravo za igrače, nadam se da će se sezona okončati bez ozbiljnijih povreda. Moramo da razgovaramo sa savezom i da vidimo kako ćemo se organizovati, kako bi klubovi i igrači bili bolji u budućnosti, a samim tim i naša reprezentacija. Što se tiče eventualnog povratka Zadra, Cibone i Splita na stare staze, to je još uvek jako teško postići, jer nismo dovoljno konkurentni ni u regionu, a kamoli u Evropi”.

Pa ni ostali abaligaši se ne mogu posebnpo pohvaliti sjajnim rezultatima na ostalim frontovima.

“Da, na osnovu ostalih rezultata može se zaključiti da članovi ABA lige u međunarodnim takmičenjima nisu imali zapaženije rezultate. Igokea je ispala iz Lige šampiona, Partizan, Cedevita i Mornar su eliminisani iz Evrokupa, što važi i za Budućnost koja se nije plasirala među četiri najbolja tima. Takođe, Crvena zvezda je pretposlednja u Evroligi. Za uspeh nam je potrebno vreme, dok se stvori dobra baza mladih igrača, a i kada se finansijska situacija popravi. Sredstva kojim raspolažemo nisu velika, ali se poštuje sve što je dogovoreno, sve se isplaćuje. Sve to predstavlja korak ka svetlijoj budućnosti. Talentovanih mladih igrača ima, potrebno je da i oni veruju svojim klubovima”.

ABA ligu je, kao i sve segmente života, poremetila korona.

“Jeste, ali i čelni ljudi takmičenja moraju se ozbiljnije postaviti. Igraju onako kako im odgovara. Sad je odložen meč Cedevita – Zvezda, potrebno je odraditi 14, 15 odloženih utakmica. Iz Mornara su stigle vesti da ne žele da igraju poslednje mečeve dok svi ne odigraju zaostale utakmice. Potom je odložen i susret Mornar – Budućnost. Sve ostavlja prostor za spekulacije, što nije zdravo za košarku i takmičenje. Mora se nešto ozbiljno preduzeti da se ove stvari ne dešavaju”.

Vašu reprezentaciju očekuju kvalifikacije u Splitu za Olimpijske igre u Tokiu.

“Poslednjeg dana juna igramo protiv Brazila, pa sa Tunisom. Na turniru učestvuju i Nemačka, Rusija i Meksiko. Kao Srbija i Litvanija imamo iste probleme. Ne znamo kada će naši igrači iz NBA završiti svoje obaveze prema klubovima i na koga možemo računati. Pre neki dan Dario Šarić je izjavio da ako želi igrati za reprezentaciju u Splitu mora navijati protiv svog kluba. Prema poslednjim podacima igrači čiji timovi uđu u poluvinale konferencija neće moći da dođu u Split. Ipak, naš cilj su OI, a Brazilu i Aci Petroviću nećemo dozvoliti ulazak u Hrvatsku zbog Covida – 19, naravno, da se šalim. Relacije između FIBA, Evrolige i NBA nisu dobre. ‘Prozori’ su pozitivni jer igračima daju priliku da dobiju mali ventil i da se sa više energije vrate u klubove. Navijači, sa druge strane, mogu da pogledaju svoje nacionalne timove. Setimo se prvih prozora, dvorane su bile dupke pune, gde god se igralo”. 

Košarka u Hrvatskoj nije sport broj jedan.

“Po popularnosti fudbal je i dalje na prvom mestu. Košarka je druga bez obzira što se rukomet ubacuje. Kao globalni sport najviše mališana kreće na fudbal i košarku. Vaterpolo je dobar, ali se ozbiljan vaterpolo igra samo u našem okruženju, Italiji, Španiji…”.

Verujemo da na vašoj listi najboljih igrača Dražen Petrović drži čelno mesto.

“Pa skoro je rađena anketa i Dražen, Toni Kukoč i Krešo Ćosić su najčešće bili na prvom mestu, kako kod koga. Imamo sreću da možemo birati između takvih veličina. Koga staviti na prvo, drugo, treće mesto stvar je ukusa. Za Ćosića kažu da je sedamdesetih godina napravio velike stvari, promenio je košarku. Toni Kukoč je tri puta uzeo NBA prsten, svetski, evropski prvak, srebrni na OI, sa Splitom trostruki prvak Evrope. Mogao je da igra na pozicijama od jedan do pet. Draženova radna etika bila je neverovatna. Drugog dana po dolasku iz NBA lige bi ujutru trenirao individualno, a uveče bi bio sa nama na treningu Cibone. Sa dvadeset pet godina je otišao u SAD i nakon prve sezone u Portlandu, kada nije imao minutažu, u razgovoru nam je rekao da nije dovoljno dobar i da mora da ojača. Sa 26, 27 godina promenio je stil igre da bi dokazao da može. Sledeći primer je iz Poljske gde je bio sa reprezentacijom. Bili smo smešteni u lošem hotelu i pojedini igrači su želeli da sami plate bolji hotel. Na to je Dražen kazao da nismo došli na odmor već da igramo košarku i svakoj priči bio je kraj. Možda je zbog svega toga Dražen najveći igrač Hrvatske, neki kažu i najbolji igrač ne računajući Ameriku”.

I u Srbiji je teško odabrati najboljeg igrača svih vremena.

“Ne sećam se dobro starijih igrača Kićanovića i Dalipagića, ali pre neki dan sam gledao utakmicu Venecije, za koju je igrao Praja, protiv Skavolinija. Dalipagić je dao oko 60 poena, ali način na koji je davao koševe je fascinantan. Ne vidim igrača koji danas može na taj način igrati. Imao sam sreću da odigram jednu utakmicu protiv Praje kada je bio u Zvezdi. Tu je Dejan Bodiroga sa kojim sam bio cimer u Edmontonu u reprezentaciji Duška Vujoševića. Bodiroga je napravio sjajnu karijeru, uvek je pokazivao klasu…Tu su i Saša Danilović, Vlade Divac, Peđa Stojaković, nekog ću sigurno da zaboravim”.

Čačak i Borac na košarkaškoj mapi iz ugla Veljka Mršića.

“Kad se vide fotografije Obradovića, Kićanovića, Mišovića, Androića…moramo da izrazimo duboko poštovanje”, zaključio je selektor Hrvatske i trener Zadra Veljko Mršić.

Narednog dana (subota) u borbi za opstanak Zadar je sa 65:61 dobio Borac i ušao u mirniju luku kada je opstanak u pitanju.

Đurđe Mečanin

djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

Veljko Mršić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara