Veliki lav

Vreme čitanja: 5min | ned. 19.01.20. | 11:00

Čestitke Veličkoviću na rekordu od Duška Vujoševića, Andree Trinkijerija, Ostoje Mijailovića, Petra Božića...

Kapiten Partizana Novica Veličković sinoć je postao igrač sa najviše utakmica u istoriji crno-belih. Ušao je u toku prve četvrtine na gostovanju crno-belih FMP-u u Železniku i tako je upisao svoj 472. meč u karijeri u crno-belom dresu. Na taj način ostavio je iza sebe Petra Božića koji je u karijeri igrao za Partizan 471 put. Upisao se tako u istoriju. 

To je veliki uspeh za Novicu koji je sada dobio i matematički dokaz kolika je legenda kluba kakav je Partizan. Pored tolikih imena koji su kroz decenije nosili dres Partizana, sada je Novica upravo taj koji će ostati upisan kao neko ko najviše puta igrao za navijače Partizana. A to je velika stvar. Imao je Partizan u svojoj istoriji i bolje igrače, imao je i talentovanije, ali nije bilo mnogo borbenijih. U rečniku pod reč borba i požrtvovanje za dres voljenog kluba stoji Novičina slika.

Izabrane vesti

A kakvi su moderni trendovi, u situaciji gde igrači rano odlaze iz naših klubova, i ne zadržavaju se generalno više od par sezona, teško je poverovati da bi neko mogao skorije da prestigne Veličkovića na ovoj listi.

Možemo da kažemo da je Veličković Partizanov košarkaški Saša Ilić.

I zato su o Novicinom uspehu govorili, između ostalih, i njegov bivši trener Duško Vujošević i saigrač Petar Božić. Svi shvataju važnost Veličkovićevog dostignuća.
"Sećam se kad je Novica došao u Partizan iz košarkaškog kluba Zemun, kako on kaže Munze, od početka je imao veliku ambiciju, takmičarski duh, borbeni karakter i volju koja je pratila ambiciju da radi onoliko koliko je potrebno da ostvari ono što želi. I sada posle svih tih godina je koristan za Partizan, a te godine su bile ispunjene i teškom povredom. Svaka mu čast na tom trajanju i na ljubavi prema Partizanu koja je ogromna... Mali lav se razlikuje od velikoga, ali i nosi genetski materijal koji mu omogućava da postane car. Svaka mu čast", rekao je najtrofejniji trener u istoriji Partizana, Duško Vujošević.

Novom rekorderu čestitao je i Petar Božić, bivši kapiten Partizana i igrač koga je upravo Veličković pretekao na listi igrača sa najviše zvaničnih utakmica u crno-belom.
"Novice, brate moj, srećan sam što si ti oborio rekord i ja ti od srca čestitam na tome. Ja sam imao tu čast da budem jedan mali deo tvoje priče koja i dalje traje i da budem svedok koliko si truda i motiva uložio da bi postao ono što si danas. Ti si Noco danas legenda Partizana, ti si igrač sa najviše odigranih utakmica i ja ti želim da još dugo igraš", rekao je Božić.

Čestitkama se pridružio i predsednik Partizana Ostoja Mijailović.
"Čestitke za našeg kapitena! Dragi Novica, legenda si postao odavno, a od sada zauzimaš počasno mesto! Nadam se da ćemo imati tu privilegiju da te još dugo gledamo na terenu".

Na konferenciji održanoj posle utakmice u Železniku, trener crno-belih, Andrea Trinkijeri, takođe je sinoć čestitao Veličkoviću na velikom uspehu.
Imali smo želju da igramo, igrali smo bez dva važna igrača, ali nismo to osetili. Igrali smo čvrsto u odbrani i u skoku, imali smo nekih grešaka, ali kada igraš sa ovakvom energijom i intenzitetom na kraju te greške manje koštaju. Mislim da je jako važno da kažem za Novicu, danas je postao rekorder Partizana, pravi kapiten i drago mi je da smo to danas uspeli da proslavimo sa pobedom“, rekao je Trinkijeri.

Novica je 2009. godine bio Evroligina Zvezda u usponu. Osvojio je tri puta ABA ligu, bio je MVP Fajnal fora Jadrana 2009. godine. Pet puta je bio prvak Srbije, četiri puta osvajač Kupa, bio je i MVP Superlige te Kupa iste te 2009. godine kada je igrao verovatno najbolju košarku u životu.

Tada je sa reprezentacijom osvojio srebro u Poljskoj na Evropskom prvenstvu. Ali, nema sumnje da će se ipak po završetku njegove karijere najviše govoriti o njegovoj zaostavštini u Partizanu čija je legenda. Sa ovim nastupom od sinoć definitivno je zlatnim slovima upisao svoje ime u knjigu Partizanove istorije.

Podsetimo se odgovora Novice Veličkovića iz intervjua koji je dao pred početak sezone za naš sajt. Podsetimo se njegovih razmišljanja o košarci, Partizanu...

"Vuče me i dalje. Košarku jednostavno mnogo volim. Ona mi je od 10. godine do dana današnjeg glavna preokupacija, naravno uz porodicu koja je na prvom mestu. Košarka je nešto posebno. I stvarno tek pre tri ili četiri godine skonta čovek da mi je to način života i da je toliko volim da ne mogu da zamislim život bez nje"

"Trudio sam se uvek da košarku igram iskreno i na način na koji znam da je igram. Zadovoljan sam stvarno. Doživeti povredu koju sam ja imao sa 25 godina u momentu kada sam u Real Madridu i sebe sam gledao da sam, na mojoj poziciji bio među ne znam koliko igrača u Evropi. I reprezentacija, sve što je pratilo to... Kada skontaš da ne možeš da uradiš 50% stvari koje si mogao, mnogo boli. Mnogo je teško. Sigurno da posle prve i druge operacije, gde mi je rečeno da ću, 50-50, da ću moći, neću... Ja sam izgurao sedam, osam godina i sigurno da sam ponosan na sebe i na sve što sam pretrpeo. Mnogo je bolnih dana i teških dana. Mogao sam mnogo stvari da uradim, da igram tri utakmice u danu bez problema. Da ostanem duže da radim. Da budem 24 sata u sali da treba. Ali kada skontaš da to više ne može, da igraš sa 26 godina na iskustvo. Tako ispada”.

"Dete sam iz ovog grada i meni je bila uvek želja da se vratim u Partizan, tu sam. Ponosan sam na to. Svoj sam na svome. Neko kaže - j..ga, mogao je više. Slažem se, moglo je sigurno. Ali neke stvari čovek ne može da predvidi. Da sam znao seo bih, ne bih pao. I danas igram košarku sa emocijom. Doživljavam košarkaške stvari sa velikom željom".

Bio sam u Partizanu kada je dominirao, i kada je bilo teško... Kažem ja na neki drugi način gledam klub. Došao sam kada sam imao 14 godina. I evo on mi je i do dana današnjeg neka vodilja".

Novica Veličković je istinska legenda Partizana. Sada ima i matematički dokaz za to, ako je on uopšte bio potreban. Malo je igrača koji su igrali sa toliko srca za Partizan kao što je to činio, i čini, Veličković.

Partizanov kapiten. Veliki lav. Ratnik sa crno-belim bojama ispod očiju.

gallery

FOTO: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara