Markus Pejdž protiv odbrane Virtusa
Markus Pejdž protiv odbrane Virtusa

Velika istorija, veliki ulog, velika šansa

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.02.20. | 08:36

Partizan gostuje Virtusu u napadu na četvrtfinale Evrokupa (20 časova, TV Sportklub 2)

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Bolonje)

Partizan je uspešno odradio posao protiv Darušafake i u dobrom raspoloženju stigao na gostovanje koje se može svrstati najtežim u grupi. Možda i u celom Evrokupu. Crno-beli i Virtus će ponovo ukrstiti koplja, s tim što bi beogradski sastav trijumfom obezbedio prolaz u četvrtfinale bez obzira na druge rezultate.

Izabrane vesti

Virtus ove sezone daje prosečno 84,1 poen, Partizan je na 77,2. U skokovima su potpuno izjednačeni, Bolonjezi su beležili četiri asistencije više u proseku, za šta Aleksandar Đorđević može da zahvali Milošu Teodosiću i Stefanu Markoviću. U procentu šuta su blizu jedni drugima, s tim što je Virtus za nijansu bolji.

Gledajući prethodni sudar, Partizan je dobio 18 razlike, što psihološki može da utiče na revanš. Italijanski tim želi osvetu, jer je košarkaškim rečnikom “prebijen” u Beogradu. Da bi uzvratio, Virtus će morati da probije Partizanovu defanzivu, najveći kvalitet tima Andree Trinkijerija. U tom segmentu Partizan blista, crno-beli primaju u proseku 70 poena po utakmici u Evrokupu, a Virtus 78,5, što je razlika u korist gostiju.

Taj segment je bukvalno slomio Darušafaku minule sedmice, kada je turski tim za 40 minuta igre ubacio samo 57 poena u Pioniru, međutim, večeras (20 časova, TV Sportklub  2) će se igrati u Bolonji, u dvorani Paladoca, gde će i Partizan imati navijače.

Uverili smo se na licu mesta da se radi  o akustičnoj, udobnoj, ušuškanoj hali,  u kojoj bi galama mogla da bude prilična. Za to Partizan mora da se spremi, ali činjenica da crno-beli dolaze  na ovaj duel sa gostovanja Crvenoj zvezdi govori u prilog tome da Trinkijerijevim učenicima ambijent ne bi smeo da predstavlja problem.
Čeka nas fantastična utakmica. Ovo je istorijska dvorana, ovde su bile mnoge fantastične utakmice. Potezi, igrači... Ova dvorana je videla istoriju – Danilovića, Bodiroga je ovde odigrao nekoliko velikih utakmica, pa Krešimir Ćosić, Petar Skansi...“, poodsetio  je Trinkijeri.

Novica Veličković i Aleksandar Đorđević

Crno-beli su 1992. na putu ka osvajanju tadašnjeg Kupa šampiona prošli upravo Virtus (tad pod imenom Knor). Bilo je 2:1 u pobedama, a poslednji, treći meč, Partizan je tada dobio baš na mestu na kom će i večeras igrati. Mnogo je simbolike i istorije u ovom zdanju. Zub vremena čini svoje, ali ako se može reći da se u Pioniru diše i miriše košarka, slično je i u Bolonji u Paladoca areni.

Partizan bi trebalo da obrati najveću pažnju na Teodosića i Markovića. Pored njih, kao veoma bitni šrafovi pokazali su se Gejns i Gembl, veoma nezgodni igrača na svojim pozicijama. U dobroj su formi i mogli bi da zadaju crno-belima mnogo glavobolja ukoliko se ne budu „lečili“ na vreme. Simbol Bolonje su “dva tornja”, tako su i dva veoma bitna igrača dva tornja Virtusa, Gembl i Hanter. Visoki  igrači Partizana nisu briljirali u derbiju, sad imaju šansu da poprave utisak.

I na ovoj utakmici Partizan neće moći da računa na povređenog Redžija Redinga , šansu je Trinkijeri do sada pružao mladom Urošu Trifunoviću pre Žanisa Pejnersa, koga odavno nema na parketu. Očekuje se da Virtusu na crtu izađe isti sastav koji je igrao protiv Zvezde.

Najbolji strelac Virtusa je Teodosić sa 17 poena u proseku, prate ga Gembl sa 11,6 i Gejns sa 11,5. Kod Partizana se do sada u Evrokupu najviše istakao Nemanja Gordić sa 10,4 poena u proseku, Tomas je dodao 9,7 i Zagorac 9,3.

Inače, Virtus se zagrejao za dolazak Partizana. Slavila je ekipa Aleksandra Đorđevića ubedljivo protiv Pezara (106:89) i na taj način stekla dobro raspoloženje pred dolazak beogradskih crno-belih.

Trenerog crnog “V” , Aleksandar Đorđević osvrnuo se na prvi duel, svestan  da će biti varnica za ono što sledi.
Svi se radujemo ovoj utakmici. Siguran sam da je prvi meč dodirnuo ponos mnogih. Važnost ove  susreta je krucijalna. Partizan je sagrađen od mnogo kreatora igre, igraju ponekad sa tri plejmejkera. Atletski su potkovani, fizički snažni. Biće tvrdo. Prvi meč nas je naterao da razumemo koji je nivo ekipi  potreban da bi mogla da se takmiči. Bilo je to posebno, izuzetno okruženje u Beogradu i očekujem od naših navijača da učine isto”, rekao je Đorđević.

Partizan je umoran zbog iscrpljujućeg derbija i tesnog poraza. Narednog jutra je doputovao za Bolonju, odradio večernji trening  i danas igra meč koji može mnogo da mu donese. Samo, za ovakve utakmice ne postoji izgovora.

(FOTO: Star sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara