Užice kliče „ABA 2 liga“: Zlatibor konačno pao, Sloboda na pragu Jadrana

Vreme čitanja: 6min | sub. 01.02.20. | 22:14

Borac doživeo šokantan poraz u Pančevu protiv fenjeraša Tamiša

Krcata dvorana Veliki park, gotovo 2.000 ljudi i novi praznik košarke! Sloboda je po prvi put nakon dužeg vremena u susret sa Čajetincima ušla kao favorit, uprkos odlasku najboljeg njihovog košarkaša, Dušana Kutlešića u Steauu. Ali Užičani su pokazali da su čvrsti kao stena, nisu možda odigrali lepo i lepršavo kako to obično umeju, ali su zato večeras zategli odbranu i zaustavili Zlatibor pred Starim gradom – 78:73.

Kao što smo pomenuli, večeras ključ nije bio u brzoj i lepršavoj igri, već u defanzivnim zadacima. U njima su znatno uspešniji bili domaći košarkaši, koji su pre svega ograničili Zlatiborce na samo 15 poena za uvodnih 15 minuta, nakon čega je sve bilo dosta lakše. Imali su Užičani čak 31 skok u prvom poluvremenu, od toga je 14 sakupio Ranko Simović, pa nije bilo ni čudno to što su Ere večeras slavile pred svojim navijačima.

Izabrane vesti

A tek da napomenemo, Sloboda nikada do sada nije pobedila Zlatibor u prvom rangu! Zapravo, nalazila se u seriji neuspeha koja datira još od njihovih međusobnih okršaja u Drugoj muškoj ligi Srbije. No eto, i ta crna tradicija je večeras konačno srušena.

Doduše, morala je na kraju užička publika i da drhti, pošto je mladi tim Slobode od gotovog napravio veresiju i sa 14 poena razlike, koliko je imao na oko tri minuta pred kraj, u poslednjih nekoliko napada uđe sa samo tri poena zalihe. Ere su to uspele da odbrane i da upišu petnaestu pobedu u sezoni.

Najefikasniji u timu Slobode večeras je bio njen kapiten, Stefan Simić, koji je dobacio do 21 poena uz 12 uhvaćenih lopti, čime je ostvario dabl-dabl učinak. Po dve cifre u dve kolone je zabeležio i odlični Ranko Simović, koji je postigao deset poena i uhvatio čak 16 skokova, od toga, već smo pomenuli, čak 15 u prvom poluvremenu. Dvocifreni su bili još Dimitrije Nikolić sa 16 poena, Tevin Foster sa 12 poena, te Tadija Tadić koji je meč završio sa 11 poena. Na drugoj strani, najraspoloženiji u timu Zlatibora bio je Dragoslav Papić sa 22 poena, a raspoložen je bio i Svetozar Popović sa 19 poena, te Bojan Stanojević koji zaokružuje krug dvocifrenih sa 12 postignutih poena.

Zlatiborci su se na samom početku držali tek nekih šest minuta. Nakon toga su u potpunosti pali, Užičani su krenuli da ređaju poene preko izuzetno rasoloženih Tadije Tadića i kapitena Stefana Simića i delovalo je da su gosti u potpunom kanalu nakon uvodnih deset minuta košarke – 23:10.

Početak druge četvrtine nije nagovestio ništa bolju partiju Zlatiboraca. Kod Slobode je tada poenterski „proradio“ i Ranko Simović, koji je bio izuzetno aktivan na skoku i već do polovine druge deonice uspeo je da sakupi čak 13 skokova (šest u odbrani i sedam u napadu) i prednost je u jednom trenutku dostigla tada maksimalnih plus 19.

Međutim, gosti iz Čajetine su do kraja kvartala uhvatili ritam i serijom 7:0 su prišli na „samo“ deset poena zaostatka. No, Sloboda je poenima Tevina Fostera sa linije penala ipak Zlatiborcima zadala zadatak da u drugom poluvremenu nadoknade 12 poena, koliko je iznosila razlika pred odlazak na veliki odmor – 37:25.

Gore-dole je ono što može opisati dešavanja u trećoj deonici. Sloboda je u nekoliko navrata uspevala da ode na odličnih 17 ili 18 poena prednosti, ali je Zlatibor uvek uspevao da se vrati na onu razdaljinu na kojoj se nalazio na početku drugog poluvremena. Baš tako je i bilo pred ulazak u poslednjih deset minuta košarke – 55:43.

Ni poslednja deonica nije donela neke prevelike promene u igri. I ovde je Sloboda uspevala da se domogne velikih 16 poena prednosti, činilo se da je time sav posao i obavila, ali se još jednom pokazalo da u Košarkaškoj ligi Srbije ništa nije gotovo dok ne odsvira poslednji zvuk sirene. Zlatibor je napravio seriju od 11:0 i tako uveo meč u penal završnicu. Uspeli su gosti iz Čajetine da poenima Papića sa linije za slobodna bacanja priđu i na samo dva poena zaostatka, ali su Dimitrije Nikolić i Tevin Foster sačuvali smirenost i doneli Slobodi prekid crne serije koju imaju protiv Zlatibora.

Iznenađenje dana u Pančevu! Gledao je Tamiš u rupu bez dna, bio je zakucan za poslednje mesto na tabeli zajedno sa Vojvodinom, ali je večeras u svom "Strelištu" uspeo da obori lidera prvenstva. Borac nije ličio na sebe, imao je čak 19 izgubljenih lopti, što je domaćin znalački iskoristio i došao do zlata vredne pobede kojom je prekinuo niz od devet vezanih poraza – 84:79.

Borac kao da je nestao sa terena na dva minuta pred kraj meča. Gavrilović je tada postigao trojku za vodstvo Čačana od 76:79, a od tada su njihov bivši igrač Predrag Prlja i Miloš Nikolić nanizali osam poena u nizu i doneli radost malobrojnoj publici u „Strelištu“. Sloboda je tako ponovo prišla na samo korak iza Čačana u borbi za titulu šampiona Srbije.

Najefikasniji je u ekipi Tamiša bio Aleksa Čabrilo sa 18 poena (uz 3/3 za dva i 4/7 za tri), a ispratili su ga Predrag Prlja sa 14 poena, te Saša Radović i Džarid Rouds sa po 13 poena. U ekipi Borca, Ivan Gavrilović je dobacio do 15 poena, dok su Uroš Čarapić i Radovan Đoković završili na koti od 11 poena.

Potpuni slom je večeras doživela ekipa Vršca, koja iz kola u kolo sve više klizi u borbu za opstanak. Nije tajna da ekipu iz Banata muče brojne povrede i odsustva, ali je večerašnja predstava protiv Metalca u Valjevu sigurno bila jedna od lošijih koju je neka ekipa prikazala ove sezone u Košarkaškoj ligi Srbije. Domaći su vezali drugu pobedu kod kuće i nastavljaju grčevito da se bore za opstanak – 103:66.

Meč je rešen već nakon prvog poluvremena, gde je rezultat bio neverovatnih 54:25 za domaću ekipu. Ostatak susreta valjevska publika mogla je da odgleda prilično spokojno, pošto Vršac nije pokazivao nikakve znake oporavka. Čak naprotiv, iz minuta u minut razlika je nastavila da raste.

Najzaslužniji za pobedu domaćih bio je Luka Anđušić sa 24 poena, a odličan je bio Aleksa Stepanović koji je upisao dabl-dabl sa 21 poenom i deset skokova. Toma Vasiljević je zaokružio krug dvocifrenih upisavši 14 poena. Na drugoj strani jedino su Mladen Grušanović sa 14 poena, te Miloš Dimić sa 13 poena prikazali solidnu igru.

Za kraj, Dinamik se propisno namučio da na leđa obori jedno od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnjeg izdanja Košarkaške lige Srbije. Napredak iz Aleksinca je u Beogradu dugo držao egal sa Dorćolcima, pa čak i vodio, ali je iskusniji domaćin ipak prevagnuo meč u svoju korist kada je to bilo najpotrebnije – 81:77.

Ključno je bilo promašeno slobodno bacanje Nemanje Karalića na oko deset sekundi pred kraj, jer je igrač Napretka mogao svom timu da donese bar nadu za produžetak, ukoliko bi odbranio poslednji napad. Ipak, ruka nije bila mirna, a domaćin je preko Bojana Tomaševića osigurao trijumf do kraja.

Upravo on je i bio najefikasniji u ekipi Dinamika sa 20 postignutih poena, Miloš Glišić je izbrojao do 16 poena, dok su Mert Akaj i Ivan Smiljanić dodali po deset poena. Turski košarkaš je čak došao i do dabl-dabl učinka zbog deset podeljenih asistencija. Na drugoj strani su zablistali Dimitrije Raičević sa 16 poena, te Aleksandar Ilkić i Nemanja Karalić sa po 12 poena. Ovaj drugi je takođe došao do deset skokova, čime je upisao dabl-dabl.

KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE – 18. KOLO

Petak
Vojvodina – Kolubara 82:91
/Simović 24 (7sk), Radulović 16 (11as), Agoč 12 – Simić 30, Čvorović 15, Vuletić 12 (11sk, 7as)/

Subota
Mladost Zemun – Dunav Stari Banovci 83:73
/Dreksel 23 (9sk), Taker 20 (11sk), Mijailović 15 (8as), Tanasković 11 (11sk), Belić 10 (11sk) – Jeković, Drašković 10/

Tamiš - Borac Čačak 84:79
/Čabrilo 18, Prlja 14, Rouds, Radović 13 - Gavrilović 15, Đoković, Čarapić 11/

Sloboda Užice - Zlatibor Čajetina 78:73
/Simić 21 (12sk), Nikolić 16 (9sk), Foster 12, Tadić 11, Simović 10 (16sk) - Papić 22, Popović 19 (9as), Stanojević 12/

Dinamik - Napredak Aleksinac 81:77
/Tomašević 20, Glišić 16, Smiljanić 10, Akaj 10 (10as) - Raičević 16 (7sk), Karalić 12 (10sk), Ilkić 12/

Metalac Valjevo - Vršac 103:66
/Anđušić 24, Stepanović 21 (10sk), Vasiljević 14 - Grušanović 14, Dimić 13/

Nedelja
18.00: Novi Pazar – OKK Beograd

Foto: MN Press, KK Borac (Duško Radišić), KK Dinamik VIP Pay


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara