Nikola Đurišić (Foto: MN Press)
Nikola Đurišić (Foto: MN Press)

Đurišićevom izboru na draftu se posebno raduje Zvezda

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.06.24. | 10:49

Velike su šanse da Atlanta mladog Srbina ostavi na "kaljenju" u Evropi, što bi mogli da iskoriste crveno-beli

Nikola Đurišić je prethodne noći postao 29. srpski košarkaš koji je izabran na NBA draft lutriji, a 16. koji je to postigao kao igrač Mege. Izvesno je da na istoj adresi neće ostati i naredne sezone, samo što je veliko pitanje da li će odmah obući dres Atlante Hoks.

Osim porodice i prijatelja, sinoćnji izbor su pomno ispratili i čelnici Crvene zvezde koji odavno ne kriju da žele da vide momka iz Genta u svojim redovima. Činjenica da je njegovo ime prozvano tek na sredini druge runde, u dobroj meri povećava šanse crveno-belima u toj zamisli.

Izabrane vesti

"Nismo daleko da se dogovorimo sa Đurišićem. Zavisiće od drafta, naravno", rekao je još krajem maja predsednik srpskog i regionalnog šampiona, Nebojša Čović koji je nedavno još jednom potvrdio svoje reči.

Jasno je da je jedan od najtalentovanijih mladih domaćih igrača na Zvezdinom radaru već duže vreme, kao i da su određeni kontakti uspostavljeni još u toku prošle takmičarske godine.

Sam igrač je baš u razgovoru za Mozzart sport istakao da mu je prvenstveno želja da posle drafta ostane u ligi, kao i da mu je drago zbog interesovanja kluba sa Malog Kalemegdana.

"Meni je san da ostanem u NBA ligi. Videćemo da li ću uspeti, sve zavisi od mene. Drago mi je zbog interesovanja Zvezde, ali videćemo šta će biti."

Sa trenutne tačke gledišta, Đurišić je bliži tome da se još zadrži u evropskoj košarci, mada oko njegove budućnosti se sada isključivo pita ekipa iz Džordžije. Sve zavisi da li trener Kvin Snajder vidi Srbina u timu već za narednu sezonu i da li kojim slučajem želi da ga pošalje na unapređivanje u filijalu u razvojnoj ligi.

Svakako, mnogo toga će biti jasnije i posle Letnje NBA lige koja je na programu od 12. do 22. jula u Las Vegasu. Mesto koje upravo služi tek izabranim pikovima da se pokažu novim poslodavcima i osiguraju zagarantovan ugovor.

Ipak, malo je igrača sa ovih prostora koji su izabrani u drugoj rundi, a da su odmah iskusili NBA. Od njih 15, samo su Miloš Babić i Alen Smailagić debitovali iste godine. I za obojicu se to pokazao kao preveliki zalogaj pošto nisu ostavili dugotrajni trag preko bare.

Babić je 1990. kao jedan od prvih Srba na draftu izabran kao 50. pik od strane Finiksa koji ga je odmah prosledio u Klivlend. Tamo je proveo debitantsku sezonu, a kasnije još jednu u Majamiju. Sveukupno je odigrao samo 21 meč sa prosečnim brojkama od 1,8 poena uz jedan skok za nešto više od četiri minuta na parketu.

Smailagićev slučaj je bio nešto drugačiji. Nju Orleansa ga je birao sa 39. pozicije na draftu 2019. čime je postao tek sedmi košarkaš koji je draftovan iz NBA G lige. Potom je odmah poslat u Golden stejt u kojem je ostao dve sezone i za ukupno 29 odigranih utakmica je beležio tri poena uz 1,5 skokova za 7,7 minuta na terenu. Kasnije je revitalizovao karijeru u Partizanu, a od naredne sezone će nositi dres litvanskog Žalgirisa.

Naravno, svačiji slučaj je drugačiji, ali možda je za Đurišića svrsishodnije da stekne još iskustva u evropskoj košarci. To nije nikakav znak slabosti. Čak je i Nikola Jokić nakon izbora na draftu ostao jednu dodatnu sezonu u Megi. A potom pokorio NBA svet.


tagovi

Nikola ĐurišićKK Crvena zvezdaAtlanta HoksNBA draft

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara