Košarkaš Ulma, Jago dos Santos (Screenshot - Youtube.com)
Košarkaš Ulma, Jago dos Santos (Screenshot - Youtube.com)

Ulmova "žoga bonita" usmerila Trinkijerija ka izlaznim vratima Bajerna, Vrapci nastavili da žive bajku

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.06.23. | 21:29

Veliko iznenađenje u košarkaškoj Bundesligi, Bavarci počišćeni u polufinalu

Preneli su brojni evropski mediji da se na klupi Bajerna sprema promena, te da će Andreu Trinkijerija naslediti jedan od najuspešnijih trenera u istoriji madridskog Reala, Pablo Laso. Nakon "metle" od Ulma u polufinalu nemačkog plej-ofa, odlazak italijanskog stručnjaka postao je sasvim izvestan. Vrapci su predvođeni brazilskim tandemom Bruno Kaboklo - Jago Mateus dos Santos u trećoj utakmici slavili 104:102 posle 45 minuta igre (92:92).

Domaći tim je imao 16 poena prednosti početkom odlučujućeg kvartala, ali su Bavarci na krilima sjajne igre Kasijusa Vinstona došli do preokreta serijom 13:0. Ipak, Huan Nunjez je polaganjem prekinuo post Ulma u poslednjem minutu, a onda je Brendon Pol pocepao mrežicu šutem za tri iz ugla na osam sekundi do kraja za izjednačenje. Vinston je zabrljao u narednom napadu, Pol potom opalio sa devet-deset metara za pobedu - i promašio. Otišlo se u produžetak.

Izabrane vesti

U dodatnih pet minuta je zablistao Kaboklo. Vezao je šest poena, Bajern nije imao odgovor na drugoj strani i našao se u problemu. Proradili su Bavaraci, "reagovao" je i Trinkijeri tehničkom, a ponovo su se zakomplikovale stvari kada je Andreas Obst u završnici dobio priliku da sa tri penala približi svoju ekipu na poen zaostatka. Jednom je bio neprecizan, na drugoj strani je precizan bio Džoš Holi (dvojka iz okreta), da bi domaćin u penal završnici čuvao višak. Uspeli su gosti da se izbore za priliku da pobede, ali je Obst promašio trojku sa zvukom sirene i Ulm je otišao u finale.

Najefikasniji je u pobedničkom sastavu bio Kaboklo sa 22 poena (sedam skokova), njegov sunarodnik Dos Santos je dodao 15, uz sedam asistencija. Holi je brojao do 13, Karim Jalov do 12, kao i Tomaš Klepejš, dok je Nunjez bio na skok od dabl-dabla sa 11 poena.

Kod Bajerna 22 poena Kasijusa Vinstona, tri manje dodao je tragičar Obst, dok su dvocifreni bili i srpski reprezentativac Ognjen Jaramaz sa 12 (sve u prvom poluvremenu) i Nik Vajler Beb sa 10 (osam skokova).

Ekipa Antona Gavela je izrasla u pravu senzaciju u Nemačkoj, pošto je prvo sa 3-1 u četvrtfinalnoj seriji eliminisala branioca trona, berlinsku Albu. Tako je zakazala megdan sa Bajernom, stekao se utisak da se ekipi iz Minhena otvorio put ka tituli, ali su Dos Santos, Kaboklo, Nunjez, Karim Jalov, Pol i drugovi počistili evroligaša i plasirali se po četvrti put u veliko finale, prvi put od 2016.

Ulm će se za pehar boriti sa boljim iz duela između osvajača Lige šampiona Bona i Ludvigsburga, a sastav Tuomasa Isala posle dve utakmice ima meč loptu (2-0). Nemačka će tako dobiti novog šampiona, pošto Ulm, Bon i Ludvigsburg nikada nisu osvojili titulu. Bon je četiri puta gubio u finalu, Ludvigsburg jednom (2020).

Dokazao je tim sa obale Dunava da se u njegovim redovima poslednjih godina veoma dobro radi. Ove sezone je došlo do velikog preokreta kada su ugovore potpisali bivši NBA košarkaši Kaboklo i Pol. Uz supertalentovanog Nunjeza i odličnog Dos Santosa, solidne domaće igrače poput Jalova i Filipa Herkenhofa, napravljeni su uslovi za kvalitetne rezultate. Mada malo ko je mogao da pretpostavi da će sa sedmog mesta na tabeli, preko prošlosezonskih finalista i objektivno najboljih timova u zemlji, stići do poslednjeg stepenika

Prilično je jasno da će Ulm nakon ovih rezultata teško zadržati ključne igrače. Dos Santos je minulog leta stigao iz Flamenga i vrlo brzo se adaptirao na evropsku košarku, pokazao kvalitet. Visok je 178 centimetara i stilom igre podseća na Fakunda Kampaca, ima samo 24 godine. Svojevremeno su ga ESPN i brazilski Esporte proglasili za najveće otkrovenje brazilske košarke u prethodnoj deceniji.

Kaboklo ima veliko iskustvo iza sebe, igrao je kratko i u Evropi za Limož, a iza sebe ima i 105 nastupa u NBA. Krase ga zavidne fizičke predispozicije, odlično je sarađivao sa zemljakom Dos Santosom ove sezone, a iako mu šut sa distance nije preterano precizan, ume da pogodi. Vrlo dobar je u tranziciji, na ofanzivnom skoku, čini se da ima potencijal i za Evroligu.

Nunjez je veliki biser madridskog Reala. Odlučio je minulog leta da želi veću ulogu i potpisao trogodišnji ugovor sa Ulmom. Čeka ga blistava budućnost i u španskoj reprezentaciji, a nedavno je obelodanjeno da će preskočiti ovogodišnji draft. Hoće li mu Blankosi ukazati šansu već sledeće sezone? Ako u Realu ne bude mesta, čini se da bi moglo da budem u nekom drugom evroligaškom klubu.

Jalov je karijeru počeo u Bajernu, proveo četiri godine u Minhenu (jednu bio pozajmljen Ludvigsburgu), ali nije zadovoljio. Usledio je odlazak u Braunšvajg, gde ga je spazio Ulm i angažovao leta 2021. godine. Već neko vreme je i član nemačke reprezentacije, za koju je nastupao u kvalifikacijama za prethodna dva Evropska prvenstva, ali i za predstojeći Mundobasket. Veoma je borben, atletski izuzetno sposoban, pa je vrlo moguće da će od naredne sezone igrati na još višem nivou.

Uz pomenuti kvartet se odlično adaptirao i 32-godišnji Pol. Bivši košarkaš Anadolu Efesa i Olimpijakosa, ali i San Antonio Sparsa još jednom je pokazao da je najbolji kada je najteže, ali i da ga krasi odličan šut sa distance. Njegovo iskustvo imalo je veliku ulogu u ovosezonskom uspehu i biće Gavelu potrebno da nastavi sa dobrim partijama i u finalu.

Što se tiče Bajerna, na startu polufinalne serije izgubio je sa ubedljivih 69:87 u Audi Domu, pa je pružio nešto bolji otpor u drugom meču, a sada je doživeo još jedna bolan poraz i neslavno se oprostio od sezone. Uspeo je da podigne samo pehar u Kupu, dok je Evroligu okončao daleko od plej-ofa, kao 15. na tabeli sa učinkom 11-23. Sve ukazuje da Trinkijeri završava epizodu u Minhenu, a očekuje se da ga odmeni Laso. A promena na klupi, izvesno će dovesti i do korenitih promena u igračkom kadru, pa se čini da je pred direktorom kluba Markom Pešićem mnogo posla ovog leta.

Što se tiče bivšeg trenera Partizana, za tri godine u Nemačkoj dva puta se plasirao u plej-of Evrolige, osvojio je i dva Kupa, ali nijednu titulu.



tagovi

UlmKK Bajern MinhenJago dos SantosBruno KabokloHuan NunjezBrendon PolAndrea TrinkijeriKasijus VinstonOgnjen JaramazAndreas Obst

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara