(©FIBA Basketball)
(©FIBA Basketball)

U Morica Vagnera ušao duh Dirka Novickog: Rapsodija Nemačke u Splitu označila kraj generacije Brazila

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.07.21. | 21:21

Panceri izvadili vizu za Olimpijske igre u Tokiju

Maštao je Aco Petrović da iz njegove Dalmacije i Splita lansira selekciju Brazila na Olimpijske igre u Tokiju, ali je naleteo na moćnije od sebe. Na poslednjoj stepenici. Udario je Brazil u zid, jer Nemačka je bila poput onog čuvenog iz Berlina. Ali se nije dala srušiti. Raspršeni su snovi Selesaa u gradu podno Marjana, a upravo bi Nemačka mogla ovim trijumfom da označi kraj jedne generacije Brazilaca - 75:64 (14:17, 22:17, 16:12, 23:18)

Neće Aco Petrović biti u prilici da kaže „Ta divna splitska noć“. Ostao je gorak ukus u ustima, baš kao što je bio gorak i kada je predvodio selekciju Hrvatske. Oproštaj jedne generacije, jer Igre u Parizu teško da će dočekati iskusni Marselinjo Uertas, Anderson Varežao, Rafael Hetšajmer, pa i Vitor Benite.

Izabrane vesti

Uništio je Moric Vagner rivala sa Zelenog kontinenta i poveo selekciju Nemačke na najveću smotru. Nerešiva enigma bio je krilni centar Orlando Medžika za Brazilce. Poigravao se sa čuvarima, sipao poene kao od šale i bio prvi među jednakima kod Pancera. Zablistao je Moric Vagner kada je bilo najpotrebnije. U finalu je ubacio skoro koliko i na prethodne tri utakmice na kvalifikacionom turniru.

Otkačila se ruka. Sve ga je išlo. Ni izbliza nije Moric Vagner bio tolika pretnja u prethodnim susretima. Zbirno je ubacio Hrvatima, Rusima i Meksikancima 29 poena, a samo u velikom finalu 28 poena. Najbolji kada je najpotrebnije.

Rovovska bitka, ništa drugo nije se ni očekivalo kada je ulog viza za Olimpijske igre. Nestali su atrakcija i lepršavost. Svelo se na onu krilaticu da odbrana osvaja trofeje. U ovom slučaju donosi kartu u jednom smeru za Tokio. Vlada je neizvesnost, napetost se u Spaladium areni mogla seći nožem… Sve do sredine trećeg perioda. Od tada je isključivo Nemačka povlačila konce.

Nije sastav Ace Petrovića mogao da odgovori, potrošio se. Stigao je najiskusnije umor. Osetila je to Nemačka, dodala gas i krenula da melje protivnika ritmom. Prednjačio je Moric Vagner, a najveća potpora mu je bio Robin Bencing sa 13 poena. Prespavali su veći deo najbitnije utakmice Maodo Lo i Nils Gifaj, ali se to nije odrazilo na konačan ishod. Ipak, u završnici su i njih dvojica izašli iz senke u kojoj su bili dobar deo meča.

Skratila se Brazilcima ruka u finalu. Bledo izdanje većeg dela tima surovo je kažnjeno. Zakazali su oni najiskusniji sa izuzetkom Andersona Varežaa koji je pogodio svih sedam uzetih šuteva za dva poena i meč završio sa 14 pona. Sve u svemu – tanak Selesao. Pretanko kada se puca na Olimpijske igre. Loši dani se ne praštaju, a njih je sačekao u najnezgodnijem trenutku.

NEMAČKA – BRAZIL 75:64 (14:17, 22:17, 16:12, 23:18)

Dvorana: Spaladium arena, Split

NEMAČKA: Bartel 2, Benzing 13, Obst 3, Saibu 1, Vagner 28, Bonga, Gifaj 8, Lo 10, Vank, Timan 2, Fojtman 8, Vimberg.

BRAZIL: Kaboklo 9, Garsija 10, Uertas 2, Mejndl 6, Varežao 14, Benite 9, De Paula, Dijas, Luž, Marijano, Santos 6, Hetšajmer 8.


tagovi

Olimpijske igre 2021Olimpijske igrekošarkaška reprezentacija Brazilakošarkaška reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara