Košarkaška reprezentacija Srbije (©FIBA Basketball)
Košarkaška reprezentacija Srbije (©FIBA Basketball)

U iščekivanju spiska: Veći deo reprezentacije na odmoru, čekaju se Mile, Petrušev, Gudurić...

Vreme čitanja: 5min | pet. 07.06.24. | 18:55

Dobar deo tima stići će odmoran u Staru Pazovu

Klupska sezona u Srbiji završena je posle nesvakidašnjih scena u Beogradskoj areni, ali sada može da se konstatuje kako je definitivno stavljena tačka.

Nikako nije dobar način kako je takmičarska 2023/24 okončana, ali reprezentacija Srbije, selektor Svetislav Pešić i njegove saradnici imaju brigu manje jer će kandidati za reprezentativni dres iz redova večitih imati nešto više vremena za psihofizički odmor pre okupljanja koje je zvanično zakazano 24. juna.

Izabrane vesti

U iščekivanju spiska kandidata za reprezentativni dres može da se konstatuje kako je na odmoru veći deo nacionalnog tima, tačnije igrača koji su bili na raspolaganju tokom poslednja dva velika takmičenja i na startu kvalifikacija za Evrobasket sledeće godine. To je s jedne strane dobra stvar pošto je svaki dan predaha važan, no jasno je da to znači da su naši internacionalci ostali bez mogućnosti da se bore za titule u svojim klubovima.

To sada i nije više toliko važno. Neće svi ni imati benefit da odmorni ili bar osveženi započnu pripreme za Olimpijske igre. Klupske sezone igraju još Nikola Milutinov, Filip Petrušev, Marko Gudurić, Ognjen Dobrić, Vladimir Lučić i Dušan Ristić.

Centarski tandem Srbije sa Olimpijakosom igra finalnu seriju grčkog prvenstva protiv aktuelnog šampiona Evrope Panatinaikosa i u danu odigravanja drugog meča pirejski tim ima 1-0 posle brejka. Za titulu u Grčkoj igra se na tri pobede, odnosno maksimalno pet utakmica, a sezonu bi mogli da završe najkasnije 14. juna iliti deset dana pre okupljanja reprezentacije. U slučaju tri eventualne vezane pobede crveno-belih bili bi slobodni već 10. ili 12. juna, ako bi serija išla u četiri meča.

U sličnoj poziciji je i Gudurić sa Fenerbahčeom. Evropski šampion iz 2017. brejkom je otvorio finale protiv Anadolu Efesa, mada je srpski reprezentativac uoči iste doživeo povredu prepone. Srećom, kako se može čuti, ista nije ozbiljnije prirode i ne bi trebalo da postoji razlog za brigu kada je u pitanju reprezentacija. Šampionat u Turskoj igra se po istim pravilima kao i u Grčkoj, pa bi tako i šampionat mogao da bude okončan takođe 14. juna, ako bi se igralo svih pet utakmica. Termini finala su 8. i 10. jun, kada bi najranije moglo da se završi, odnosno 12. i 14. jun.

Bajern Vladimira Lučića u petak uveče započinje finale nemačkog prvenstva sa Albom, a igraće se sigurno još 10. i 12. juna, te eventualno 14. i 16. juna. Kapiten Srbije sa prošlog Evrobasketa rekao je u novogodišnjem razgovoru za Mozzart Sport da bi mu želja bila da ekipu predvodi na Igrama, ali da će mnogo toga da zavisi od njegovog zdravstvenog stanja. Kako se preko osam meseci oporavljao od komplikovane operacije šake, treba biti oprezan.

Ognjenu Dobriću nije dobro sa Virtusom u finalnoj seriji protiv Armanija. Milanski sastav ostvario je brejk, drugi susret je na programu u subotu, treći u utorak, dok će termini eventualnog četvrtog i petog meča biti naknadno objavljeni...

Što se tiče ostalih srpskih reprezentativaca, jedni su tek izuli patike, drugi uveliko koriste slobodno vreme na različite načine, dok se neki već individualno spremaju za početak rada.

Nikola Jokić je posle izgubljenog konferencijskog polufinala od Minesote 21. maja bio na nekoliko evropskih destinacija zbog konjičkih trka, a poslednjih dana snimljen na raftingu na Tari sa svojim prijateljima. Kapiten Orlova iz Manile Bogdan Bogdanović je van takmičarskog pogona još od 19. aprila i od tada je vreme koristio za duži odmor i 'sređivanje' tela, a na društvenim mrežama pojavile su se fotografije kako već ima treninge sa Tristanom Vukčevićem i Đorđijem Jovanovićem. As Hoksa poznat odavno ima reputaciju velikog radnika, tako da se od njega ništa manje nije ni očekivalo...

Nikola Jović je sa obavezama u Majamiju završio 3. maja i od tada je dobar deo vremena proveo u Beogradu gledajući utakmice svog nekadašnjeg kluba Mege, ali i derbije u finalu Jadranske lige. Vasilije Micić, sa njim i Aleksej Pokuševskinije još bio ni u jednoj reprezentativnoj akciji, ali jeste u planovima selektora – prvi su otišli na odmor, još 15. aprila. Micić je od tada vreme iskoristio za odmor, da sanira povrede koje su ga mučile, a iz prvog reda gledao je početak finala turskog prvenstva, sa sve dresom Efesa na sebi.

Dejan Davidovac, Aleksa Avramović, te kapiten Srbije na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Luka Mitrović su trenutno poslednji uzeli slobodne dane, Nikola Đurišić ih je takođe praktično tek sada dobio jer je po završetku Jadranske lige otišao u Čikago na “Draft Combine“ sa kojeg je otišao pravo na polufinalnu seriju Superlige. Posle tužne vesti da je Nikola Topić pretrpeo parcijalno kidanje prednjeg ukrštenog ligamenta stižu najave da bi mladi plejmejker možda mogao da propusti kompletnu narednu sezonu jer ga čeka operacija kako bi sanirao štetu.

Stefan Jović je sa Valensijom završio plej-of ACB lige već 25. maja u četvrtfinalu posle poraza od Mursije koja za titulu igra sa Realom. Sada je uglavnom u rodnom Nišu. Baskonija Vanje Marinkovića nije uspela ni da se plasira u doigravanje pa je posle 12. maja slobodan, Dušan Ristić još je u sezoni sa San Pablo Burgosom u drugoj španskoj ligi... Boriša Simanić je pokazao koliki je patriota izjavom da bi voleo samo da bude uz reprezentaciju tokom Olimpijskih igara. On je počeo sa treninzima posle intenzivnog oporavka od gubitka bubrega u Manili i to je za njega treutno najveća pobeda.

Kada se podvuče crta, reprezentacija bi 24. juna mogla da bude solidno osvežena, pogotovo za okolnosti današnje košarke i kalendara takmičenja u kojem vremena za odmor ima sve manje. Postoje indicije da bi oni koji su duže vreme na odmoru mogli da krenu sa nezvaničnim radom pod okriljem reprezentacije neki dan pre zvaničnog okupljanja, naravno ne i NBA igrači zbog strogih ograničenja o broju dana u nacionalnom timu.

Orlovi će prve kontrolne utakmice imati 5. i 7. jula protiv Holandije i Turske, ali će one biti zatvorenog tipa. Već 11. se putuje u Lion na duel sa Francuskom, dok 16. i 17. jula slede dve najjače provere, protiv Australije i SAD u Abu Dabiju. Po povratku sa Bliskog istoka Srbija ima i duel sa Japanom, a traži se još jedan rival. Put u Lil je 24. jula.

Kratak predah od košarke u Srbiji, a onda 24. juna iz Stare Pazove kreće da se hvata zalet za Pariz.


tagovi

Olimpijske igre 2024košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićNikola JokićBogdan BogdanovićVasilije MicićMarko GudurićNikola MilutinovNikola JovićStefan Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara