U Beograd stižu Milosavljević, Lesor, Semjuels…

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.12.18. | 10:42

Poznat je i raspored utakmica Crvene zvezde u novoformiranoj grupi G TOP 16 faze Evrokupa. Crveno-beli prvi meč igraju 2. januara protiv Limoža u Beogradu

Posle kompletirane grupne faze Evrokupa poznate su i grupe TOP 16 faze ovog takmičenja. Crvena zvezda će igrati u grupi G. To znači da će joj protivnici biti Valensija, Unikaha i Limož. Izuzetno jaka konkurencija s obzirom da je u pitanju drugo po snazi takmičenje u Evropi.

Grupa E: Monako, Alba, Partizan, Ritas
Grupa F: Lokomotiva, Asvel, Frankfurt, Ulm
Grupa G: Valensija, Unikaha, Crvena zvezda, Limož
Grupa H: Uniks, Andora, Cedevita, Zenit

Izabrane vesti

Dakle, ovako na prvi pogled i gledano po imenima, teško da je mogla Zvezdi teža grupa da zapadne od ove u kojoj će se naći dva španska tima - Valensija i Unikaha - koji su pretendenti na osvajanje trofeja u ovom takmičenju. Pored njih u grupi je i francuski Limož. Po dve najbolje ekipe iz svake grupe plasiraće se u plej-of gde će se igrati serije na dve dobijene utakmice.

Poznat je i aspored TOP 16 faze u grupi G u kojoj će nastupati tim Milana Tomića (Raspored Partizana pogledajte OVDE).

1.kolo (2. januar 2019)

Crvena zvezda – Limož
Valensija – Unikaha Malaga

2.kolo (9. januar 2019)

Unikaha Malaga – Crvena zvezda
Limož – Valensija

3.kolo (16. januar 2019)

Valensija – Crvena zvezda
Unikaha – Limož

4.kolo (23. januar 2019)

Crvena zvezda – Valensija
Limož – Unikaha Malaga

5.kolo (30. januar 2019)

Limož – Crvena zvezda
Unikaha – Valensija

6.kolo (6. februar 2019)

Crvena zvezda – Unikaha
Valensija – Limož

Dakle, crveno-beli će na samom startu imati - gledajući papir -najlakši zadatak jer dočekuju Limož na svom parketu, ali već u naredna dva kola Zvezda će imati dva gostovanja u Španiji. Prvo Unikahi, a potom i Valensiji, pa ćemo tu moći da vidimo od čega su crveno-beli sazdani.

STARI ZNANCI PONOVO U BEOGRADU

Mnogi su ovu grupu nazvali “grupom smrti”. Ali, daleko je to od nemoguće misije za Zvezdu.

Krenimo od Unikahe. Taj tim je osvojio Evrokup 2017. godine tako da nam to dovoljno govori. Prošle sezone je Unikaha igrala u Evroligi, uostalom kao i Valensija i Crvena zvezda. Tu više nije Nemanja Nedović, ali jeste ostao Dragan Milosavljević, bivši kapiten Partizana. Tako da će njemu utakmice sa crveno-belima biti od posebnog značaja.

Ove sezone je na klupi Luis Kazimiro, nema Đoana Plaze, a i sam roster je pravljen sa manjim budžetom, shodno padu u visini takmičenja.

Pored Milosavljevića, poznata su nam imena poput odličnog Haimea Fernandeza koji zna da pogodi kada je važno, dobrog trojkaša Sasu Salina, iskusnog Gjorgija Šermandinija, dobrog šutera Adama Vačinskog, evroligaškog igrača Kajla Viltjera i na kraju tu je i Matijas Lesor, momak koji je igrao prošle sezone u Zvezdi i koga ovdašnji ljubitelji košarke jako dobro znaju.

Valensiju smo već gledali ove sezone u Pioniru jer je to tim iz Partizanove grupe. Slepi miševi su slično Unikahi napravili roster shodno Evrokupu, ali jedna od najvažnijih stvari je da je tu sjajni Bojan Dubljević.

Trener je Žaim Ponsorno, a Valensija ima tim sa dosta interesantnih igrača, mahom dobrih šutera kao što su Alberto Abalde, Sem van Rosom, Gijem Vives i iskusni Fernando San Emeterio. Upravo je taj šuterski faktor vrlo važan za Valensiju i ako se to zaustavi može da se igra protiv ovog tima.

Ima ovaj sastav iskustva u vidu Antoana Dioa, Dubljevića i Rafe Martineza, ali i snage pod košem kroz učinak zanimljivog Francuza Luja Laberija. Mogli bismo da gledamo efikasne duele Zvezde i Valensije sudeći po rosterima. Inače, Valensija je osvajala Evrokup u tri navrata (2002/2003, 2009/2010, 2013/2014).

Limož je svakako najveća nepoznanica. Francuski tim je krajem novembra promenio trenera, pa je umesto Kajla Milinga ekipu preuzeo asistent Fransoa Perone.

Poslednjih godina smo Limož najviše pominjali zato što je na klupi ovog tima sedeo bivši trener Partizana Duško Vujošević. Od ove sezone igrač Limoža je i Samardo Semjuels, igrač koji je nakratko nosio dres crno-belih iz Beograda, ali se tada više proslavio ispadima nego dobrim igrama. I u Limožu je imao ispade, psovao je sada već bivšeg trenera Milinga, ali je na kraju trener otišao, a Semjuels ostao u klubu.

Limož ima dosta domaćih igrača, poslovično dobro atletski spremne, i svakako je najveća nepoznanica u grupi. Miling je bio projekat na duže staze ovog tima, sada kada je Perone na čelu tima Limož je počeo bolje da igra, posebno u posednjih nekoliko utakmica. Ovaj tim je morao da dobije Arku iz Gdinje sinoć da bi prošao u TOP 16 i to je učinio ubedljivom pobedom od 103:87.

Kada se podvuče crta, Zvezda bi trebalo sa španskim ekipama da se meri i bori za prva dva mesta koja bi je odvela u nokaut fazu. Do sada sezona crveno-belih izgleda veoma dobro, imaju sve pobede u ABA ligi, u Evrokupu su stigli do TOP 16 faze i sve deluje vrlo stabilno po Tomićev tim.

Mada, tek slede najveći izazovi.

Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Samardo SemjuelsDragan MilosavljevićMatijas Lesor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara