Tarik Biberović (©FIBA Basketball)
Tarik Biberović (©FIBA Basketball)

Turska pobegla sa giljotine u Istanbulu, Biberović uz zvuk sirene sprečio katastrofu

Vreme čitanja: 2min | ned. 25.02.24. | 16:12

Završnica na jednu loptu i sjajan pogodak košarkaša Fenerbahčea za trijumf

Nema lak posao Ergin Ataman na početku kvalifikacija za Evrobasket. Turska se nalazi u čudnom momentu, jer i pored prisustva igrača iz Evrolige, nema ekstra kvaliteta koji može da nosi ovu ekipu na leđima. Iz tog razloga Italija je na početku rutinski savladala Turke na svom parketu, dok je u drugom kolu Atamanov sastav izbegao giljotinu bukvalno uz zvuk sirene!

Pretilo je Turcima da kvalifikacije otvore sa dva poraza, što bi predstavljalo ozbiljan udarac za ambicije ekipe, ipak odahnuli su svi pošto je u trenutku najveće potrebe iskočio Tarik Biberović. Krilni košarkaš Fenerbahčea pogodio je dugu dvojku bukvalno desetinku pre isteka vremena i doneo pobedu nad Islandom u Istanbulu rezultatom 76:75 (16:16, 19:14, 19:17, 22:28).

Izabrane vesti

Biberovićevom košu prethodio je pogodak Jona Aksela Gudmundsona, tri sekunde pre kraja. Ataman je uzeo poslednji tajm-aut i nacrtao akciju koja je počela iz auta sa strane. Kenan Sipahi uposlio je nekadašnjeg saigrača iz Fenerbahčea koji se na trenutak malo spetljao, ali je izuzetnom fintom kretnje izbacio iz balansa upravo Gudmundsona i pogodio iz okreta!

Ne bi se Turci dobro proveli ni u javnosti, ni pred Atamanom, da su dozvolili da se prednost od deset poena na četiri i po minuta pre kraja (66:56) pretvori u poraz. Islanđani su uspeli da serijom 11:2 dođu na samo poen zaostatka posle vezanih trojki Palsona, Gudmundsona i Steinarsona, što je uvelo meč u ozbiljnu dramu na minut i po do kraja. Turskim košarkašima je, narodski rečeno, ušla voda u uši i nastala je panika koja upravo pokazuje da konkretno ovaj tim nema top kvalitet, bez obzira što je Sertač Šanli imao 20 poena (7/17 iz igre, 2/7 za tri), i 12 skokova.

Biberović je opravdao Atamanovo poverenje. Dobio je epitet naturalizovanog košarkaša i prednost ispred Šejna Larkina i Skotija Vilbekina kojima je reprezentativni status zamrznut pošto su obojica odbili da igraju pretkvalifikacije za turnir kojim bi se posle odredili učesnici Olimpijskih igara. Meč je završio sa 11 poena (4/12 iz igre) uz četiri skoka, dok je Erdžan Osman imao 14 poena i pet uhvaćenih lopti.

Islanđane su predvodili Martin Hermanson sa 15 poena, šest skokova i četiri asistencije, Elvar Fridrikson imao je 14 poena i pet završnih dodavanja, dok je Trigvi Hlinason zabeležio dabl-dabl sa 12 poena i 10 pohvatanih lopti.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2025. (DRUGO KOLO)

Grupa B

Nedelja:

Turska – Island 76:75

/Šanli 20 – Hermanson 15/

18.00: (3,50) Mađarska (16,0) Italija (1,35)



tagovi

košarkaška reprezentacija Turskekošarkaška reprezentacija IslandaTarik BiberovićKvalifikacije za Evrobasket 2025

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara