Tri cilja za Portoriko - smanjiti minutažu nosiocima, juriti što veću razliku i taktički razbiti protivnika

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.09.19. | 17:43

Ekipa s Kariba ne bi smela da bude veći zalogaj, zato neka razlika bude što veća, da bi se u miru čekala košarkaška poslastica kasnog popodneva - duel Italije i Španije

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Vuhana)

Utakmica s Italijom. Dolazak u hotel nešto posle 23 časa. Večera i spavanje. Rano odjavljivanje iz hotela u Fošanu uz doručak i odlazak autobusom na aerodrom u Guangdžouu. Let do Vuhana. Transfer do hotela, odmor i ručak. Trening oporavka u hotelu, analiza protivnika, večera i slobodno vreme za psihičko i fizičko opuštanje. Jutarnji trening, završne pripreme, ručak i dolazak u dvoranu u Vuhanu na okršaj s Portorikom.

Izabrane vesti

Tako su raspoređene obaveze srpskog tima u vremenskom rasponu od 45 sati, gde je odigrana jedna i čeka se još jedna utakmica od izuzetne važnosti za dalje planiranje završnice Mundobasketa. Protivnik Srbije nešto lakši u odnosu na Italiju, ali opet dobro poznat selektoru Aleksandru Đorđeviću, stručnom štabu i igračima. Portoriko (RTS, 10.30 u Srbiji) kao takmac i ime s dubokim košarkaškim korenima poziva na oprez, ali u srpskoj četi nema razloga za zabrinutost ili uznemirenost. 
“Protivnik je jako interesantan, prvenstveno zbog načina na koji je došao do Vuhana. Obe pobede, pogotovo ona protiv Irana. To su one koje se dogode jednom u sto godina – da gubiš ne znam ni ja koliko razlike, a onda da izjednačiš pred kraj i u poslednjoj sekundi dobiješ. Ekipa koja ima karakter, stast, atletiku“, priča Đorđević i ulazi u detalje, pojedinačne i timske:
„Poznajemo ih od 2016. i kvalifikacione grupe za Olimpijske igre. Od tada su promenili nekoliko igrača, podmladili ekipu. Imaju dvojicu brzih i sposobnih plejmejkera – Brauna i Rodrigeza, od kojih sve počinje. Jako su dobri s loptom. Trojica igrača imaju tu šutersku crtu, pre svih Uertas koji se iskristalisao kao najbolji igrač tima. Balkman i Dijaz pružaju podršku ispod koša. Klementea pamtimo iz Beograda, ima ratničku ulogu. Mohika je doneo razliku u šutu protiv Irana. Pineiro je vrlo interesantan igrač na poziciji trojke, može atletikom da odgovori na sve zahteve. Igraju usku odbranu, moramo da nađemo određena rešenja“.

Srbija bez treninga u hali na Portoriko i zavrzlama sa terminima

 

Šef struke je posle trijumfa nad Italijom Portoriko nazvao kao “Dželata favorita“, mada i sam priznaje da su ta vremena iza ovog tima, uzimajući u obzir kvalitet nekih prethodnih generacija...
“Vrlo retko može tako nešto da se poredi. Oni su imali Pikolina Ortiza, Ramona Rivasa, Karlosa Aroja, pa sadašnjeg selektora Edija Kasijana koji je svojevremeno bio odličan šuter. Uvek imaju veliki košarkaški ponos i generalno su vrlo ponosna nacija. Daju sve od sebe kada obuku taj dres. More njih odraslo je za SAD, vezani su za svoju zemlju i imaju patriotski naboj. Teško da mogu da uporedim ovu sa generacijama pre. Ranijih godina bili su jako dobri na centarskim pozicijama, prvenstveno zbog Ortiza i Rivasa. Danas su više okrenuti ka atletsko-šuterskoj filozofiji sa Bareom, donedavno Arojom“.

I za to postoji rešenje...
“Zato ćemo morati da im pariramo u brzini, tranziciji, da sprečimo taj njihov ’open court’ filozofiju. Mi imamo naše prednosti i moramo da gledamo u naš tanjir, da budemo još bolji, jer možemo da budemo još bolji. Dižemo polako ritam, formu, bitno mi je samo da budemo svi zdravi i dobro, to mi je pre svega najvažnije“.

S obzirom na nešto veću energetsku potrošnju određenih igrača, stručni štab uveliko kuje plan kako da redukuje vreme nosiocima igre, ali da opet Srbija pojuri što veću razliku zbog eventualnog ulaska u krug koji bi odredio ime prvoplasiranog tima za četvrtfinale.
“Sigurno, sigurno, razmišljanja idu u tom smeru. Pričali smo dosta, postoji mogućnost ulaska u krug, zato moramo da idemo na što veću razliku da bismo se obezbedili za narednu fazu. Razmišljali smo dosta o razlici, ali treba igrati. Potrebni su nam minuti svih igrača. Čim takmičenje kreće, kod igrača se aktiriviraju ti automatizmi s kojima oni sami znaju koliko mogu. Vodimo računa o tome da svi budu pošteđeni. Možda je koji minut manje za Bogdanovića protiv Italije trebalo da bude, ali on je odigrao fantastičnu utakmicu. Ali, on je takav čovek – od 40 minuta on bi voleo da je 42 na parketu“, kaže Đorđević.

Struka je očigledno dobro pripremljena za svaku situaciju, što igračima daje mogućnost da budu psihički rasterećeni. Pobeda je prvi cilj, a ako Portoriko bude igrao kao u meču sa Španijom, Srbiji će biti potrebne sve raspoložive snage, makar dok se ne obezbedi dovoljna zaliha poena. Jedna od snaga Orlova u dosadašnjem toku prvenstva bila je izuzetna taktička raznovrsnost, zbog čega protivnici nisu znali na koji način da zaprete, a onda i ugroze koš Srbije. Ekipa s Kariba ne bi smela da bude veći zalogaj, zato neka razlika bude što veća, da bi se u miru čekala košarkaška poslastica kasnog popodneva - duel Italije i Španije...

Foto: FIBA Basketball


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara