Koliko može Zvezda protiv šampiona Evrope?

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.02.20. | 09:30

Zvezda nema šta da izgubi protiv CSKA, ali utakmica u kojoj bi se videli određeni pomaci definitivno bi vratila optimizam kod navijača pred narednih nekoliko, odlučujućih sedmica

Nastavlja se život posle Niša. Posle izgubljenog finala od večitog rivala Crvena zvezda je imala pet dana da odmori, napuni baterije i spremi se za, uslovno rečeno, nešto lakši period sa samo dve utakmice u narednih sedam dana, obe u Evroligi. Možda je obim manji, ali lakih protivnika definitivno - nema. Dovoljno je samo istaći da u goste stiže aktuelni šampion Evrope, moskovski CSKA (TV Sportklub, 19.00).

Gostovanje jednog od najboljih klubova Evrope dolazi u potpuno pogrešnom trenutku za Crvenu zvezdu. Ekipi Dragana Šakote je posle nekoliko loših izdanja na svim meridijanima i evidentnog pada forme potrebna jedna lakša utakmica i pobeda kako bi se vratilo poljuljano samopouzdanje. Pogotovo jer će ova, kao i utakmica protiv Baskonije u Vitoriji narednog petka, biti svojevrsna priprema za "meč sezone" protiv Cedevite Olimpije, koja će razrešiti dilemu da li će Crvena zvezda uoči plej-ofa Jadranske lige zauzeti treće mesto ili će se do poslednjeg daha boriti za plasman u doigravanje. 

Izabrane vesti

Kako je od ranije poznato Ognjen Dobrić neće biti u sastavu zbog preloma domalog prsta desne ruke, mada potencijalni reprezentativac Srbije nije bio u mislima trenera Šakote ni u nekim prethodnim utakmicama. Novajlija Kalin Lukas će verovatno još neko vreme sačekati kako bi debitovao u Zvezdi pošto je u Beograd stigao tek pre tri dana i odradio tek nekoliko treninga sa ekipom, zbog čega nije vreme da se posle deset meseci pauze odmah baci u vatru...
"Nažalost, povreda Dobrića nije naivna kao što je izgledalo, njega smo izgubili, ali ostali su spremni. Lukas će biti još nekoliko dana tu sa nama, do konačne odluke. Nismo imali vremena da ga vidimo i da ga proverimo. Mislim da ćemo za par dana znati bolje", izjavio je Šakota.

Kakvu Crvenu zvezdu očekivati i šta može protiv aktuelnog vladara Evrope? Dva su pitanja na koja teško da bilo ko može da iznese relevantan odgovor u ovom trenutku. Iako je Evroliga u drugom planu, još posle završenog Kupa u Nišu zavrtela se misao da Crvena zvezda treba da pokaže nekakvu reakciju ako želi da se nada dobrom rezultatu protiv Cedevite Olimpije za deset dana u dvorani Aleksandar Nikolić. Niko protiv tima Dimitrisa Itudisa ne sme da pokaže mišiće pre nego što ga nadigra, a prošlo je vreme kada je Crvena zvezda mogla da izađe na crtu Armejcima s namerom da se ravnopravno potuče za pobedu. To ne znači da će crveno-beli pred jedan od najmoćnijih timova Starog kontinenta izaći s belim zastavicama u rukama, ali u ovom trenutku potez u pravom smeru bila bi utakmica s dosta energije, želje i volje za nadmetanjem. Odnosno, inicijativa cele ekipe da se stavi tačka na evidentni pad forme i pronađe uzlazna putanja uoči završnice sezone. 
"Mislim da je bilo ovog puta malo više vremena nego obično, da se napravi neki trening i da se razgovara na tu temu. Rekao bih da smo ušli u jedan normalan ritam. Bio sam vrlo neodređen na konferenciji posle utakmice. Da budem iskren, mislim da je bilo situacija za diskusiju i da smo oštećeni, a ne želim ni da izbegnem situacije u kojima smo mi pogrešili. Postojali su neki dogovori da se odigra agresivno i da se napravi faul pre šuta za tri poena. Skupo nas je koštalo to, međutim, niti opravdavam nas, niti sudije za njihove greške, smatram da je bilo dosta osnova da budemo nezadovoljni", pojasnio je Šakota.

S obzirom da nije bio učesnik ruskog Kupa, CSKA je imao dve pune sedmice za odmor, tako da je moskovska ekspedicija potpuno rasterećeno došla u Beograd po pobedu koja bi održala priključak za treće ili možda čak drugo mesto na tabeli, pošto je Efes u ovom trenutku suviše daleko i očigledno ne namerava da se zaustavi u skorije vreme. Igrači CSKA imaće motiv više da odigraju dobru utakmicu u Beogradu pošto su pre samo dve nedelje odigrali verovatno najlošiju utakmicu na gostovanju Olimpijakosu u poslednjih nekoliko godina i ubacili samo 59 poena. Osim ispodprosečnih procenata iz igre (7/20 – 35% za tri i 15/34 – 44,1 za dva), tim porazom CSKA je ušao u seriju od dva poraza, što je donekle pokvarilo utisak nakon pet nanizanih pobeda...
"Znamo svi da je CSKA prvak Evrope. U ovom trenutku možda nije najbolja ekipa u Evroligi, pošto Efes bez problema drži prvu poziciju i drži časove košarke svima, pa i njima, u Moskvi. Ako gledamo samu statistiku, CSKA je najbolja odbrambena ekipa i ima najbolji skok", dodao je iskusni stručnjak.

Zvezda nema šta da izgubi protiv CSKA, ali utakmica u kojoj bi se videli određeni pomaci definitivno bi vratila optimizam kod navijača pred narednih nekoliko, odlučujućih sedmica. Dragan Šakota i njegovi saradnici nisu u povoljnoj poziciji, ali nisu bili ni kada je iskusni trener dolazio na Mali Kalemegdan, pa se našao izlaz iz krize...

EVROLIGA - 25. KOLO:

Četvrtak

Zenit -  Alba 81:83
/Tomas 19 - Hermanson 24/

Olimpijakos - Asvel 77:68
/Vezenkov 15 - Kaudi 14/

Fenerbahče - Real Madrid 65:94
/De Kolo 21 - Kerol 20/

Armani - Himki 69:78
/Rodrigez 18 - Šved 18/

Baskonija - Žalgiris 60:74
/Kriston 17 - Ulanovas 15/

Petak

19.00: (2,85) Crvena zvezda (14,50)  CSKA (1,50) 
20.30: (2,15) Panatinaikos (14,50)  Barselona (1,80) 
20.30: (2,30) Bajern (14,50)  Efes (1,70) 
21.00: (1,90) Valensija (13,50)  Makabi (2,05) 

 

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara