Treće mesto je nadohvat ruke, ali treba se oporaviti od teške nedelje

Vreme čitanja: 5min | pon. 20.01.20. | 09:28

Crvena zvezda u poslednjoj utakmici kola u ABA ligi dočekuje Cibonu pred svojim navijačima (18.00)

Pobeda, poraz, pa još jedan poraz, epilog su prethodne paklene sedmice Crvene zvezde. Jedini uspeh došao je u ABA ligi protiv Mege na Novom Beogradu, dok su dva „pada“ viđena u Evroligi i to baš onda kada je beogradski klub mogao da napravi veliki korak ka plasmanu u završnu fazu takmičenja. No, Žalgiris i Alba su odneli bodove iz srpske prestonice i ostavili tim Dragana Šakote da u ostatku nadmetanja „juri“ odbegle timove Valensije i Olimpije, koji za sada „vise“ na sedmom i osmom mestu.

Međutim, ritam takmičenja je takav da ne dopušta gotovo nikakav odmor. Već večeras, Crvena zvezda moraće da se vrati obavezama u regionalnom takmičenju. Raspored se namestio tako da će ovo biti četvrti uzastopni duel crveno-belih u Beogradu, pošto im na noge dolazi zagrebačka Cibona, koja traži bodove spasa u borbi za opstanak u ABA ligi (Arena Sport 1, 18.00).

Izabrane vesti

Kao da se izgubila u magli Zvezda prethodne sedmice u Beogradu. Bar tako se činilo mnogobrojnim navijačima koji su gledali prilično nepovezanu igru svojih miljenika, kao i loše procente šuta, što je bilo naročito vidljivo u susretu sa Žalgirisom. Trener Dragan Šakota tada je istakao da su rivali imali više dana da se spreme za utakmice od njegovog tima, ali pitanje je u kolikoj meri je to predstavljalo prednost za Žalgiris i Albu. Bilo kako bilo, porazi se ne mogu „izbrisati“.

Pogled na spisak povređenih igrača bi rekao da je naporan kalendar imao ogromnog uticaja, jer se Zvezda već nekoliko nedelja unazad „grči“ sa povređenim košarkašima i situacija nimalo nije bela. I dok bi Stratos Perperoglu svoj povratak mogao da napravi vrlo brzo, kao što bi to mogao da učini i Marko-Jagodić Kuridža, mora se naglasiti da su i mnogi drugi igrači imali ili imaju manje ili veće probleme sa povredama ili prehladama. Među njima su Lorenzo Braun, Dejan Davidovac, Džejms Gist, Branko Lazić, Kevin Panter i Filip Čović. Dakle, čini se da bi Dragan Šakota najradije ubrzao vreme, kako bi sve nekako leglo na svoje mesto.

Problem je što sada treba adekvatno postaviti i prioritete. Plej-of u ABA ligi se sve više bliži i Zvezdi slede dueli sa Cibonom, Igokeom i Partizanom, koji bi mogli umnogome da „iscrtaju“ njen put u završnici takmičarske godine. Sa druge strane, ništa još uvek nije izgubljeno ni u Evroligi, ali je pred crveno-belima, bar na oko, teži raspored. Prvo se ide u Barselonu, a onda čekaju dva vezana „domaćinstva“ protiv Efesa i Panatinaikosa. Svaki bod i pobeda, naravno, bili bi od izuzetnog značaja.

U regionalnom prvenstvu su ovog vikenda već izgubili FMP i Cedevita Olimpija, što čak crveno-belima otvara priliku da se bore za plasman na treće mesto na tabeli, ukoliko bi se do kraja sve poklopilo na pravi način. Naravno, veliki korak ka tome crveno-beli bi napravili pobedom u direktnom okršaju protiv Zmajeva, koji ih čeka početkom marta.

Ciboni, sa druge strane, gori pod nogama. Zagrebački klub je tek u prethodnom kolu uspeo da prekine crnu seriju rezultata pobedom protiv Zadra na domaćem terenu u velikom derbiju Hrvatske, ali se i dalje nalazi u prilično nepovoljnoj situaciji. Upravo Zadrani, kao i ekipa Mege nalaze se tik ispod, što bi moglo da stvori dodatni pritisak na Vukove sa Tuškanca u samoj završnici. Uz to, čini se da dva rivala imaju i znatno lakši raspored do samog kraja, što se posebno odnosi na tim Mege, koja je već prebrodila mečeve sa ekipama Budućnosti, Crvene zvezde i Cedevita Olimpije u drugom delu sezone.

Nema previše nepoznanica kada je reč o sastavu Cibone. U njemu se na poziciji pleja ističe nekadašnji košarkaš FMP-a, Matic Rebec, na četvorci ove sezone solidne partije pruža Filip Bundović, a tu je i izuzetno iskusni Ivan Novačić, koji je u prethodnom kolu protiv Zadra ubacio ravno 20 poena, čime je bio najbolji akter meča, rame uz rame sa Brajtonom Alenom iz gostujuće ekipe.

Shvataju u ekipi Crvene zvezde da se u poslednje vreme dosta toga zakuvalo u ABA ligi, da su rezultati prilično šareni i da svaka naredna utakmica nosi sve veći značaj. Trener, Dragan Šakota, ističe da je Cibona naročito dobro igrala u srpskoj prestonici.
„Sledi nam prebacivanje na utakmicu ABA lige i meč sa Cibonom. Sa rezultatima u poslednje vreme prilično se 'zakuvalo' na tabeli, a mi smo u situaciji da je svaka utakmica mnogo važna. Nema priče o snazi protivnika i okolnostima, već su važne samo pobede. Sledi nam meč sa ekipom koja je odigrala dobre utakmice u Beogradu, pobedili su Megu, protiv FMP-a su vodili 15 razlike u jednom trenutku, što znači da ćemo morati da odigramo sa punom koncentracijom i uz maksimalan respekt“, istakao je strateg kluba sa Malog Kalemegdana.

Svestan važnosti utakmice je i centar Crvene zvezde, Ognjen Kuzmić, koji ističe da je za njegovu ekipu ABA liga uvek bila na prvom mestu.
„U ABA ligi, koja je za na najvažnije takmičenje i to uvek kažemo, sada smo u poziciji da pobedama uđemo u prva četiri, što je i osnovni cilj, a onda u plej-ofu da napravimo dalje korake. Da bi do toga došli, moramo da se maksimalno fokusiramo na svakog protivnika i da ga ozbiljno shvatimo. Samo tako možemo da dođemo do rezultata. Posle dve vrlo teške utakmice u dva dana, imali smo vikend da se pripremimo za Cibonu i uz ozbiljan pristup, verujem da ćemo doći do pobede“, rekao je Kuzmić.

Cibona je u prvom delu sezone na svom parketu poražena od crveno-belih (72:86), a njihov trener, Ivan Velić, ističe da će ovo biti duel dve ekipe sa velikim brojem povređenih košarkaša.
„Ovo će biti susret dva ranjenika. Zvezda, koja je ekipa na evroligaškom nivou, isto ima problema sa povredama i izostancima, kao i mi na našem nivou. U sličnoj smo situaciji i zbog toga to nazivam dvobojem ranjenika. Oni su favoriti bez obzira na veliki broj utakmica i povreda. Imaju velike ambicije u Evroligi i ABA ligi. Ovo je utakmica u kojoj mi nemamo šta da izgubimo, a možemo da vidimo gde smo u odnosu na jednu takvu ekipu i da im pariramo što je duže moguće“, zaključio je Velić.

Nakon ove utakmice, Zvezdu čeka put u Barselonu, a nakon toga i susret sa Igokeom u ABA ligi. Sa druge strane, Cibona će narednog vikenda imati još jedan težak duel u regionalnom takmičenju protiv Budućnosti.

ABA LIGA - 16. KOLO

Subota
Cedevita Olimpija - Mornar 90:91
/Miler Mekintajer 23 - Nidam 22/

FMP Železnik - Partizan 57:87
/Đorđević 14 - Birčević 14/

Budućnost - Mega Bemaks 90:76
/Kobs 24 - Simonović 23/

Nedelja
Zadar – Igokea  81:88
/Alen 19 – Gagić 23/

Primorska - Krka 67:63
/Hodžić 18 - Džons 13/

Ponedeljak
18.00: (1,02) Crvena zvezda (30,0) Cibona (13,0)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara