Toni Parker (©AFP)
Toni Parker (©AFP)

Toni Parker: NBA draft više ništa ne znači, mladi bi trebalo da se odupru zveketu novca

Vreme čitanja: 2min | uto. 25.10.22. | 13:35

“Nažalost, danas ne možemo da ih nateramo da ostanu u Evropi”, kaže proslavljeni bek

U Srbiji se o tome već dugo govori, nedavno je temu na francusko tlo preneo i Nikola Batum, a sada je i Toni Parker ponovio očigledno: san o igranju u NBA ligi poslednjih godina postao je mač sa dve oštrice.

Bilo da govorimo o talentovanim srpskim, francuskim ili uopšteno evropskim igračima. Francuzi su tako dočekali sezonu u kojoj će imati “samo” šestoricu igrača sa garantovanim ugovorima u NBA ligi, iako svake godine imena njihovih mladih košarkaša osvanu na draftu.

Izabrane vesti

Parker nije impresioniran, jer kvantitet ne vuče uvek sa sobom i kvalitet.

Draft danas više ništa ne znači. Biramo mlade igrače na osnovu njihovog potencijala, ali taj potencijal može, a i ne mora da se ostvari. Ranije ste morali da odgrate dve ili tri godine koledž košarke u SAD ili da budete prisutni na najvišem nivou u Francuskoj kako biste se uopšte predstavili na draftu”, kaže Parker, a prenosi L'Ekip.

Dakle, Batum je bio u pravu, mladi prerano odlaze?

Da i prava je šteta što ne možemo da ih nateramo da ostanu u Francuskoj ili Evrope. Kapiram, u SAD može da se zaradi mnogo novca, ali Amerikanci su prilično strogi kada je reč o regrutaciji. U NBA ligi imate 400 aktivnih košarkaša, a svake sezone dođe 60 novih tako da imate samo jednu šansu da ostavite dobar utisak. Bolje je otići spreman”, kaže nekada ol-star plejmejker San Antonija.

Danas predsednik francuskog ASVEL-a. Sa te funkcije, koji bi savet udelio mladim igračima koji žele da se oprobaju u NBA ligi?

Da se odupru zveketu novca. Da budu pametni i odu u pravo vreme, tek kada sakupe dovoljno iskustva”.



tagovi

Toni Parker

Obaveštavaj me

NBA
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara