Džru Holidej i Džejson Tejtum (AFP)
Džru Holidej i Džejson Tejtum (AFP)

Titula se vratila u Boston! Seltiksi pregazili ligu i Dalas kao plitak potok

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.06.24. | 05:04

Opet su rekorderi po broju titula

Decenijama su Boston Seltiksi bili najtrofejnija franšiza NBA lige i vodili po broju osvojenih titula, ali su Los Anđeles Lejkersi početkom ovog krenuli da ih sustižu i stigli su ih pre četiri godine. Od tada su stajali poravnati po broju titula (17), ali su jutros stvari opet došle na svoje mesto.

Do 18. titule šampiona NBA lige, Setiksi su stigli ubedljivom pobedom 106:88 nad Dalasom za konačnih 4:1 u finalnoj seriji. Najdominantniji tim ligaškog dela takmičenja je i u plej-ofu pokazao moć i prošetao se do prstena sa skorom 16:3! Ukupno 80 pobeda i samo 21 poraz za celu sezonu. Tačka na dominantnu sezonu i tek drugu titulu u ovom veku, a prvu posle 2008. godine je stavljena ubedljivom pobedom nad Maveriksima u petom meču finalne serije.

Izabrane vesti

Prethodne sezone ih je u finalu Istoka zaustavio Majami, ali ove sezone ni na Istoku, ni na Zapadu im nije bilo ravnih i zasluženo su preuzeli tron od Denvera. Dalas toliko nije bio dorastao izazovu da će se ovo finale pamtiti kao jedno od najgorih u smislu zanimljivosti i konkurentnosti. Poslednji put smo nešto slično videli kada su Voriorsi 2017. i 2018. godine gazili Klivlend u finalu ili početkom veka kada su Netsi lagano gubili od Lejkersa i Sparsa. Ali, teško da bi i bilo koji drugi tim u ligi umesto Dalasa uspeo da stane na put ovakvim Seltiksima. Ekipa koja je prošlog leta ojačana bivšim Dalasovim centrom Kristapsom Porzingisom i fenomenalnim defanzivcem Džruom Holidejom je bila prejaka za sve ostale u ligi. Iako je letonski centar propustio veći deo plej-ofa zbog povrede.

Uspeo je Dalas da se spasi metle u četvrtoj utakmici pred svojim navijačima, ali večeras u Ti Di Gardenu nije imao šanse. Držali su se gosti iz Teksasa samo do finiša prve četvrtine zahvaljujući trojkama Džoša Grina, a onda je usledila paljba domaćeg tima preko Hausera, Tejtuma i Brauna. Dobra odbrana je na početku napravila razliku, pa su Seltiksi polagali lake poene iz kontri i završili prvu četvrtinu u svoju korist 28:18. Već tada su najavili da marširaju ka ubedljivoj pobedi.

Šut je nastavio fenomenalno da služi Seltikse, pogađali su trojke Tejtum, Braun, Hauser i prednost je rasla. Na drugoj strani Dončić i Irving su nizali promašaj za promašajem a poluuvreme je zaključeno torjkom Pejtona Pričarda sa centra za ogromnih 67:46. Odbrojavanje do velikog slavlja je moglo da počne…

Al Horford je trojkom otvorio drugo poluvreme za ogromnih plus 25 i Seltiksi su nastavili da melju rivala. Tek krajem poslednjeg kvartala su košarkaši Dalasa počeli da pogađaju neke šuteve i vezuju poene u serijama ali je već bilo kasno. Boston je imao preveliku prednost da bi sebi zakomplikovao život. Podatak da je u prva četiri minuta poslednjeg kvartala pao samo jedan koš, dovoljno govori i odnosu snaga na terenu i zanimljivosti. Dalas je već tada podigao belu zastavu…

Džejson Tejtum je bio prvo ime susreta i završio ga je sa 31 poenom iako je pogodio samo jednu trojku. Zabležio je i 11 asistencija uz osam skokova. Džejlen Braun koji celu finalnu seriju igra sjajno je opet bio na visini zadatka i ubacio je 21 poen, a Džru Holidej je upisao 15 poena i 11 skokova.

Luka Dončič je popravio košgeterski saldo kada je sve bilo gotovo. Ubacio je 29 poena ali je iz igre šutirao 12/25 uz tek dve pogođene trojke. Kajri Irving je bio još slabiji i stao na 15 poena uz šut iz igre 5/16. Dalas je uprkos lošem izdanju u finalnoj seriji nadmašio očekivanja koja je imao uoči sezone i pokazao da sa Dončićem može biti kandidat za titulu narednih godina.


tagovi

Boston SeltiksDžejson TejtumDalas MaveriksLuka Dončić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara