""
""

Teška je Kinezima ta godina Orla! Bogdanović i Kalinić poslali duhove prošlosti u zaborav

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.08.16. | 05:10

Srpskoj ekspediciji sada ostaju dva puna dana da se odmori, napuni baterije i mentalno pripremi za najvažniji izazov pred bitke za medalje. A ko će Srbiji biti protivnik u četvrtfinalu, saznaćemo tek u noći između ponedeljka i utorka. Litvanija je najbliža, mnogi žele Hrvatsku, iako i Argentina nije tako daleko...

Pamte se još najmračniji dani srpske košarkaške istorije, a posebno ona nezaboravna utakmica kada su Jao Ming i kinesko društvo u prah i pepeo pretvorili sve nade tadašnje reprezentacije Srbije i Crne Gore da može da se obezbedi plasman u olimpijsko četvrtfinale u poslednjem momentu. Duhovi prošlosti došli su dvanaest godina kasnije da progone i učenike Aleksandra Đorđevića, pošto su ponovo kartu za drugu fazu morali da traže protiv istoimenog protivnika. Ovog puta duhovi su, kao u čuvenom holivudskom filmu, proterani u prošlost i poslati u zaborav - 94:60 (24:18, 19:10, 35:15, 16:17).

Izabrane vesti

Za razliku od generacije koja je 2004. godine ušla u almanahe sa tužnim, najslabijim nastupom na turnirima najveće planetarne smotre, važeći svetski vicešampion sprečio je da se neslavna istorija ponovi. Pokušavao je Đijanlijan Ji da u sebi pronađe energiju slavnog prethodnika Jao Minga, da iznese najveći teret na plećima i priredi decenijsko iznenađenje i Orlove pošalje u košmarni vrtlog. Ali, svi napori najboljeg kineskog igrača nisu bili dovoljni ni za častan poraz, meč je završio sa 20 poena, a Srbija je bila daleko moćnija, razigranija i sveukupno daleko bolja u svim segmentima. Uprkos tome što je selektor Đorđević dobro promešao karte i ostavio najvažnije kajle malo više na klupi.

Tako su u susretu sa starim dužnikom proradili Nikola Kalinić, čiji je učinak na kraju bio - 15 poena, pet skokova i tri asistencije i Milan Mačvan sa 11 koševa, četiri uhvaćene lopte i tri završna dodavanja. Na nivou su, srazmerno minutaži, bili i Bogdan Bogdanović i Miroslav Raduljica. Prvi je skupio 19 koševa uz pet ubačenih trojki iz sedam pokušaja, dok je drugi imao 11 poena i četiri skoka.

Kina je uspela da izdrži pritisak tek tokom prve deonice meča. Onog trenutka kada je Raduljica položio loptu na koš posle dve dobre finte nedugo posle Kalinićeve trojke i Srbiji doneo prvu dvocifrenu prednost (29:18), slika je postajala jasnija, a razlika sve uočljivija. Nisu kineskim igračima pomogli veliki napori da uhvate priključak. Pod udarima snažne srpske odbrane ruke su se vezale, a šut je izdao najuspešniji azijski tim. Orlovima je bilo dovoljno da samo u prvom poluvremenu pogode metu u pet navrata van linije 6,75 metara, kako bi stvorili zadovoljavajuće rezerve i na petenestominutni odmor odu sa suficitom od 15 koševa (43:28).

Ipak, pravi doživljaj moći srpske sile Kinezi su osetili u trećem kvartalu, kada je razlika išla i do 38 poena zahvaljujući svestranim rešenjima i brzim realizacijama. Najveća distanca između dva tima ipak je bila sredinom poslednjeg perioda, kada na semaforu pisalo - 90:45. Nikakvo čudo, s obzirom je Srbija na kraju imala čak 12 ubačenih trojki, što će značajno uticati na samopouzdanje celog tima u nastavku takmičenja. 

Nisu srpski tornjevi propustili šansu da posle vrhunskog izdanja protiv Amera utakmicu s Kinom odigraju za svoju dušu - uz malo više egzibicija, dosta rastrčavanja i uspešnih akcija za zadovoljavajuće uzdahe. Uostalom, u našem mentalnom sklopu i nije da igramo po šablonima. Za razliku od protivnika, kome ipak treba čestitati na pruženom otpor. 

Srpskoj ekspediciji sada ostaju dva puna dana da se odmori, napuni baterije i mentalno pripremi za najvažniji izazov pred bitke za medalje. A ko će Srbiji biti protivnik u četvrtfinalu, saznaćemo tek u noći između ponedeljka i utorka. Litvanija je najbliža, mnogi žele Hrvatsku, iako i Argentina nije tako daleko...


SRBIJA – KINA 94:60 (24:18, 19:10, 35:15, 16:17)

Dvorana: Karioka Arena
Gledalaca: 7.367
Sudije: Huan Karlos Garsija (Španija), Giljerme Lokateli (Brazil), An Panter (Nemačka)

Srbija: Teodosić 7 (5as), Simonović 8, Bogdanović 19 (5sk), Marković, Kalinić 15 (5sk), Nedović 6, Birčević, Raduljica 11, Jokić 8 (7sk), Štimac 7 (5sk), Jović 2, Mačvan 11.

Kina: Žao, Sui, Guo 8, Ding 3, Žai 11, P. Žou 4, Ji 20, G. Li 3, M. Li, Zou 4, K. Žou 3, Vang 4.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rio 2016OI 2016košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija Kine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara