Detalj iz prošlosezonske majstorice (©AFP)
Detalj iz prošlosezonske majstorice (©AFP)

Sve samo ne obična utakmica

Vreme čitanja: 5min | čet. 21.12.23. | 08:56

Za sve koji nisu bili tu tokom aprila i maja biće ovo izuzetna prilika da osete bar delić atmosfere koja je vladala u četvrtfinalu i možda na konto trenutne inspiracije izvuku role koje bi Partizan značajno približile trijumfu. Za većinu koja je ostala u klubu posle leta sledi borba da se zadovolji ogromna žeđ za skalpom Kralja

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Madrida)

Kada je tog 10. maja posle pet nezaboravnih duela pala zavesa na četvrtfinale između Partizan Mozzart Beta i Real Madrida, teško da neko nije pomislio kako smo svi kolektivno gledali istoriju u stvaranju, seriju koja će zauvek ostati zapisana kao najluđa koju je evropska košarka imala priliku da gleda.

Izabrane vesti

Ono što su priredili košarkaši dva velikana i sve ono što je uspelo da stane u bezmalo tri sedmice, na parketu i van njega, teško da može da se ponovi u budućnosti. Moguće je, ali je zaista teško.

Nešto više od sedam meseci kasnije, rane su i dalje sveže. Čak i da zanemarimo sve što se dogodilo u prve četiri utakmice, samo majstorica je dovoljna da se o njoj napiše scenario za film. Posle 55 poena na poluvremenu i vođstva od 16 razlike, odnosno +18 nakon trojke Kevina Pantera i slobodnog bacanja Joanisa Papapetrua, malo ko je zaista mogao da pomisli da će biti svedok preokreta kakav istorija Evrolige ne pamti. Ne zato što je Real okrenuo i dobio posle debelog zaostatka, već zbog momenta u kojem je to učinio i tako sebi počeo da trasira put ka evropskoj tituli koju su svi u Humskoj sanjali.

Logično je da niko u Partizanu ne može da zaboravi jedan od najvažnijih perioda njihovih karijera i kako im je kroz prste izmakao plasman na Fajnal for Evrolige. Neki se za Real spremaju sa osvetničkim žarom u očima, neki prosto koriste prirodni odbrambeni mehanizam i žele da se o toj seriji više ne priča, iako nesumnjivo i u njima postoji nestvarna želja da se baš večeras (TV Sportklub, 20.45) počne sa bar delimičnom naplatom dugova.

Kevin Panter je u Realovom trening centru Valdebebas izašao pred novinare sa molbom da fokus bud samo na predstojećem susretu, ističući da neke stvari treba da ostanu u prošlosti.

“Biće dobra utakmica, jasno je da se svi radujemo tom meču. Sastaće se dve ekipe koje igraju sjajno u Evroligi i zato tek očekujem odličnu, takmičarsku utakmicu“, kratko je poručio kapiten crno-belih.

U Panterovoj ideji da se više ne razgovara o događajima koji su bili podržali su ga kroz svoje izjave Zek Ledej i Alen Smailagić, dok je Pi Džej Doužer odmah posle Valensije otkrio da se među igračima ipak dosta priča o tome šta je bilo. Iako nije bio tu da oseti najluđu seriju u istoriji Evrolige, gostovanje Realu u Vizink Centru najavio je kao “odlazak u rat“.

“Video sam šta se desilo (u Madridu), pričalo se mnogo i čuo sam dosta o tome. Uzbuđen sam što idem u ’rat’ sa mojim momcima tamo i nadam se da možemo da izađemo kao pobednici i u Madridu“.

Za sve koji nisu bili tu tokom aprila i maja biće ovo izuzetna prilika da osete bar delić atmosfere koja je vladala u četvrtfinalu i možda na konto trenutne inspiracije izvuku role koje bi Partizan značajno približile trijumfu. Za većinu koja je ostala u klubu posle leta sledi suočavanje sa duhovima prošlosti. Jesu to sve profesionalci kojima u opisu posla stoji sve ono što inače rade tokom i van sezone, ali ovo je sve samo ne obična utakmica.

Zato nekada nije ni jednostavno uhvatiti se ukoštac sa svim događajima. Ali, u takvim momentima najvažnije je ostati smiren i fokusiran na cilj, a to je da se pobedi i tako bar nakratko zadovolji potreba za ispravljanjem nepravde koja se dogodila.

Biće jakih emocija koje treba kontrolisati, vatre u očima, srce lupa jače u takvim situacijama. Na pomen Real Madrida mnogi u crno-belom se verovatno stresu i samo pomisle kako je niz teških okolnosti doveo do toga da Partizan ispusti ono što večerašnji rival do tada nikada nije uspeo da stigne.

Čak i kada osluškujete kako razmišljaju navijači koji su na ovaj ili onaj način doputovali u Madrid kako bi večeras bili sa svojim Partizanom, pa i u neformalnim razgovorima sa veteranima kluba koji su tokom svojih karijera prevalili mnogo toga preko leđa, shvatite da je ovo sve, samo ne obična utakmica.

Sve to dovodi do zaključka da će večeras u Vizink Centru biti mnogo naboja, a pobeda bi u ovom trenutku značila verovatno koliko i sve u dosadašnjoj sezoni, kada se skupe na jedno mesto. Ne možda toliko zbog onoga što je bilo, već zbog onoga što jeste i što bi moglo da bude. Real Madrid je kod kuće nanizao skalpove Barselone dva puta, te apsolutnog hita Evrolige Virtusa, zatim Monaka, Armanija, Žalgirisa, Bajerna...čak i Dalas Maveriksa Luke Dončića! Samo je Unikaha čuvenu madridsku dvoranu napustila sa pobedom u džepu.

Partizan Mozzart Bet na noge aktuelnom šampionu Evrope izlazi sa trenutno najboljom formom od svih evroligaša, a eventualni brejk mogao bi potencijalno dodatno da ga učvrsti među četiri najbolja tima na tabeli. I ne samo to, dao bi enormno jak impuls samopouzdanja sa kojim bi se dočekao nastavak izazovnog programa.

Dobiti Real je uvek velika stvar, ali sada je postala baš stvar prestiža. Od ulaska u novu sezonu, pored Unikahe krunu Blankosima uspeo je da skine samo još Fenerbahče u onom neverovatnom meču na Bosforu. To je kraj spiska, a evo još malo zaokružujemo tri puna meseca otkako je sve počelo.

Posle svega bilo bi i poetske pravde da se na tom spisku i baš posle večerašnjeg okršaja nađe i Partizan Mozzart Bet...

EVROLIGA – 16. kolo

Četvrtak:

20.05: (1,55) Makabi Tel Aviv (15,0) Crvena zvezda (3,25)

20.30: (1,80) Valensiaj (15,0) Virtus Bolonja (2,25)

20.45: (1,30) Real Madrid (17,0) Partizan Mozzart Bet (5,00)

Petak:

18.15: (1,80) Anadolu Efes (15,0) Baskonija (2,25)

19.00: (3,20) Žalgiris (16,0) Barselona (1,45)

19.45: (3,70) Asvel (16,0) Olimpijakos (1,35)

20.15: (3,20) Alba Berlin (16,0) Fenerbahče (1,45)

20.30: (2,40) Bajern Minhen (15,0) Monako (1,70)

20.45: (2,10) Olimpija Milano (15,0) Panatinaikos (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaKK Real MadridKevin PanterŽeljko ObradovićPi Džej Doužer

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara