""
""

Sudar divova: Krilni centri - zlata vredni!

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.09.15. | 16:00

Mirotić na Bjelicu, Barnjani protiv Novickog...

Evropsko prvenstvo nam je sve bliže, poznati su svi učesnici i imena boraca koji će na svojim leđima nositi teret nacije tokom 15 uzbudljivih dana šampionata. Pored pozicije plejmejkera na kojoj je redovno pregršt velikih košarkaša, ovog leta u prvi plan u potpunosti su iskočili krilni centri, koji će u Francuskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj i Letoniji voditi glavnu reč, ne samo pod košem.

Izabrane vesti

U Grupi A će na toj poziciji najzvučnija četvorka biti Boris Dijao. Tamnoputi Francuz je i u Španiji proteklog leta bio jedan od najboljih na toj poziciji, odlična forma ga s pravom čini jednim od predvodnika francuskog nacionalnog tima koji je prvi favorit za zlato.

Tu je i ruski hvatač skokova Andrej Voroncevič, od kojeg tamošnja javnost ima velika očekivanja. U Evroligi se češće izdvajao po nestašlucima i bizarnim greškama, ali se očekuje da će njegov dugo osporavan kvalitet zapušiti usta kritičarima. U finalu Trofeja Beograda protiv reprezentacije Srbije se nije preterano istakao, pošto je ubacio tek četiri poena, ali ovakvi košarkaši uvek mogu da eksplodiraju na velikim iskušenjima.

Grupa smrti, ili po protokolu B grupa, imaće pravi mali turnir vrhunskih četvorki. Svi osim Islanda mogu da se pohvale igračem prve klase, te će pozicija krilnog centra verovatno doneti i prevagu u borbi za plasman u nokaut fazu. Živa legenda nemačke košarke i ikona reprezentacije, Dirk Novicki, motivisan željom da se nakon osvajanja šampionskog prstena u NBA ligi okiti i reprezentativnom medaljom, biće najveća zvezda ne samo svog tima, već i celog šampionata.

Oči Vukova iz Minesote biće uprte u četvorku Srbije, Nemanju Bjelicu, koji sa epitetom najkorisnijeg igrača Evrolige stiže na kontinentalni šampionat kako bi krunisao jednu odličnu sezonu i otvorio novu. U kojoj će napokon igrati NBA mečeve. Iako je prošlog leta na Svetskom prvenstvu kao kolegu na poziciji imao Stefana Birčevića, očekuje se da u tandemu sa još jednim izuzetno kvalitetnim krilnim centrom, Zoranom Ercegom, napravi pravi dar-mar.

Povratnik u reprezentaciju i jedan od najboljih italijanskih košarkaša trenutno, Andrea Barnjani, suvereno čuva mesto u grupi najboljih visokih igrača Starog kontinenta. Protekla sezona bila mu je u znaku povreda, ali su velika očekivanja ispred tima Simonea Pjaniđanija dovoljna da zaboravi na bol i u saradnji sa veoma kvalitetnim sunarodnicima napravi velika dela ovog leta.

Oslabljenu Španiju na ovoj poziciji predstavlja Nikola Mirotić. Nema preteranog iskustva u seniorskoj reprezentaciji, ali ga njegov talenat, neosporan kvalitet i igra na spoljnim i unutrašnjim pozicijama čine možda i najpouzdanijim igračem prvenstva, i to ne samo na ovoj poziciji. I Turska "konja za trku ima" - Ersana Ilijasovu, inače član Detroita čija je maskota konj Huper. Jedan od lidera tima Ergina Atamana će sa NBA iskustvom značajno uticati na rasplet u Grupi B.

Jugoslavija u malom nalazi se u Grupi C, a odatle nam dolaze dobre četvorke, čije igre sasvim sigurno neće proći nezapaženo. "Makedonac" Ričard Hendriks jedan je od tradicionalno naturalizovanih košarkaša na ovim prostorima i važi za snažnog krilnog centra, koji će se oko mnogo toga pitati u timu Makedonije uz Vlada Ilievskog. Iz redova Hrvatske stiže Dario Šarić koji je najmlađi na ovoj listi i jedan od najtalentovanijih krilnih centara u Evropi. Iza sebe ima velike mečeve u dresu omladinskih selekcija Kockastih i Mundobasket u Španiji i vreme mu je za veće podvige.

Na papiru Grupe D verovatno je najslabija ponuda na prvenstvu Evrope. Najzvučnije ime, pogotovo publici u Srbiji, je Jan Veseli. Leteći Čeh se po povratku Evropu odlično uklopio u Fenerbahčeov sistem i pokazao koliko je uznapredovao na tehničkom i fizičkom planu u NBA ligi, te će u tandemu sa Satoranskim pokušati da se domogne osmine finala.

Okićen bronzama sa Svetskog prvenstva u Turskoj 2010. godine i Evrobasketu u Španiji 2007. godine, u ovoj grupi će igrati i najstariji košarkaš litvanskog nacionalnog tima - Paulijus Jankunas. Jankunas se 2010. vratio u Žalgiris i od tada igra sasvim pristojnu košarku na domaćem i evropskom frontu.

Jedan od onih koji je mogao da se nađe na ovoj listi jeste i majstor iz Mostara, koji čak "pogađa i sa parkinga" - Mirza Teletović. Krilni centar Bruklin Netsa neće igrati za Bosnu i Hercegovinu u Monpeljeu zbog povrede.

PIŠE: Petar Lazić

(FOTO: MN Press)


tagovi

Zoran ErcegRičard HendriksPaulijus JankunasNikola MirotićNemanja BjelicaMirza Teletovićkošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija Rusijekošarkaška reprezentacija Nemačkekošarkaška reprezentacija Makedonijekošarkaška reprezentacija Litvanijekošarkaška reprezentacija ItalijeKošarkaška reprezentacija Hrvatskekošarkaška reprezentacija Bosne i HercegovineJan VeseliEvrobasket 2015Ersan IljasovaDirk NovickiDario ŠarićAndrej VoroncevičAndrea Barnjani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara