Strajin Nedović (©MN Press)
Strajin Nedović (©MN Press)

Strajin Nedović: Krajnje nekorektan potez Vršca, Zlatibor ostaje

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.09.24. | 16:24

“ABA liga jeste legitimna, ali mi svi težimo igranju u KLS, to sam jasno rekao. Mnogo je lepo da dođu Crvena zvezda i Partizan u Čajetinu, Valjevo, Užice i ostale srpske gradove. To bi bilo lepo za sve nas. Ali sve te odluke donose naši najjači klubovi“, kaže trener Zlatibora

Odluka Vršca da istupi iz ABA 2 lige pokrenula je diskusiju u košarkaškom regionu o motivima i razlozima ovakvog poteza. Čelnici lige su brzom reakcijom dogovorili ulazak somborskog Džokera, ali regionalne vode se još nisu smirile.

Posle reakcije direktora užičke Slobode Ratka Radovanovića i odbijanja poziva iz ABA, tokom dana je na sajtu KLS osvanula i izjava trenera Zlatibora Strajina Nedovića. On je nešto kasnije za Mozzart Sport želeo da razjasni prirodu njegove izjave, odnosno da njegov stav nije radikalno usmeren ni na jednu stranu, već da je – neutralan.

Izabrane vesti

Pre svega, o istupanju Vršca iz takmičenja.

“Potez Vršca koji se desio u trenutku kada je ABA 2 liga počela krajnje je nekorektan“, počinje Nedović razgovor za Mozzart Sport i nastavlja:

“To što su uradili sada je nekorektno prema svima i na neki način neozbiljno. Da su to uradili pre mesec dana, kada su dobili poziv od ABA 2 lige, bilo bi sve u redu i ne bi bilo problema. Ali, kada se to desi u ovom trenutku, krajnje nepopularan potez prema ABA ligi i prema igračima, jer znam kako oni dolaze u klub pošto igramo isti rang u ABA ligi. I igrači su u neku ruku oštećeni“.

Kako gledate na odluku užičke Slobode da ne prihvati poziv da zameni Vršac?

“U potpunosti ih razumem, jasno mi je. Nemaju interes da plaćaju taj iznos koji treba da se plati i to je jedini razlog zašto oni ne bi učestvovali. Da im je besplatan ulazak u ABA ligu, sigurno bi je igrali, nemam dilemu. Svi mi težimo ka srpskoj ligi, to je želja svih nas“.

Vi ste kao osvajač ABA 2 lige osetili na koži kako je kada ne dobijete ono što ste rezultatima zaslužili.

“Tako je. Mi kao osvajači ABA 2 trebalo je da uđemo u viši rang, ali onda zbog pravila koja su bila jasna nismo mogli da idemo dalje. Mi smo se sa tim suočili i nismo odustali. Nama ABA liga i dalje donosi afirmaciju, pogotovo za malu sredinu kao što je naša, jer smo bili osvajači i KLS i ABA 2 lige. Rasplet je bio takav – kakav je. Nije bilo do nas, pravila određuju klubovi koji su vlasnici lige. Tu nismo ništa mogli da uradimo. ABA liga jeste legitimna, ali mi svi težimo igranju u KLS, to sam jasno rekao. Mnogo je lepo da dođu Crvena zvezda i Partizan u Čajetinu, Valjevo, Užice i ostale srpske gradove. To bi bilo lepo za sve nas. Ali sve te odluke donose naši najjači klubovi. Sačekao bih, odnosno pustio bih njih i pratio neke njihove korake, da vidimo u kojem to smeru ide. Zvezda i Partizan su naša dva najveća klubova, igraju najjače evropsko takmičenje i mi na neki način moramo da sačekamo njih, a ne da mi idemo korak ispred njih, a oni su neko ko vodi ligu“.

Gde vidite izlaz iz trenutne situacije?

“Jasno nam je svima da je srpskim klubovima iz ABA 2 lige jako teško da uđe u viši rang. Postoji mogućnost, ali ona je na minimalnom nivou. Suštinski, postoji rešenje, ali ono bi dovelo do toga da imamo deset srpskih klubova u ABA ligi i kakav bi onda smisao imala ABA liga“, pita se Nedović i nastavlja:

“Dolazimo na priču srpske lige i da li imamo mogućnost u ovom trenutku da razmišljamo u tom smeru. Mi razmišljamo i voleli bismo da se to jednog dana desi, ali ostavljam našim najjačim klubovima da pokrenu tu priču. Mi ćemo sigurno biti na toj liniji“.

Jeste srpskim klubovima iz nižeg ranga teško da uđu u viši rang, ali ABA liga i dalje donosi dosta toga.

“U ovom trenutku svaki klub će jedva dočekati da igra ABA ligu. Evo, vidite da je Džoker odmah pristao da uđe. Svaki klub bi pristao da uđe i igra ABA ligu zbog nekog višeg nivoa, praćenja, afirmacije, činjenice da se lakše pravi roster, sponzora koji će lakše da investiraju kada znaju da je u pitanju regionalni nivo. To su stvari koje će i dalje funkcionisati tako, dok se ne reši od vrha, pričam opet o Zvezdi i Partizanu. Mi u ovom trenutku možemo i ne moramo da budemo tu, to je stvar naše volje. Kao što je Vršac izrazio želju da ne bude, što je učinjeno u pogrešnom trenutku, tako mi hoćemo da budemo tu. Sada je sve tako – kako je, čekamo neke druge dane i nadam se da će se ići ka putu srpske lige“.

Zlatibor ostaje u ABA 2 ligi?

“Ostaje, nema nikakve dileme“.



tagovi

Strajin NedovićKK Zlatibor ČajetinaKLSABA 2 ligaABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara