Marjanović, Jokić, Bogdanović, Jović, Pokuševski (AFP)
Marjanović, Jokić, Bogdanović, Jović, Pokuševski (AFP)

Šta Srbi u NBA mogu da očekuju od nove sezone?

Vreme čitanja: 6min | pon. 10.10.22. | 09:53

Jokić pehar, Bogdan manji pritisak, Bobi epizode, Pokuševski ugovor, Jović pravu priliku

Nova NBA sezona je pred vratima, najbolji košarkaši sveta odavno su u trening kampovima i igraju pripremne utakmice, a u noći 18. na 19. oktobar počeće i regularni deo sezone. Pravo je vreme da se napravi najava. U sledećim danima donećemo pregled svih poslova koje su timovi završili ovog leta, a pre toga priča o tome šta očekuje srpske košarkaše u NBA.

Ove takmičarske godine u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu Srbija ima petoricu - starosedeocima Nikoli Jokiću, Bogdanu Bogdanoviću, Bobanu Marjanoviću i Alekseju Pokuševskom priključio se Nikola Jović. Svako od njih ima različite ambicije i od njih timovi imaju drugačija očekivanja.

Izabrane vesti

NIKOLA JOKIĆ

Bil Rasel, Vilt Čemberlejn i Leri Bird su igrači koju si uspeli da tri godine zaredom osvoje naslov MVP-a NBA lige. Poslednji je bio 'Ptica' koji je dominirao od 1984. do 1986, a ovaj uspeh nisu uspeli da ostvare ni Majkl Džordan, ni Lebron Džejms, da ne pričamo o svim drugim velikim košarkašima. Sada priliku da „doleti“ do Birda ima Jokić, aktuelni dvostruki osvajač MVP titule. Srpski košarkaš je uoči početka sezone jedan od najvećih kandidata za novu titulu najkorisnijeg igrača, ali on ipak ima neke druge ambicije.

Denver je prošlu sezonu proveo u svojevrsnom čistilištu. Igrali su bez povređenih Džamala Marija i Majkla Portera. Bez obzira na to Nagetsi su uspeli da osvoje šesto mesto na Zapadu, ali su ispali u prvom krugu plej ofa. To, realno, nije bilo očekivano bez drugog i trećeg igrača u ekipi, ali Nikola je opet pokazao da mu nema ravnog u ligi i vukao je ekipu i više nego što je bilo ko pomislio.

18.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Budućnost (3,90)

Sada je neka druga priča. Mari i Porter su zdravi, učestvovali su u trening kampu od početka i igrali pripremne utakmice, što znači da su ambicije Nagetsa automatski porasle. Jokić i Mari su dobar osnov za aktualne trendove u NBA ligi, Eron Gordon se odlično uklopio na 'četvorci', a Porter mora da pokaže da je s razlogom dobio veliki ugovor pre nove povrede leđa. Toj četvorci je uprava tima je ovog leta pridodala odlična pojačanja. Kentavius Koldvel-Poup je mnogo bolji igrač od Vila Bartona i s njim u petorci Denver dobija odličnog šutera za tri poena, ali i igrača koji će da gine u odbrani u svakom minutu na parketu. Došao je i Brus Braun, još jedan odličan odbrambeni igrač koji je poslednjih sezona igrao dobro u Bruklinu, a od važnijih odlazaka beležimo i onaj Montea Morisa. Njegovu ulogu bi trebao da preuzme Bons Hajland, lanjski ruki koji je pokazao da ima dobar šut i na NBA nivou, a kada ovim igračima dodate veterana Džefa Grina, te Vlatka Čančara, Džavala Mekgija i Zika Nadžija, jasno je da Denver poseduje mnogo oružja za borbu za sam vrh Zapada.

Ako Mari ostane zdrav cele sezone i ako Porter bude počeo da opravdava očekivanja, Jokić bi mogao da juri jednu drugu MVP titulu - onu finala.

BOGDAN BOGDANOVIĆ

Bogdan Bogdanović (©AFP)Bogdan Bogdanović (©AFP)

Drugi najbolji srpski igrač u NBA ligi ulazi u sezonu povređen. Bogdan je imao velikih problema s desnim kolenom od januara, a nakon što se završila sezona otišao je na operaciju zbog koje nije igrao s reprezentacijom na Evrobasketu, ali ni učestvovao na trening kampu Atlante. Prema vestima iz Amerike, Bogdanović bi trebalo da bude spreman za početak sezone, možda propusti još koju utakmicu na početku, ali to bi trebalo da bude - to.

Sigurno će imati limitiranu minutažu kada se vrati na parket, ali ga u Hoksima sada čeka i drugačija uloga. Pošto su pre dve sezone igrali u finalu Istoka, košarkaši Atlante su u prošloj tek kroz plej-in turnir izborili plej of i ispali već u prvom kolu. To je nateralo glavne ljude u timu da naprave neke promene. Iz San Antonija je doveden Dežonte Mari, a u Sakramento je otišao Kevin Herter. Ta dva poteza će da promene i ulogu Bogdanovića u ovoj sezoni.

Mari je plejmejker koji voli da ima loptu u rukama, a s obzirom na to da je prva zvezda ekipe i dalje Tre Jang, onda će Bogdan biti manje zadužen za kreaciju nego je to bio do sada slučaj. Srpski košarkaš će sigurno da ulazi s klupe i to kao prva zamena za bekove, Janga i Marija, a onda će više da bude u ulozi šutera. Doduše, nije ni pre ove sezone igrao toliko s loptom kao što se to možda očekivalo kada je došao iz Kingsa, ali sada će toga biti još manje. Atlanta ima i trećeg plejmejkera, Erona Holideja, a Bogdan bi svoju veliku minutažu trebalo da iskoristi kao ubitačni šuter. Naravno da sve zavisi od zdravlja, ali činjenica da je došao Mari mogla bi mu da pomogne, jer će sada biti manji pritisak na njemu.

BOBAN MARJANOVIĆ

Malo nas je iznenadila činjenica da je Dalas trejdovao Bobana Marjanovića u Hjuston. Ne zato šta je Bobi bio važan na terenu, nego jer je imao odličan odnos s Lukom Dončićem i činilo se da će ostati u Dalasu upravo zbog toga. Ali, posao je u NBA ligi pre emocija pa je Bobi otišao u Hjuston u poslu u kojem su Maveriksi doveli Kristijana Vuda kao pojačanje na poziciji centra.

Marjanoviću je Hjuston šesti NBA klub u karijeri, a jasno je da 34-godišnji centar neće mnogo da igra ove sezone. Roketsi na njegovoj poziciji imaju mlade Alperena Šenguna i Usmana Garubu, kao osigurač je nedavno iz Oklahome doveden veteran Derik Fejvors, pa će Bobi skupljati poneke minute u nevažnim utakmicama.

ALEKSEJ POKUŠEVSKI

Teško je da se prognozira šta čeka Pokuševskog u njegovoj trećoj NBA sezoni. Teško je da se prognozira bilo šta vezano za Oklahomu koja je i dalje u procesu slaganja ekipe za budućnost, a činjenica da će Čet Holmgren, drugi pik ovogodišnjeg drafta, da propusti celu sezonu zbog povrede u redovima Tandera je značila da će se opet ići na što veće "tankovanje" i borbu za novi visoki pik sledeće godine.

Oklahoma je mnogo verovala u Pokuševskog, 17. pika na draftu 2020. Sakupio je on 106 utakmica u dve sezone, uz prosek od 7,8 poea i pet skokova, ali problem je što je na samo 37,6% šuta iz igre, odnosno 28,5% za tri poena, a to je trebalo da bude njegovo najveće oružje.

Pokuševski je u tri pripremne utakmice dobio mnogo minuta, startovao je u dve i to na poziciji centra, ali i dalje je većina njegovih šuteva bila iza linije za tri poena. Šutirao je 4/10 što nije loše, a sigurno je da će i ove godine dobiti prostora u Oklahomi. Holmgrena kao što rekosmo nema, otišao je i veteran Derik Fejvors, pa mu je prostor otvoren. Hoće li da ga iskoristi, teško je u ovom momentu da se kaže. Jedno je samo jasno - posle ove sezone Tander mora odlučiti hoće li mu produžiti ugovor. To će da bude veliki izazov za ovog 20-godišnjaka.

NIKOLA JOVIĆ

Nikola Jović (©AFP)Nikola Jović (©AFP)

Koliko god bi bilo zabavno da je Nikola Jović završio u Denveru uz Nikolu Jokića, toliko je za njegov razvoj verovatno bolje što ga je na draftu uzeo Majami. Dva su razloga. Prvi - činjenica da je ekipa Hita poznata po razvoju mladih igrača, posebno onih koji su u NBA ligu prošli pomalo ispod radara, a to je na neki način slučaj i s Jovićem. Drugi je možda i još važniji - Majami je trenutno mnogo slab na krilnim pozicijama, pa bi Jović mogao da dobije šansu još od početka sezone.

Pripremne utakmice pokazale su da trener Erik Spolstra veruje u srpskog mladića, a novinari koji prate Majami već pišu kako je Jović možda i krađa drafta, odnosno da su dobili igrača koji i sa 19 godina može da odigra dobre minute. Ističe se njegov košarkaški gen, odnosno lakoća s kojom igra u napadu, ali i činjenica da se trudi i dobro igra u odbrani. Doduše, Spolstra sve vreme potencira kako Jović mora još mnogo da radi, posebno na snazi i da će se prava njegova vrednost videti tek od sledeće sezone, ali i ove bi Srbin mogao da ima nekoliko jako dobrih utakmica kojima će pokazati da je njegovo vreme u NBA ligi već došlo.

Piše: Emir Fulurija


tagovi

Boban MarjanovićAleksej PokuševskiBogdan BogdanovićNikola JovićNikola JokićDenver NagetsMajami HitAtlanta HoksOklahoma Siti TanderHjuston Rokets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara